Interferente.ro Lifestyle Retete Retete de cozonac cu nuca

Miercuri, 21 Martie 2012 04:00

Retete de cozonac cu nuca

 

Cozonacii nu sunt usor de preparat, insa gustul lor este unul deosebit. Majoritatea pastram traditia si, mai ales la evenimente si sarbatori - Paste, Craciun, etc., pregatim mese gustoase si preparam cozonaci. Va prezentam cateva retete de cozonaci cu nuca (ingredientele necesare si modul de preparare pas cu pas pentru fiecare reteta de cozonac).

 

 

Cozonac cu nuca

 

Ingrediente

2 kg faina

½ kg zahar

½ pachet unt

zahar vanilat

esenta de rom

coaja rasa de lamaie si portocala

500 ml lapte batut

10 oua

250 ml ulei

100 ml smantana

drojdie

500 gr nuca

 

Mod de preparare

2 pumni de faina se oparesc cu lapte fierbinte. Dupa ce se raceste, se pune drojdia muiata in lapte cald, se amesteca bine si se lasa la crescut maiaua, dupa care se amesteca cu restul de faina. Ouale se separa. In galbenusuri se pun mirodeniile si sarea, iar albusurile se bat spuma si se pun in nuca.
Zaharul se topeste in lapte, se pune peste restul de faina si maia si se ia la framantat. Treptat, se adauga smantana, galbenusurile si untul topit. Se framanta compozitia pana face basicute si se desprinde de pe maini, apoi se lasa la crescut.
Aluatul se imparte in 4 bucati. Se ia prima bucata, se imparte la randul ei in trei, se intind si se pune nuca.
Dar cum am pregatit nuca? Se opareste nuca cu lapte pentru a disparea gustul amar, se pune zahar si zahar vanilat, esenta rom, cacao, albusul de ou batut si stafide, dupa preferinte. Se amesteca si se pune peste foaia de aluat si se intinde, dupa care se ruleaza foaia ca o rulada. La fel de procedeaza si cu celelalte foi. Cele 3 rulouri se impletesc, se unge cu galbenus amestecat cu zahar vanilat si se pune in tava pregatita, pe foaie de cuptor unsa cu unt.
Se lasa la odihna aproximativ 15 minute in tava, apoi se pune in cuptorul incalzit inainte. Pentru a creste cat mai mult, la primele 20 de minute este nevoie de un foc puternic si, in acelasi timp, nu se deschide usa cuptorului pentru a tine temperatura constanta. Dupa expirarea acestui timp, temperatura focului se micsoreaza.
Se lasa la cuptor, dupa care se scot, se ung cu miere sau sirop de zahar si se lasa pe o parte la racit.

 

 

Cozonac cu nuca

Ingrediente pentru aluat

3.5 kg faina
sare
200 gr zahar
1 l lapte
4 galbenusuri

4 oua intregi
150 gr unt sau margarina
200 ml ulei
esenta de rom
coaja rasa de la 2 lamai

 

Ingrediente pentru maia

175 gr drojdie proaspata
100 gr zahar
½ l lapte

 

Ingrediente pentru umplutura

1 ½ kg nuca macinata
coaja rasa de la o lamaie

scortisoara
1 lingura de cacao
550 gr zahar
stafide

 

Ingrediente pentru uns

ulei

3 oua

1 lingura de smantana

 

Mod de preparare

Se amesteca toate ingredientele pentru maia pana se dizolva drojdia. Se pune faina intr-un lighean mare si se face gaura in mijloc. In acea gaura se adauga maiaua.

Se adauga laptele si cele 200 gr zahar. Se presara sarea si se incepe framantatul aluatului pana devine destul de omogen. Se adauga apoi ouale batute si se framanta. Treptat, se adauga untul sau margarina si se framanta pana cand untul nu se mai vede. La final se adauga uleiul, coaja de lamaie si esenta de rom si se framanta bine amestecul. Vasul se acopera cu un prosop si se lasa la crescut, intr-un loc caldut.

Aluatul se imparte in cinci bucati egale. Fiecare bucata se framanta usor, doar cat sa aiba o forma rotunda, asemanatoare cu cea a unei chifle. Se acopera cu un prosop si se lasa la crescut timp de 30 de minute.

Intre timp, se amesteca ingredientele pentru umplutura.

Se iau cinci tavi mai late si cu pereti mai inalti, care se ung bine cu ulei, inclusiv pe margini. Apoi se ia fiecare bucata de aluat si se intinde cat o foaie subtire de un deget, peste care se pune umplutura. Aluatul se ruleaza usor, in asa fel incat sa nu iasa umplutura. Cozonacii se aseaza in tava, se acopera cu prosoape si se lasa la crescut timp de o ora. Inainte de a fi bagati in cuptor, cozonacii sunt unsi cu oua batute si cu smantana si se dau la cuptor.

 

 

Cozonac cu nuca, rahat si cacao

 

Ingrediente pentru aluat

1 kg faina

300 gr zahar

3 galbenusuri

coaja de lamaie rasa

esenta de rom si de vanilie

drojdie

250 gr lapte

1 lingura smantana

½  cana ulei

 

Ingrediente pentru umplutura

1 kg miez de nuca macinata

250 gr zahar

50 gr unt

100 gr smantana

2 linguri faina

2 linguri cacao

½ cana de lapte

esenta de rom

100 gr rahat

sare

 

Mod de preparare

2 linguri care se amesteca cu 3 linguri de lapte clocotit. Se amesteca bine dupa care se lasa la racorit. Dupa ce s-a racorit, se amesteca cu drojdia inmuiata intr-o lingura de lapte cu putin zahar. Se lasa la dospit, dupa care se adauga cealalta cantitate de faina ramasa si se framanta impreuna cu celelalte ingrediente pana cand aluatul se desprinde de pe peretii vasului.

Intre timp, se pregateste umplutura. Ingredientele mentionate la umplutura se amesteca, mai putin rahatul, pana se omogenizeaza bine.

Aluatul se imparte in 2 parti egale. Aluatul impartit se intinde bine cu sucitorul pe masa unsa cu putin ulei. Se ia jumatate din umplutura si se intinde peste foaie. Rahatul taiat cubulete sau fasii se aseaza din loc in loc. Dupa preferinte, se poate adauga si nuca macinata. Se ruleaza foaia si se aseaza in tava unsa cu ulei. Se mai lasa sa creasca in forma. Inainte de a se da la cuptor se da cu ou batut bine. Se da la cuptor, iar la final se poate pudra cu zahar.

 

Pofta buna!

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: