Interferente.ro Sanatate Terapii alternative Respiratul corect o arta pentru viata sanatoasa

Duminică, 02 Februarie 2014 22:32

Respiratul corect - o arta pentru viata sanatoasa

Sa vedem impreuna in ce consta respiratul si ce ne spune doctorul Pallardy despre respiratia corecta. El ne explica, de exemplu, ca pentru a ne obisnui sa respire corect copiii si maturii trebuie sa invete sa exerseze sistematic acest lucru in etapele scolii si ale vietii. Asa cum fac japonezii. In afara de aceasta, fiecare tratament al unei boli trebuie sa fie insotit de exercitii simple de respiratie. Bolnavii care isi mananca zilele alergand de la un doctor la altul in speranta ca se va gasi unul care sa il faca – de pilda, sa il lecuiasca de indigestie sau de vreo boala de nervi – s-ar putea rezolva, la domiciliu, mult mai usor, mai repede si mai eficient problema printr-o metoda cat se poate de simpla si economica: respirand corect! Respiratul corect reprezinta cea mai buna si cea mai eficienta modalitate de prevenire a unui numar de boli.

Respiratul corect o arta pentru viata sanatoasa

Explicatia este cat se poate de simpla: respiratia inseamna viata pentru toate celulele organismului. Aerul pe care il inspiram reprezinta sursa de oxigen fara de care organismul nu poate exista. Pe de alta parte, aerul pe care il expiram contine substanta otravitoare, daunatoare organismului, de care acesta se elibereaza (prin expiratie). O respiratie necorespunzatoare inseamna o proasta alimentare cu oxigen a organismului, ceea ce duce la incetinirea functiilor lui vitale. Efectele se traduc prin cele mai diferite greutati carora organismul este chemat sa le faca fata, respectiv stari de oboseala, insomnii, lipsa poftei de mancare, etc.

O respiratie corecta este foarte importanta pentru sanatate. In aceasta situatie toate organele pot functiona la capacitate maxima. Oamenii care respira corect au o buna circulatie a sangelui, mananca bine, elimina curent toxinele din organism si au secretia hormonala corecta. In afara de aceasta, printr-o respiratie corecta se imbunatateste si activitatea creierului, omul se poate concentra mai bine, este mai atent, reactioneaza mai adecvat la solicitari, iar sistemul nervos este mai bine pregatit pentru a prelucra cele mai diferite date si situatii. In acelasi timp, respiratul corect da omului mai multa energie, il calmeaza si ii asigura un somn linistit si profund.

Toate aceste lucruri le stiu foarte bine orientalii, care prin antrenarea sistematica a respiratiei reusesc sa-si stapaneasca perfect organismul. Este foarte improtant sa se stie ca in procesul respiratiei nu rol de cea mai mare insemnatate il are diafragma, care in timpul inspiratiei se deschide deasupra cavitatii toracice ca o umbrela, exercitand pur si simplu un masaj binevenit al organelor interne: ficatul, splina, vezica biliara, etc. Diafragma reactioneaza prompt la stres, la frica. In aceste situatii ea se contracta, fapt care are ca urmari o transpiratie rece, slabiciune corporala, insuficienta functionare a organelor din cavitatea abdominala. O buna functionare a diafragmei poate nu numai sa imbunatateasca starea fizica de ansamblu, dar ea permite si sa controlam propriile simtiri, sa ne regasim energia fizica si psihica.

Intr-una din zile, la doctorul Pallardy s-a prezentat un student ce trecuse printr-o spaima cumplita. Din aceasta cauza, diafragma i se blocase. Invatandu-l sa respire corect, situatia s-a schimbat. Din acest caz si din multe altele asemanatoare doctorul Pallardy a tras concluzia ca respiratul corect poate fi leacul ideal in caz de sperieturi grave, de stari anxioase.

Este de la sine inteles ca o respiratie corecta se poate executa atunci cand ne-am pus la punct igiena de viata. Aceasta presupune o alimentatie corecta, o hidratare corespunzatoare, o imbracaminte care sa permita organismului sa actioneze cat se poate de lejer.

Sa nu uitam de pozitia corpului!

Nu vom putea niciodata respira corect daca diafragma se va afla intr-o pozitie in care nu va putea actiona complet liber. Pozitia corecta a corpului – sezand sau stand in picioare – este cea in care avem spatele drept, iar pieptul dezinvolt inainte. Intr-o atare pozitie, aerul intra si iese liber.

Cum sa respiram corect?

Tragem usor aer pe nas in asa fel incat sa ne auzim cum patrunde aerul prin cavitatea nazala. Retinem pana la doua secunde aerul in plamani, dupa care ezpiram de voie, fie pe nas, fie pe gura. Inspiram apoi din nou de voie avand tot timpul grija sa nu uitam sa ne umplem cat mai bine plamanii cu aer curat.

Respiratia corecta se poate invata si practicand anumite sporturi, cele mai indicate fiind disciplinele care permit sa se respire normal. In primul rand inotul, care dezvolta toracele, fortifica diafragma si muschii pectorali, care joaca un rol foarte important in reglarea respiratiei. Urmeaza apoi alergarile, in timpul carora plamanii si sangele sunt oxigenate la maximum, dar si canotajul care tonifica coloana vertebrala si muschii abdominali.

Daca se practica un sport unde este nevoie sa se tina respiratiatirul, de exemplu – in timpul deconcentrarii trebuie sa se respire profund pentru ca sangele sa poata fi oxigenat ca lumea.

Conditia fundamentala pentru o respiratie corecta o constituie relaxarea intregului corp. Aceasta se poate obtine prin miscari usoare sau prin masaje curente si corecte. In urma acestora diafragma se destinde deplin.

Trebuie sa se inceapa totdeauna cu acele miscari care sa te faca sa simti nevoia de a respira profund, dupa care se continua cu miscari care destind coloana vertebrala si cosul pieptului. Trebuie, de asemenea, sa se inspire pe nas si sa se expire pe nas sau pe gura.