Luni, 26 Martie 2012 15:51

Salina Turda

 

Salina Turda este situata in zona numita Durgau - Valea Sarata in localitatea Turda, judetul Cluj. Este cea mai populara destinatie a turistilor ce viziteaza aceasta zona. Mina de sare de la Turda dateaza inca din perioada romanilor si a fost unul dintre motivele pentru care localitatea s-a dezvoltat vertiginos si dupa retragerea romanilor din Dacia.

 

 

Exploatarea sarii a inceput aici inca din perioada romana. La inceputul secolului al XVIII-lea, minele de sare de la Turda erau cele mai importante mine de sare din Transilvania. Zacamantul de sare de la Turda are peste 13 milioane de ani, o grosime medie de 250 metri (pe alocuri ajunge la 1200 m) si cantareste peste 38 de miliarde de tone.

 

Starea excelenta de conservare a lucrarilor miniere si a utilajelor utilizate la transportul sarii, alaturi de grija cu care s-au efectuat lucrarile modernizare a salinei fac din Salina Turda un loc in care trecutul, prezentul si viziunea futurista se intrepatrund armonios, un obiectiv turistic de nivel european si chiar mondial.

 

Distanta dintre marile orase si Turda

Satu Mare – Turda – 190 km

Oradea – Turda – 177 km

Suceava – Turda – 340 km

Timisoara – Turda – 320 km

Sibiu – Turda – 165 km

Brasov – Turda – 265 km

Bucuresti – Turda – 430 km

 

Structura salinei

Pentru modernizarea salinei s-au investit 6 milioane de euro. Salina are acum un aer ultra-modern. Sala mai mica a salinei Turda, mina Gizela, contine o sala de tratament dotata cu vestiare, bai si spatii de odihna, o sala de fitness si un cabinet medical. Mina cu roata mare, mina Rudolf, are o roata cu 6 gondole, pavilion de minigolf, minibowling, un amfiteatru, o sala de sport, toalete si spatii de odihna. Accesul in aceasta sala se realizeaza prin intermediul unui lift panoramic, cu o capacitate de 10 persoane. Din mina Rudolf se face trecerea in mina Terezia, inaccesibila in trecut, cea cu lacul, unde este amenajata o insula accesibila prin intermediul unui pod de 40 m lungime. Pe lac se pot face acum plimbari cu barca intr-o atmosfera inedita.

Alte obiective pare pot fi vizitate in salina Truda sunt:

Galeria Franz Josef – construirea acestei galerii orizontale a fost hotarata in 1853, pentru a usura si ieftini transportul sarii afara, deoarece vechiul drum cobora foarte abrupt. A fost terminata in 1870, avand 780 m, iar pana la sfarsitul secolului XX a fost prelungita cu inca 137 m.

Mina Iosif – numita si Sala ecourilor, este o camera de mina conica cu adancimea de 87 m si diametrul la baza de 67 m. Mina are doua efecte speciale: acustic si vizual (reverberatia sunetului pana la 16 ecouri). 

Sala crivacului – masina de extractie pastrata aici se numeste “manej” sau “crivac” si a fost construita din lemn de brad in anul 1815. Masina are 4 brate si era actionata de 1 sau 2 cai in schimburi.

Sala putului de extractie – putul de extractie al minei Rudolf a fost inceput in 1854 si are o adancime de circa 100 m. Gazduieste un put de extractie prin care sarea exploatata in mina Rudolf, era transportata pe verticala, pana la nivelul galeriei de transport.

Altarul – in Camera Altarului se facea apelul muncitorilor inainte si dupa terminarea schimbului. Altarul a fost sculptat in sare pentru servicii religioase si rugaciuni inaintea schimbului. Odata pe saptamana era oficiata o slujba religioasa de catre un preot, la aceasta slujba participand sefii salinei. Erau invitati si nobilii.

Scara Bogatilor – este situata in mijlocul salii si era calea de acces spre minele Terezia si Rudolf inainte de finalizarea lucrarilor la galeria de transport. De jur imprejurul scarii exista o constructie de lemn, care dateaza din jurul anului 1700 si care, cu timpul, a fost acoperita cu depuneri de sare.

Mina Anton – este o mina clopot cu diametrul de 77 m si o inaltime de 75 m pana la galerie si 108 m pana la suprafata.

 

 

 

Lucrari de modernizare realizate prin proiectul Phare

Mina Rudolf: construirea unui lift panoramic, a unei piste de minigolf, a doua piste de minibowling, a unui teren de sport, a unui amfiteatru cu 180 de locuri, a unui carusel si a fost amenajat un loc de joaca pentru copii.

Mina Terezia a fost deschisa publicului, accesul pe vatra minei fiind posibil prin circulatie pe compartimentul cu scari sau cu un ascensor. A fost amenajat lacul subteran pentru a oferi turistilor o plimbare romantica cu barca la 112 m in adancul muntelui de sare.

Miza Ghizela (sala stationar) a fost amenajata si transformata pentru a deservi exclusiv activitatea de tratament balnear.

Pavilion intrare, a fost amenajata a doua intrare in salina, din Valea Sarata, zona  Durgau.

 

Indicatii terapeutice si tratament Salina Turda

Tratamentul subteran din salina, cunoscut sub denumirea de speleoterapie, reprezinta o sursa de vindecare si ameliorare al unor afectiuni respiratorii si ORL. Afectiunile pot fi ameliorate prin expunerea treptata si crescanda la mediul sarat din salina. Pe langa expunerea graduala la mediul salin (in functie de prescriptia medicului), se recomanda si gimnastica respiratorie.

Aerul din Salina Turda are o temperatura constanta, cuprinsa intre 10-12 °C si o umiditate de 70-82%, precum si o viteza a curentului de aer 0,2 m/sec - 0,02 m/sec. Aceste caracteristici din salina sunt ideale pentru ameliorarea unor afectiuni respiratorii precum:

§         astmul bronsic non sever

§         bronsite acute si cronice

§         alergii

§         sinuzite.

 

Contraindicatii Salina Turda

Mediul salin nu este recomandat pentru urmatoarele timpuri de afectiuni:

§         astm bronsic in stare medie sau grava

§         tuberculoza si micoza pulmonara

§         afectiuni grave ale rinichilor

§         afectiuni ale ficatului

§         boli infecto-contagioase

§         hipertensiune arteriala stadiul III

§         infarct miocardic recent

§         sarcina avansata

§         boli psihice

§         epilepsie

§         claustrofobie.

 

Durata tratament

COPII: 10-12 sedinte (zile) cu durata de 2-3-4 ore/zi, repetat 1x1/an, 2x1/an in functie de caz, 3-4 ani la rand

ADULTI: 16-18 sedinte (zile) cu durata de 4-5 ore/zi, repetat 1x1/an, 2x1/an in functie de severitatea cazului.

 

Tratamentul se poate efectua doar dupa un consult de specialitate. Pentru evitarea unor posibile complicatii este recomandabil sa informati medicul despre toate problemele de sanatate de care suferiti.

 

Informatii despre programul de functionare si tarife gasiti pe http://www.salinaturda.eu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=6&Itemid=6&lang=ro.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: