Interferente.ro Lifestyle Retete Retete castraveti murati

Sâmbătă, 25 Septembrie 2010 22:35

Castraveti murati - retete

 

 

Castraveti murati

Ingrediente:
castraveti, piper, sare, zahar, otet, boabe de mustar, hrean, marar, frunze de telina
Mod de preparare:

Se spala castravetii. Se curata hreanul. Se pun in borcan hrean, marar, frunze de telina. Se asaza castravetii in borcan. Deasupra castravetilor se pun radacini de hrean. Se toarna apa rece peste castraveti, apoi se goleste apa intr-un vas si se pun urmatoarele ingrediente: 5 linguri sare, 5 linguri zahar, o cana de otet, conservant, piper boabe, mustar boabe. Se amesteca totul pana se topesc sarea si zaharul si se toarna peste castravetii din borcan. Acestea sunt ingrediente pentru un borcan de 5 litri.

 

 

Castraveti in saramura

Ingrediente:
castraveti, apa, sare, usturoi, marar

Mod de preparare:

Se spala in apa rece si se taie putin din capete. Daca sunt castraveti mai grosi care trebuie sa se mureze repede, se despica putin la mijloc in lungime, cu un cutit.

Se pune apa la fiert cu sare (aproximativ 50 g de sare la 1 litru de apa). Dupa ce a dat cateva clocote, se da la o parte si se lasa sa se limpezeasca. Se asaza castravetii in borcan, se pun printre ei catei de usturoi, iar deasupra se acopera cu crengi de marar. Se toarna saramura fierbinte si se leaga cu hartie pergament. Daca borcanul este de sticla, pentru a nu plesni, se infasoara intr-o carpa uda. Se pune intr-un loc calduros unde se lasa 2-3 zile. Intre timp se scutura zeama de doua, trei ori. Dupa ce sunt bine murati, se tin la rece si se consuma dupa trebuinta.

 

 

Castraveti in otet

Ingrediente:
Castraveti, 1 plic picant fix dulce-acrisor, 2 l apa, 200 gr zahar, 8 gr piper boabe, 300 ml otet, cateva foi de dafin, morcovi, crengi de marar, hrean, telina, usturoi, ardei iute

Mod de preparare:

Se spala castravetii cornisor, mici si se usuca bine. Morcovii se spala bine si se taie rondele.  Hreanul si telina se curata, se spala si se taie fasii.

Castravetii se asaza in borcane. Printre castraveti se pun rondele de morcovi, fasii de hrean, frunze de telina, bucati de telina si usturoi. Deasupra se pun crengi de marar si cate un ardei iute.

 Apa o punem la fiert impreuna cu zaharul, plicul de pikant fix si otet. Se lasa pana cand fierbe foarte bine, iar apoi se toarna fierbinte peste castravetii aflati in borcane. 

Acoperim bine borcanele si le intoarcem cu fundul in sus. Le lasam pana se racesc un pic, iar apoi le intoarcem si le lasam pana se racesc complet. Se pun la rece in camara.

 

 

Castraveti in otet

Ingrediente:

4 kg castraveti, 1 litru otet, 4 litri apa, 6 linguri sare, 5 linguri zahar, boabe de piper, boabe de mustar, foi de dafin, rondele de morcovi

Mod de preparare:

Castravetii se asaza in borcane impreuna cu rondelele de morcov. Apa, otetul, sarea, zaharul se pun intr-o oala si se dau in clocot. Se pun boabele de piper si mustar (pot fi adaugate crengute de marar, visin, ceapa si usturoi). Se toarna zeama calduta peste castraveti, se infileteaza si se pun la rece.

 

 

Castraveti dulce acrisori in otet

Ingrediente:
3-4 kg castraveti, 4 l apa, 2 l otet, 1 kg zahar, 1 lingura rasa cu sare la litru de lichid

Mod de preparare:

Se pune la fiert apa, otetul, sarea, zaharul. Asezam in borcane castraveciorii, feliute de ceapa, rondele de morcov, boabe de mustar  si peste ele turnam otetul clocotit. Se capseaza si se lasa 2 zile nemiscate, la caldura, dupa care se pun in camara.

 

 

Castraveti bulgaresti

Ingrediente:
castraveti, ceapa taiata pestisor, morcov taiat felii, usturoi, boabe de piper, hrean, dafin, o lingurita de zahar, doua linguri de otet, o jumatate de lingurita de sare, marar

Mod de preparare:

Se pun castravetii in borcan, ceapa, morcovul, hreanul si catelul de usturoi, apoi toate mirodeniile, zaharul, otetul si sarea. Se completeaza cu apa si se infileteaza borcanul. Se agita  pana se dizolva ingredientele, apoi se pun la fiert in bain-marie pentru 30 minute de cand le pui pe foc. Se lasa sa se raceasca in apa.

 

 

Castraveti in otet bulgaresti

Ingrediente:

2 kg castraveti, 2 morcovi taiati rondele, 1 ceapa taiata solzisori, 5 lingurite de zahar, 5 lingurite de sare, piper boabe, boabe de mustar, foaie de dafin, 3 flori de marar, 20 linguri de otet

Mod de preparare:

Se spala castravetii si se asaza in borcane. Pentru un borcan de 800 g se folosesc 10-15 boabe de piper, rondele de morcov, bucati de ceapa, marar, 1 foaie de dafin mica, boabe de mustar,1 lingurita de sare, una de zahar, 4 linguri de otet si se completeaza cu apa. Se infileteaza borcanele si se pun la fiert in bain-marie pentru 15 minute de cand le pui pe foc. Se lasa sa se raceasca in apa.

 

 

Castraveti covasiti/murati la soare

Ingrediente:

1.5 kg castraveti, 1 legatura de marar, 1 catel usturoi la fiecare 2 castraveti, 1-2 ardei iuti, 1 felie paine, 1 lingurita de sare la fiecare 250 ml apa

Mod de preparare:

Castravetii spalati bine sunt asezati in borcan mare. Se intercaleaza intre ei cateii de usturoi, mararul si felii de ardei iute. Deasupra se asaza felia de paine.

Se amesteca apa calduta cu sare pana se dizolva si se toarna peste castraveti cat sa-i acopere. Se acopera borcanul cu o farfurioara. Se asaza borcanul la loc insorit si caldut pentru 2-4 zile, depinde cat de cald este. Dupa ce sunt murati, se muta borcanul in frigider si se tine inca 2 zile, dupa aceea pot fi serviti. Se pastreaza la frigider.

 

 

Castraveti murati de vara

Ingrediente:

2 kg castraveti, marar, o capatana de usturoi, 2 ardei iuti, 2 linguri de sare

Mod de preparare:

Castravetii se spala si li se taie capetele pentru a se mura mai repede si se asaza in borcan. Printre ei se pun cateii de usturoi taiati in doua si ardeii iuti.

2 litri de apa se fierb cu cele 2 linguri de sare. Cand s-a racorit putin se toarna peste castraveti, iar deasupra se pune mararul.

Se acopera cu o farfurie si se lasa la loc cald. Daca este destul de cald sunt gata in 2-3 zile, iar dupa ce s-au acrit suficient se pun la racoare.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: