A+ A A-
  • Categorie: De Sarbatori
  • Publicat: Marți, 31 Iulie 2012 00:00

Schimbarea la Fata - obiceiuri, datini, traditii si superstitii

Schimbarea la Fata a Mantuitorului reprezinta atat unul din cele 12 praznice imparatesti, cat si inceputul toamnei, data de 6 august fiind socotita ca zi de hotar pentru vara, cand vremea incepe sa se raceasca.

6 august - Schimbarea la Fata

Schimbarea la Fata a Domnului nostru Iisus Hristos este unul din cele 12 praznice imparatesti. Sarbatoarea are ca si semnificatie momentul in care apostolii Mantuitorului, aflati pe muntele Tabor, s-au convins ca acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Lui Dumnezeu. Pe muntele Tabor, pe cand Iisus se ruga, apostolii, molesiti de somn, tresar deodata la o priveliste nemaivazuta: chipul Mantuitorului s-a facut altul, fata Lui stralucea ca soarele, iar hainele Lui se facusera albe ca zapada. Dar, imediat, au parte de un lucru si mai neobisnuit: in aceasta lumina, doi barbati stau de vorba cu Iisus despre Patima si Moartea Sa in Ierusalim. Este vorba despre marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise si Ilie. Semnificatia tainica a acestei sarbatori este vederea lui Dumnezeu si transfigurarea omului, posibilitatea lui de a se indumnezei inca din viata aceasta. Citeste mai multe despre Sarbatoarea Schimbarii la Fata si vezi cum a fost ea zugravita in iconografia crestina.

Aceasta sarbatoare este praznuita pe data de 6 august si este privita si ca inceputul toamnei, aceasta zi fiind socotita zi de hotar pentru vara. Din aceasta zi vremea incepe sa se schimbe si sa se raceasca. Schimbarea la Fata mai este numita in popor si Obrejenia, Pobrojenia sau Probojeni. Denumirea Obrejenie vine din slavona, “obrejenie” semnificand transformare, schimbare. Denumirea de Probojanii vine tot din slavona, de la verbul popular „a probazi”, semnificand a ocari sau a certa. Daca denumirea in limba greaca a sarbatorii Schimbarii la Fata a Domnului este Metamorphosis (Transfigurarea), iar in limba slavona Preobrajenie, Sfantul Antim Ivireanul o numeste sugestiv Dumnezeiasca Infrumusetare a lui Hristos.

Obiceiuri, datini, traditii si superstitii legate de Schimbarea la Fata

In satele romanesti inca se mai patreaza viu spiritul acestei sarbatori. De ea sunt legate o serie intreaga de obiceiuri, datini, traditii si superstitii.

Acest praznic este unul foarte important, este una dintre acele zile cand cerurile se deschid, iar cei alesi de Dumnezeu pot vedea Portile Raiului. Cei care nu tin aceasta sarbatoare vor fi uscati si galbejiti ca florile care de acum incep sa se vestejeasca. Cine spala haine in aceasta zi va fi napadit de paduchi si plosnite. Femeile insarcinate, daca vor tine aceasta zi, vor avea o nastere usoara, iar copiii ce ii vor naste vor fi sanatosi. Fetele nu-i bine sa se spele in aceasta zi pentru ca nu le mai creste parul, asa cum nu mai creste iarba. Despre oamenii care nu-si vad umbra capului la rasaritul soarelui, in dimineata zilei, se spune ca vor muri pana la sfarsitul anului.

Biserica a randuit ca de sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului, sa se faca dezlegare la peste pentru bucuria praznicului.

In aceasta zi nu este bine sa te certi cu nimeni si nici sa fii certat de catre cineva, ca asa vei fi tot anul, pana la urmatoarele Probajenii. Oamenii care se roaga in aceasta zi sa scape de o patima (betie, tutun, preacurvie, etc.), sigur va fi vindecat.

In aceasta perioada sa sfintesc gradinile, boabele de grau pentru semanat, recoltele. Credinciosii duc la biserica prinoase din roadele pe care le au. Acestea vor fi binecuvantate de preot si impartite celor sarmani. De asemenea, viii nu trebuie sa-i uite nici pe cei trecuti in nefiinta si sa faca pomana in amintirea si pentru sufletul acestora.

Din 6 august, toamna incepe sa-si intre treptat, treptat in drepturi. De acum inainte, iarba nu mai creste, pasarile se pregatesc sa plece spre tarile calde, insectele se pregatesc sa intre in pamant. Frunzele copacilor incep sa rugineasca. Daca in Ziua Schimbarii la Fata vremea este insorita si placuta, toamna va fi una roditoare si imbelsugata. In schimb, daca ploua toamna va fi una mohorata. In popor se spune ca daca in postul Adormirii Maicii Domnului ploua mult, iarna care va veni va fi una plina de ninsori.

Este bine ca pana la aceasta data taranii sa termine de cosit si de adunat fanul. De acum incolo iarba si florile doar imbratranesc, diminuand calitatea furajului. Acum se culeg si ultimele plante de leac. In aceasta zi se poate incepe si gustatul boabelor de struguri. Desi inca nu sunt coapte si ti se sterpezeste gura de la ele, traditia le atribuie un rol vindecator si se spune ca sunt buni de leac pentru cei care au intestinele sensibile.

O veche superstitie spune ca nu e bine sa te mai scalzi in apele repezi de munte, ca apele se racesc, iar cerbii vin sa le spurce si creste riscul imbolnavirilor. "De la Probajenii inainte, nu-i slobod sa te mai scalzi in rau. O coborat cerbul de la munte, s-o pisat in apa si-o racit apa. Atata-i tat." (Memoria Ethnologica - colectia Parasca Fat)

Tot de acum este bine ca sa nu se mai doarma afara. "Numa` atata-i vara, vara/ Pana-i patu` mandrii-afara/ Daca mandra patu-si muta/ Poti sa stii, vara-i trecuta." (Memoria Ethnologica - colectia Parasca Fat).

Praznicul Schimbarea la Fata a Mantuitorului nostru Iisus Hristos este prin excelenta sarbatoarea indumnezeirii firii omenesti si a participarii trupului nostru trecator la bunatatile vesnice care sunt mai presus de fire.

Links to Best Bookmaker Bet365 it The UK
Lacul Rosu statiune turistica de interes
Aug 05, 2015 721

Lacul Rosu statiune turistica de interes

Lacul Rosu - statiune turistica de interes Statiunea climaterica Lacul Rosu se situeaza…
Default Image
Sep 11, 2010 3240

Notiuni de anatomie a sistemului respirator

Notiuni de anatomie a sistemului respirator Aparatul respirator este format din…
Iun 16, 2010 14528

Insolatia simptome tratament prim ajutor

Insolatia – masuri de prim ajutor Ce este insolatia? Intr-un mediu cu temperaturi…
Noi 28, 2013 2635

Poezie de 1 Decembrie Pastreaza fiinta unirii

Poezie de 1 Decembrie - Pastreaza fiinta unirii Poezie dedicata zilei de 1 Decembrie,…
Oct 28, 2010 11164

Ghicitori despre brad

Ghicitori despre brad Iarna-n frig, vara la soare, Neschimbat e la culoare! (Bradul) Sus…
Dec 12, 2012 4154

Pacalici si Mos Craciun de Nicolae Labis

Pacalici si Mos Craciun de Nicolae Labis Azi, la Pomul cel de iarna,Ce ne-asteapta…
Noi 21, 2011 13386

Floarea de colt sau floarea reginei Leontopodium alpinum

Floarea de colt sau floarea reginei (Leontopodium alpinum) Floarea de colt sau floarea…
Laptele acru preparare si caracteristici
Noi 16, 2014 2084

Laptele acru preparare si caracteristici

Laptele acru - preparare si caracteristici Laptele acru este unul dintre produsele…
Oct 01, 2013 2488

Horoscop octombrie 2013 pentru toate zodiile

Horoscop octombrie 2013 pentru toate zodiile Afla horoscop octombrie 2013. Afla…
Bet atWilliam Hill Bingo and win.