Interferente.ro Cultura Diversitate Sculptura de lemn sacra

Duminică, 18 Martie 2018 17:51

Sculptura de lemn sacra

Sculptura de lemn sacraArta sculpturii in lemn in miniatura, care a dat in trecut atatea iconite, cruci si engolpione de o rara finete de executie, a disparut aproape cu totul astazi. Numai pe alocuri se intalnesc rari amatori mai practicand aceasta arta, care reclama mult talent, gust, indemanare si o rabdare ingereasca.

O deosebita mentiune merita lucrarile calugarului Silvestru Urma de la manastirea Neamt. Indemanarea si talentul sau au cautat sa reinvie gloria trecutului.

Iconitele, cruciulitele si engolpioanele sale sunt lucruri interesante, executate cu mult gust si finete.

Dam ca exemplu trei din operele sale: o iconita reprezentand pe Maica Domnului cu Hristos in brate, avand in spate un decor arhitectural bizantin, imitand modelele vechi (colectia manastirii Agapia) si doua discuri, din care unul are sculptata in centru Cina cea de taina simplificata, iar cealalta pe Maica Domnului in Platytera. In chenarul acestor doua discuri sunt sculptati sfinti in picioare.

Dar, merita sa amintim si de figura unei alte icoane de dimensiuni mai mari, care e opera de capetenie a calugarului Silvestru Urma, reprezentand pe Sfantul Gheorghe omorand zmeul. Chenarul acestei icoane prezinta calitati deosebite decorative: o serie de medalioane impletite sunt decorate cu admirabile cruci alcatuite din frunze stilizate si din scene si sfinti, foarte bine sculptati.