Duminică, 02 Februarie 2014 22:24

Respir, deci exist

Respir deci existPoate sa para extrem de curios, insa e adevarat. Doctorul francez Pierrre Pallardy, specialist cu vechi state de serviciu in domeniul medicinii a ajuns la concluzia deloc magulitoare ca majoritatea covarsitoare a locuitorilor planetei nu stiu sa respire! Altfel spus, oamenii nu stiu sa traga cum se cuvine aer pe nas si, dupa ce l-au tras cum s-au priceput, nu stiu sa-l dea afara in mod corect.

Probabil ca foarte putini oameni s-au gandit vreodata daca respira corect sau nuNu-i asa ca pana acum respiratia nici nu a existat ca o preocupare pentru dvs.? Consideram, cel mai adesea, ca ea “merge” de la sine, la fel cum picioarele ne duc unde nici nu banuim. Dar parca la picioare se gandeste cineva in mos serios!?

Suntem siguri sau speram ca, la sfarsitul acestei lecturi, veti incerca (pe furis) sa vedeti cum respirati, cum trageti aerul pe nas si cum il eliberati. Daca asa stau lucrurile – si nu ne indoim ca ele vor sta exact asa – atunci articolul nostru isi va atinge scopul. Macar pe jumatate …

Nu, nu va sustrageti! Daca intr-o incapere se afla 10 persoane, numai unul dintre voi s-ar putea considera ca ar respira normal. Ceilalti aveti desigur probleme cu trasul corect al aerului in piept. Experienta de peste 35 de ani a doctorului Pallardy este cea mai buna confirmare a acestui lucru.

I s-a intamplat acestui doctor celebru ca atunci cand si-a pus pacientii sa respire adanc, unii dintre acestia – si nu putini la numar – s-au sufocat pur si simplu! Si poate nu o sa va vina sa credeti, dar printre cei care nu stiau sa respire corect se aflau si unii a caror meserie se bazeaza si pe modul cum respira, oameni care au  invatat sau ar fi trebuit sa invete cum sa traga aer in plamani, unii care isi pun respiratia in slujba performantei: dansatori celebri, sportivi de mare performanta, artisti.

Va prezentam cele ce urmeaza cu intentia declarata de a va pune pe ganduri. Vom fi cu atat mai multumiti cu cat veti cugeta mai indelung. Dar, nu atat de indelung incat sa uitati sa … respirati!

Asadar, sa ne reamintim informatii deja stiute, dar de interes pentru fiecare dintre noi:

Respiratul corect - o arta pentru o viata sanatoasa.

Exercitii pentru a avea respiratia corecta.