Interferente.ro Turism Obiective turistice Salina Trotus Targu Ocna

Miercuri, 28 Martie 2012 14:40

Salina Trotus - Targu Ocna

 

Salina Trotus este localizata in masivul de sare Valcele - Slatinele, la aproximativ 2 km de localitatea Targu Ocna, judetul Bacau.

 

Istoric

Salina Trotus este atestata documentar inca din anul 1380, cand un hrisov domnesc vorbeste despre plata unei cantitati de 2.000 ocale de sare pentru constructia unui pod. In anul 1502, Stefan cel Mare acorda ctitoriei de la Putna privilegiul de a avea in fiecare an "cate o suta si cincizeci de dropi de sare de la ocna noastra de la Trotus". Un alt documentat datat din secolul XVII, scris de calatorul strain Pietro Deodato consemneaza: "in acest tinut se gasesc saline, de unde se scoate sarea in cantitati asa de mari, incat se trimite in toata Tara Moldovei, Rusia si alte tari, transportandu-se pe Dunare, pe Marea Neagra, pana la Constantinopol".

Mina Trotus a fost deschisa publicului in anul 1970. La nivelul IX al minei (unde este permis accesului turistilor) este amenajata o baza de tratament. Este situata la adancimea de 240 m si la 138 m deasupra nivelului marii, avand o suprafata de 8.900 mp.

 

Baza de tratament

Accesul la baza de tratament se face cu autobuze, distanta fata de punctul de intrare fiind de aproximativ 3 km. Temperatura medie zilnica din salina se incadreaza intre 12 si 13º C, de aceea este indicat sa purtati haine groase.

Baza de tratament si agrement a salinei ofera vizitatorilor atractii turistice dintre cele mai felurite si inedite: Muzeul Sarii, Biserica Sfanta Varvara, lacul cu apa sarata si cascada, magazine de suveniruri, mese de tenis si biliard, bufet cu terasa, terenuri de sport si locuri de joaca pentru copii dotate cu leagane, topogane, masinute electrice si jocuri electronice.

 

 

 

Indicatii terapeutice si tratament Salina Trotus

Recunoasterea si utilizarea in scop terapeutic a mediului de salina, cu precadere in ultimele decenii, a pornit de la o serie de observatii incepand inca din secolul al XIX-lea, si anume: absenta imbolnavirilor de bronsita cronica si astm la minerii din minele de sare de la Wieliczka precum si vindecarea rapida a acestor boli la noii angajati, ameliorarea pana la disparitie a crizelor de astm la bolnavii astmatici refugiati in timpul celor doua razboaie mondiale in pestera dezvoltata in sare Kluttert, utilizata ca adapost in timpul bombardamentelor.

Microclimatul salinei: temperaturi cu variatii minime, valori ale umiditatii relative a aerului cu variatii sub 10 %, variatia extrem de redusa a cantitatii de oxigen, ca si a continutului de aerosol salin, absenta totala de alergeni (mucegaiuri si germeni patogeni), viteze extrem de reduse ale curentilor de aer; aeropoluantii sunt, in general, absenti, iar aerul are un inalt grad de puritate, atat vara, cat si iarna, fiind vorba, asadar, de un bioclimat sedativ de crutare.

Programul de tratament include plimbari, alergari, odihna, gimnastica medicala generala si respiratorie, jocuri sportive si distractive. Turistii beneficiaza de un cabinet medical, un salon cu patru paturi, dar si de serviciile unui cadru medical si ale unui profesor de sport. Aceste caracteristici din salina sunt ideale pentru ameliorarea unor afectiuni respiratorii precum:

§         astmul bronsic non sever

§         bronsite acute si cronice

§         alergii

§         sinuzite.

 

Contraindicatii Salina Trotus

Mediul salin nu este recomandat pentru urmatoarele timpuri de afectiuni:

§         astm bronsic in stare medie sau grava

§         tuberculoza si micoza pulmonara

§         boli infecto-contagioase

§         hipertensiune arteriala stadiul III

§         infarct miocardic recent

§         sarcina avansata

§         boli psihice

§         epilepsie

§         claustrofobie.

 

Durata tratament

COPII: 10-12 sedinte (zile) cu durata de 2-3-4 ore/zi, repetat 1x1/an, 2x1/an in functie de caz, 3-4 ani la rand

ADULTI: 16-18 sedinte (zile) cu durata de 4-5 ore/zi, repetat 1x1/an, 2x1/an in functie de severitatea cazului.

Tratamentul se poate efectua doar dupa un consult de specialitate. Pentru evitarea unor posibile complicatii este recomandabil sa informati medicul despre toate problemele de sanatate de care suferiti.

 

Program de vizitare

Zilnic: 07:00 - 17:00. Ultima masina intra in subteran la ora 16:00.

 

Alte obiective

Intr-una din galeriile salinei, functioneaza biserica "Sfanta Varvara, ocrotitoarea minerilor", sapata in sare si ctitorita de mineri in anul 1992, singura biserica din Europa realizata aproape integral din sare si amplasata la o adancime de peste 200 m. Bisericuta este deschisa in fiecare zi a anului, dar slujbe se oficiaza aici doar in noaptea de Inviere, de sarbatoarea hramului (4 decembrie) sau in situatii speciale.

La suprafata a fost amenajat, in 2010, un strand cu apa sarata, dotat cu sezlonguri, umbrele de soare, dusuri, cabinet medical, magazin si terasa, programul de acces fiind, in sezonul cald, zilnic, intre orele 10:00 - 20:00.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: