Interferente.ro Sanatate Ghid de prim ajutor Secventele resuscitarii cardio-respiratorii

Sâmbătă, 11 Septembrie 2010 19:41

Secventele resuscitarii cardio-respiratorii

 

 

 

Acest termen include toate elementele de resuscitare fara echipament, efectuata de o persoana sau de persoanele care acorda primul ajutor la o victima aflata in stop cardio-respirator.
Aceste elemente includ evaluarea primara, asigurarea libertatii cailor aeriene, ventilatia artificiala cu aer expirat si masajul cardiac extern.

Scopul suportului vital de baza este mentinerea unei circulatii si a unei ventilatii adecvate nepermitand instalarea starii de moarte biologica pana la sosirea personalului medical calificat. Cu alte cuvinte resuscitarea cardio-pulmonara de baza este un ansamblu de manevre care incearca sa mentina perfuzia si oxigenarea organelor vitale (creier, cord). Cateodata aceasta operatiune poate sa necesite un timp indelungat depinzand de cauza care a dus la instalarea stopulu cardiac. Orice intarziere reduce sansa victimei de a-si reveni. De aceea trebuie actionat rapid si conform protocolului.

 

Evaluarea primara

Siguranta salvatorului: Salvatorul evalueaza situatia generala asigurandu-se de lipsa oricarui pericol. Asigurati-va ca nici victima si nici dvs. nu sunteti in pericol.

Riscurile majore pentru salvator pot fi: trafic intens, curentul electric, structuri instabile in care sau sub care se afla victima, substante toxice, gaze, boli transmisibile care necesita o protectie speciala in timpul efectuarii ventilatiei artificiale.

Nivelul de constienta: Se evalueaza starea victimei: este constient sau inconstient? Il scuturam cu grija de umar si il intreabam cu voce tare: “Ce s-a intamplat? Va simtiti bine?” sau incercam sa-l determinam sa raspunda la comenzi ca de exemplu: “Deschideti ochii.”

Daca raspunde sau se misca, deci victima este constienta, se lasa in pozitia in care a fost gasita (asigurati-va inca o data ca nu este in pericol) si incercati sa identificati motivul pentru care pacientul se afla in pozitia respectiva. Se cheama ajutor calificat anuntand situatia la 961. Starea victimei se reevalueaza periodic pana la sosirea echipei calificate.

In cazul in care victima nu raspunde, deci este inconstienta:

 

 

 

 

ABC-ul resuscitarii

Respectati etapele de actiune in evaluarea functiilor vitale:

A. Airway – Eliberarea cailor aeriene. Mentinand deschise si libere caile aeriene se permite circulatia aerului intre organism si mediul inconjurator.

B. Breathing – Respiratia. - procesul prin care patrunde aerul in plamani si se elibereaza dioxidul de carbon in aerul atmosferic.

C. Circulation – Circulatia - Circulatia sangelui prin organism.


A. Airway – Eliberarea cailor aeriene

Eliberati caile respiratorii prin ridicarea barbiei si hiperextensia capului apasand pe frunte. Puneti una dintre maini pe fruntea pacientului (astfel incat degetul mare si cel aratator sa ramana libere pentru a putea pensa nasul victimei cand i se face respiratie gura la gura.) In acelasi timp cu doua degete de la mana cealalta ridicati barbia victimei. In cazul victimei inconstiente este posibil ca limba sa-i cada in spate spre faringele posterior blocand astfel caile aeriene superioare.

 

 

 

Facand o hiperextensie a capului si ridicand barbia, limba se ridica si elibereaza caile aeriene. Eliberati gatul de eventualele haine stranse. Indepartati orice cauza de obstructie evidenta din gura. Aceasta pot fi: dantura rupta, proteze dentare rupte, saliva, sange etc. Nu pierdeti timpul cautand obstructii ascunse.


B. Breathing – Respiratia

Pastrand caile respiratorii libere ascultati, simtiti si observati daca victima respira adecvat. Ne aplecam asupra victimei cu fata catre torace si ascultati la nivelul cavitatii bucale a victimei zgomotele respiratorii, simtiti daca exista schimb de aer apropiind obrazul de nasul si gura victimei, observati miscarile pieptului.

 

 

 

 

Pentru a decide prezenta sau absenta respiratiei ASCULTATI, SIMTITI SI VEDETI timp de minimum 5-10 secunde.


C. Circulation – Circulatia

Circulatia este realizata de cord. Evaluarea acesteia se face prin verificarea pulsului. Pulsul se poate simti cel mai bine pe artera carotida care este situata in santul format de unul din muschii gatului si marul lui Adam. Degetele aratator si mijlociu localizeaza marul lui Adam si vor aluneca lateral pe gat pana se simte bataia in varful acestora. Pulsul poate fi palpat pe ambele parti ale gatului dar niciodata in acelasi timp. Aceasta etapa poate fi executata simultan cu verificarea respiratiei, de asemenea timp de 5-10 secunde.

 

 

 

In urma evaluarii unui pacient inconstient ne putem confrunta cu una din situatiile descrise in capitolul urmator.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: