Interferente.ro Turism Romania Romania informatii pe scurt

Joi, 30 Septembrie 2010 04:00

Informaţii pe scurt

 

Denumirea oficială: România. Acest nume a fost adoptat în 1862, după formarea statului naţional prin unirea a două principate româneşti, Moldova şi Ţara Românească, în 1859.

Abrevierea internationala: ROU

Situarea: în sud-estul Europei Centrale, în nordul Peninsulei Balcanice, pe Dunărea inferioară. România se află în centrul geografic al Europei, la 43°37"07"" şi 48°15"06"" latitudine Nord şi la 20°15"44"" şi 29°41"24" longitudine Est.

Vecinătăţi: Bulgaria la sud, Serbia la sud-vest, Ungaria la nord-vest, Ucraina la nord şi est şi Republica Moldova la est, iar ţărmul Mării Negre se găseşte la sud-est.

Suprafaţa: 238.391 km², la care se adaugă 23.700 km² din platforma Mării Negre. Comparabilă cu cea a Marii Britanii, ceea ce situeaza România pe locul 80 în lume şi pe locul 13 în Europa ca mărime.

Clima: Temperat continentală, cu patru anotimpuri distincte, similară cu clima din nord-estul SUA.

Ora oficială: Ora Est Europeană (GMT + 2 ore).

Împărţirea administrativă: teritoriul României are o organizare administrativă pe comune, oraşe şi judeţe. În Romania sunt 41 de judeţe şi municipiul Bucureşti, capitala cu un statut similar cu cel de judeţ. În medie un judeţ are o suprafată de 5.800 km² şi o populaţie de 500.000 de locuitori.

Capitala: Bucureşti cu o populaţia de peste două milioane de locuitori este a şasea capitală după mărime din Uniunea Europeană.

Populaţie: 21.400.000 (la mijlocul anului 2009-estimare an)

Naţionalităţi: români: 89%, maghiari: 7,5%, rromi: 1,9%, germani, altele: 1,6%.

Religii: ortodocşi: 86,8%, romano-catolici: 4,7%, reformaţi: 3,2%, penticostali: 1,5%, alţii: 3,8%.

Limba oficială: limba română, limba maternă pentru 91% din populaţia ţării.  Limba maghiară este vorbită de cea mai numeroasă minoritate etnică, iar limba germană de minoritatea germană (saşi şi şvabi). Principalele limbi străine care circula în prezent în România sunt engleza, franceza şi germana.

Moneda: Leu (RON)

Ziua naţională: În 1990, 1 decembrie a fost proclamată ziua naţională. Această zi reprezintă aniversarea Marii Unirii de la Alba Iulia, din 1918, când s-a votat unirea Transilvaniei cu România, moment care marchează unirea tuturor românilor într-un singur stat şi realizarea unităţii statului-naţiune român.

Drapelul României: trei dungi verticale: roşu, galben şi albastru.


Stema României:

 

Forma de stat: semi-republică parlamentară cu două organisme legislative: Senat şi Camera Deputaţilor. Statut: membră NATO; membră în Uniunea Europeană.

Sistemul juridic: bazat pe modele europene şi Constituţia din 1991.

Sistemul electoral: sufragiu universal direct a personalelor cu vârsta de peste 18. Partidele trebuie să câştige cel puţin cinci procente din voturile naţionale pentru a obţine reprezentare în Parlament.

Preşedintele României: Preşedintele este ales prin vot universal, poate deţine cel mult două mandate de 5 ani şi este comandantul suprem al forţelor armate.

Puterea legislativă: Parlamentul României este ales prin vot universal pe o perioadă de patru ani.

Puterea executivă: Guvernul României, condus de un prim-ministru numit de Preşedintele ţării şi supus Parlamentului prin jurământ şi în faţa căruia răspunde.

 


Related news items:
Newer news items: