Vineri, 30 Martie 2012 13:55

Salina Cacica

 

Salina Cacica este situata in localitatea Cacica, la 18 km de orasul Gura Humorului si la 40 de km de orasul Suceava. Zacamantul de sare de la Cacica s-a format cu milioane de ani in urma, pe timpul sedimentarii lagunare, datand din perioada culturii Cris din neoliticul timpuriu (mileniul 5 i.Hr.). A fost construita la ordinul Mariei Tereza si deschisa in 1791.

 

Este una dintre cele mai vechi exploatari din Europa de sare recristalizata din saramura si este unica prin faptul ca galeriile sale au fost sapate manual, fara nici un utilaj, sub conducerea tehnica a austriacului Paul Hofman. Pentru exploatarea si scoaterea sarii din salina, nu au fost folositi vagoneti, singura cale de acces fiind treptele de brad, mineralizate de saramura ce a patruns in lemn in decursul timpului. Ca si o curiozitate putem mentiona faptul ca imensul masiv de sare de la Cacica poate asigura consumul de sare pentru intreaga Europa pentru urmatorii 400 de ani.

 

Structura Salinei Cacica

Salina cuprinde 8.200 de galerii armate cu lemn, aflate intr-o stare buna dupa mai bine de 200 de ani. Intrarea in salina se face prin coborarea unor trepte de lemn, privelistea care te intampina fiind una speciala, ca si cum ai fi intrat intr-o alta lume. Primul lucru pe care il remarci este o impresionanta sculptura in sare: “Iisus rastignit”.

 

La 21 metri adancime, la capatul coborarii a 192 de trepte se afla Capela romano-catolica Sfanta Varvara. Capela a fost construita in anul 1806 la initiativa preotului polon Jakub Bogdanowicz care a dorit ca minerii romano-catolici sa aiba unde se ruga inainte si dupa terminarea lucrului (in localitate nefiind nici o biserica). Patroana capelei este Sfanta Varvara iar capela are tot ce ii trebuie unei bisericute: altar, icoane, candelabru, amvon si balcon pentru cor. Altarul si amvonul au fost sculptate in sare masiva. Peretii sunt rectangulari, dimensiunile capelei fiind de: 25 m lungime, 9 m latime si 7 m inaltime.

 

La adancimea de 35 de metri se afla Capela ortodoxa, unde se desfasoara Orizontul I. In aceasta zona, galeria sapata direct in sare este mult mai larga si are pe pereti basoreliefuri sculptate in stanca de sare, cu tematica religioasa, opera recenta a unor tineri scultori din zona, unele dupa modele similare de la Salina Wieliczka de langa Cracovia. In partea dreapta a capelei se afla Icoana Sfantului Daniil Sihastrul.

 

Aflata la adancimea de 37 metri, Sala de dans numita si "Sala Inginer Agripa Popescu" (dupa numele primului director general al Regiei Monopolurilor Statului, asa cum apare intr-un basorelief in peretele de sare), are dimensiuni relativ mari: 24x12x12 m, iar la capete are 3 balcoane si ele sapate in sare. Aici se organizau baluri, intalniri festive, spectacole fiind si primul loc de distractie din zona.

 

La o adancime de 38 de metri, gasim Lacul Sarat - un lac artificial sapat manual de mineri, pe peretii caruia se gasesc cristale de sare. Lacul are dimensiunea de 10×6 m, adancimea de 2 m, si este ingradit cu balustrada si iluminat de cateva reflectoare. Cu cativa ani in urma aici se puteau face plimbari cu ajutorul unei plute.

 

La 75 de metri adancime se afla Camera General Grigorescu. Zona a fost exploatata intre 1860 si 1900. In perioada 1975-1993 spatiul a fost folosit pentru conservarea branzeturilor datorita mediului salin si temperaturii constante.

 

 

Durata tratament

COPII: 10-12 sedinte (zile) cu durata de 2-3-4 ore/zi, repetat 1x1/an, 2x1/an in functie de caz, 3-4 ani la rand.

ADULTI: 16-18 sedinte (zile) cu durata de 4-5 ore/zi, repetat 1x1/an, 2x1/an in functie de severitatea cazului.

Tratamentul se poate efectua doar dupa un consult de specialitate. Pentru evitarea unor posibile complicatii este recomandabil sa informati medicul despre toate problemele de sanatate de care suferiti.

Indicatii terapeutice si tratament Salina Cacica

§         astm bronsic: extinsec, intrinsec si mixt

§         bronsita cronica

§         rinita cronica, sinuzita cronica

§         emfizem pulmonar obstructiv

§         silicoza gradul I si II

§         bronsiectazie (fara hemoptize)

§         infectii respiratorii repetate (angine, faringite, traheo-bronsite, pneumonii, rinoadeurite repetate in antecedente).

Contraindicatii Salina Cacica

§         status astmaticus

§         infectii respiratorii acute

§         tuberculoza pulmonara

§         micoze pulmonare

§         cancer bronho-pulmonar

§         boli infecto-contagioase

§         hipertensiune arteriala stadiul III

§         boala Basedow

§         cardiopatie cronica ischemica decompensata

§         infarct miocardic recent

§         angina pectorala cu crize frecvente

§         cord pulmonar cronic decompensat

§         sarcina avansata

§         epilepsie si alte afectiuni ce evolueaza cu pierderea starii de cunostinta

§         claustrofobii.

Alte obiective turistice din zona

In imediata apropiere a Salinei Cacica, se afla un strand si o piscina acoperita au apa sarata, care pot fi vizitate atat pentru relaxare, cat si pentru tratarea unor boli. Ambele sunt recomandate pentru tratarea unor afectiuni precum reumatismul sau leziuni osoase post-traumatice.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: