Interferente.ro Lifestyle Retete Retete otet de mere homemade

Miercuri, 07 Iulie 2010 19:10

Retete otet de mere homemade

 

Retete otet de mere homemadeOtetul de casa se obtine din fermentarea merelor (se recomanda merele bio). Magneziul, potasiul, fosforul, calciul, sulful, siliciul si fierul din merele crude se pastreaza si in otetul de mere natural, care nu a fost pasteurizat sau tratat chimic. Contine de asemenea si acid acetic, cu un rol major in activarea enzimelor care contribuie la arderea grasimilor.

 

Otetul de mere este unul din cele mai vechi medicamente cunoscute de umanitate, mentionat pentru prima oara in tratate de medicina egiptene, scrise in urma cu mai bine de trei milenii. Medicii Greciei antice il foloseau pe scara larga, acesta regasindu-se si in scrierile lui Hipocrate. Si in medicina populara romaneasca, este folosit din timpuri imemoriale. Romanii din zonele de deal si de munte prepara otetul de mere in fiecare toamna, folosindu-l apoi pe timpul lungii ierni contra diferitelor boli ori, pur si simplu, pentru mentinerea sanatatii. Desi nu este un panaceu, ar putea candida cu sanse serioase la acest titlu.

 

Reteta otet de mere din cidru (suc de mere)

Merele spalate se toaca intregi si se stoarce sucul printr-un tifon. Sucul obtinut se toarna in recipiente curate, se acopera cu tifon si se lasa la fermentat, intr-un loc intunecos. Cand otetul este gata (fermentatia s-a incheiat cand lichidul se limpezeste - procesul poate dura intre 40 - 60 de zile), se toarna in sticle si se inchid ermetic.

 

Reteta otet de mere din cindru (suc de mere) cu miere de albine

Merele spalate se toaca intregi si se stoarce sucul printr-un tifon. Sucul obtinut se toarna in recipiente curate si se adauga pentru fiecare litru de suc 150 g miere, si un pahar cu drojdie de bere sau un pahar cu vin (pentru fiecare 5 litri de suc). Se acopera cu tifon si se lasa la caldura (20-30 grade), la intuneric, sa fermenteze aproximativ 40 de zile. Apoi se strecoara si se lasa din nou la cald 20-25 de zile pana se limpezeste complet. La finalizarea procesului se decanteaza in sticle care apoi se inchid ermetic.

 

Reteta otet de mere cu miere de albine

Ingrediente: 5 kg mere, 5 l apa, 500 g miere, 50 g drojdie de bere.

Merele spalate se toaca intregi si se pun intr-un borcan de 10 litri. Drojdia se dizolva in apa calduta si apoi se toarna peste mere. Borcanul se lasa la cald, la intuneric acoperit doar cu tifon. Se amesteca de cate 2 ori pe zi. Dupa 2 saptamani, cand merele s-au macerat si cand incepe sa miroasa a otet, lichidul se strecoara printr-un tifon si se toarna intr-un borcan curat. Se adauga mierea de albine, se amesteca pana se omogenizeaza si se lasa iar la fermentat intr-un loc calduros si intunecat. In timpul fermentatiei se acopera borcanul cu tifon si nu se mai umbla la el pana dupa aproximativ 40 de zile, cand fermentatia va fi finalizata si lichidul va fi limpede. La final se toarna in sticle care se vor inchide ermetic.

 

Otet din mere padurete

Din merele padurete se poate obtine un otet de foarte buna calitate, urmand una din retetele prezentate mai sus.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: