Interferente.ro Descopera Stiinta si tehnica Robotul perfect al inginerului Huber

Sâmbătă, 18 Februarie 2017 15:21

Robotul perfect al inginerului Huber

Robotul perfect al inginerului Huber

Dupa 10 ani de munca, elvetianul August Huber, din cantonul Appenzell, a reusit sa construiasca un robot perfect, adica un om mecanic, care sa poata executa o multime de miscari, sa vorbeasca si sa “gandeasca” aproape ca un om in carne si oase!

Robotul inginerului Huber a fost la un moment dat cel mai perfectionat robot din lume. A avut 2.25 metri inaltime si a cantarit 200 kg, fiind un ins “cu greutate”!

Gratie undelor ultascurte, el a putut fi condus, de la o statie centrala, pe o raza de 30 km. De la centrala i s-a putut dicta nu mai putin de 350 de miscari, pe care le executa intocmai.

Trupul robotului a ascuns 20 de motoare si motorase, care au desavarsit miscarile printr-un mecanism combinat de herologerie si electricitate.

Numeroasele celule electrice, ascunse in trupul robotului l-au ajutat sa “gandeasca”, adica sa execute numeroase miscari, pe care le puteam numi “reflexe” ce nu ii erau dictate prin unde de la centrala.

Astfel, in cazul cand in drumul sau intalnea un vehicul, robotul se dadea la o parte sau se oprea, in cazul unei opriri a circulatiei. Tot asa, daca il lovea cineva, acesta riposta cu o “directa” a pumnului sau de fier si striga “ajutor” in cazul in care cineva incerca sa-l fure sau sa-I strice.

Robotul putea sa fuga inainte sau inapoi, sa isi miste in toate sensurile bratele, sa salute cu capul, sa fumeze si sa ofere tigari si foc, sa isi miste buzele si sa isi spuna numele atunci cand era intrebat.

In caz de razboi, robotul pare si fie un soldat perfect. El ar putea sa taie sarmele ghimpate, sa se ascunda, dupa cum e terenul, sa traga cu pusca sau sa arunce grenade.

Ce ar insemna un razboi cu ajutorul robotilor, condusi de la un “stat major” situat la circa 30 km, departare de front. Dar, tehnica a progresat, acesta a fost doar inceputul. In prezent, vorbim despre roboti inteligenti. Dar, pe langa binefacerile ei a adus si atatea arme ucigase! Sa sufere tehnica, prin roboti, durerile oamenilor …

Numele robotului perfect, pe care chiar si-l spunea singur a fost: Hans, fiul lui August Huber!