Interferente.ro Sanatate Plante medicinale Ruscuta de primavara folosita in medicina

Joi, 17 Aprilie 2014 12:59

Ruscuta de primavara folosita in medicina

Ruscuta de primavara folosita in medicinaRuscuta de primavara (Adonis Vernalis) este o planta medicinala ce creste mai pe coaste abrupte, in pasuri ori faneti uscate, de la campie pana in zona montana. E o floare frumoasa, de un galben stralucitor si infloreste in perioada aprilie-mai (in preajma sarbatorii de Paste). Conform unei legende, se spune ca ruscuta s-a nascut din lacrimile lui Iisus Hristos, rastignit pe cruce. Poate o cunoasteti sub denumirea de bulbuc, buruiana calului, cocosei, dedinita, deditei galben, floarea Pastelui, spanz, scanteita, spant de cal si este declarata drept specie ocrotita. Ruscuta de primavara este folosita atat ca planta decorativa, cat si ca planta medicinala, fiind recunoscuta pentru beneficiile sale, avand proprietati cardiotonice, diuretice si calmante - este folosita pentru diverse produse farmaceutice.

Chiar daca este buna pentru afectiunile cardiovasculare, trebuie acordata maxima atentie administrarii acesteia, deoarece poate avea efecte secundare foarte grave.

Amintim cateva afectiuni ce pot fi tratate cu ajutorul acestei plante:

·         Afectiuni cardiace – se iau 10-15 picaturi de tinctura de ruscuta de 2-3 ori pe zi, inainte cu circa jumatate de ora inantea meselor principale ale zilei. In principal, veti remarca faptul ca regleaza bataile inimii si ca mareste presiunea arteriala.

·         Guta – se foloseste tinctura de ruscuta, iar prin administrarea ei veti remarca faptul ca ajuta mult la eliminarea apei din tesuturi.

·        Migrene – pentru a scapa de migrene ar fi bine sa luati cate 10 picaturi de tintura de ruscuta de 3 ori pe zi. Medicii o recomanda mai ales pentru cei ce au dureri de cap provocate de scaderea nefireasca a tensiunii arteriale.

·         Nevralgie – in acest caz, se inmoaie cateva flori de ruscuta in putina apa mai calda, dupa care se aplica pe zona dureroasa, sub forma de cataplasme.

·         Reumatism – ideal ar fi sa pregatiti un decoct din rizomi cu care veti face bai locale, in fiecare zi, pana cand inceteaza durerile.

Formele prin care ruscuta de primavara este utilizata in medicina sunt urmatoarele:

·        Infuzie de ruscuta – o mana de flori de ruscuta se lasa la infuzat circa 10 minute in 2-3 cani cu apa fiarta. O puteti folosi pentru baile locale menite sa trateze reumatismul.

·       Decocot de rizomi de ruscuta – 2-3 linguri de rizomi de ruscuta se pun la fiert intr-un litru de apa. Veti lasa pe foc vreo 20 de minuta, dupa care veti da recipientul la o parte. In general, acest decoct este folosit pentru bai locale.

·       Tinctura de ruscuta – 2 linguri cu flori de ruscuta uscata se pun la macerat in 2 cani cu alcool, dupa care se lasa aproximativ 2 saptamani, intr-un loc insorit. Din cand in cand, trebuie agitati recipientul pentru omogenizare. La expirarea perioadei, veti filtra si veti pune continutul in sticle mai mici. Nu uitati ca trebuie sa le pastrati la loc rece, in frigider.

Mare atentie! Ruscuta este foarte otravitoare. Asadar, fiti precauti si nu uitati ca e bine sa o administrati doar la sfatul medicului si in dozele indicate.