Duminică, 24 Martie 2013 00:39

Semintele imparatului

Un imparat din Orientul indepartat, impovarat de ani, s-a hotarat in cele din urma sa isi numeasca succesorul. In loc de a alege insa pe unul din curtenii sai intelepti sau din nobilii lui fii, el s-a hotarat sa faca cu totul altceva. A chemat la el toti baietii din imparatie la palat si le-a spus : “Este timpul sa fac un pas inapoi si las locul de pe tron altcuiva, asa ca am hotarat sa aleg pe unul dintre voi.”

Baietii au ramas muti de uimire! Imparatul a continuat insa imperturbabil: “Va voi da fiecaruia dintre voi cate o samanta, o samanta foarte deosebita. Vreau sa o plantati, sa o udati si sa reveniti aici peste un an cu ceea ce va rasari din ea. In functie de cum vor arata plantele voastre, voi alege cine va fi urmatorul imparat.”

 

Unul dintre baietii prezenti la acest anunt, pe nume Ling, si-a luat in primire samanta, asemeni celorlalti si s-a intors acasa in graba, unde i-a povestit emotionat mamei lui tot ce se intamplase. Ea l-a ajutat sa gaseasca un ghiveci, a pus pamant reavan in el, iar baiatul si-a sadit samanta. In fiecare zi, Ling uda cu grija pamantul din vas si cerceta cu atentie sa vada daca nu incoltise ceva. Dupa 3 saptamani, unii din baietii din vecini incepusera deja sa vorbeasca despre mladitele verzi rasarite din semintele lor, care cresteau pe zi ce trecea. Ling s-a uitat din nou, cu ochii mijiti, in ghiveciul sau de flori dar nu a reusit sa desluseasca nimic. Au trecut una dupa alta 3, 4, 5 saptamani si nici un firicel de verdeata nu si-a facut aparitia. Ceilalti vorbeau de-acum cu mandrie despre felul in care cresteau plantele lor, asa ca Ling se simtea din ce in ce mai amarat si lipsit de speranta. Dupa inca 6 luni, ghiveciul lui ramasese la fel de sterp, in ciuda faptului ca era stropit zilnic cu apa. Ling era aproape sigur ca era vina lui, ca, printr-o intamplare nefericita, distrusese intr-un fel sau altul samanta lui.

Toti baietii din imprejurimi se laudau cu mici arbori sau flori cu lujerii inalti, dar Ling nu putea sa spuna nimic. Se inchisese in el, se indepartase de prietenii lui si astepta, cu un ultim graunte de speranta, ca ceva sa rasara si in ghiveciul sau.
S-a implinit un an si toti baietii s-au indreptat catre palat, purtandu-si cu grija in maini plantele care mai falnice si mai frumoase. Ling ii marturisise mamei lui ca nu vrea sa se duca in fata imparatului, cu ghiveciul lui sterp. Mama i-a zis ca era, totusi, datoria lui sa se prezinte la palat, iar baiatul, cu sufletul impovarat de rusine, a trebuit sa ii dea dreptate. Atunci cand a ajuns in marea sala a curtii imperiale, el a lasat jos vasul sau cu pamant, dand nastere la hohote de ras si la tot felul de comentarii rautacioase. Unora le-a fost, insa, mila de el si i-au spus “Ai avut ghinion, cel putin ai incercat.”

Atunci cand imparatul si-a facut aparitia, a dat roata cu privirea in toata incaperea. Ling se ascunsese rusinat in spatele altor baieti. “Hei, ce plante frumoase, ce copacei minunati ati adus cu voi”, a spus imparatul. “Astazi unul dintre voi va fi numit drept viitor imparat!” Dintr-o data, imparatul l-a zarit pe Ling intr-un cotlon al salii, langa ghiveciul sau golas. Fara sa mai stea pe ganduri, le-a poruncit garzilor sa il aduca pe baiat in fata lui. Ling era cu sufletul la gura : “Imparatul si-a dat seama ca nu sunt in stare de nimic!

Poate ca are de gand sa ma dea pe mana calaului!”

Imediat ce a ajuns in fata lui, imparatul i-a cerut sa isi spuna numele. “Ma numesc Ling”, a rostit el sfios. Toti baietii din jurul lui au inceput sa rada zgomotos si sa il faca de ocara. Imparatul i-a aruncat lui Ling o privire scrutatoare si apoi s-a adresat multimii : “Iata-l pe noul imparat! Numele lui este Ling!” Bietului baiat nu ii venea sa isi creada urechilor.

Doar nu fusese in stare sa isi cultive planta. Poate ca era numai o gluma. Cum putea ajunge el imparat? Batranul suveran a rostit urmatoarele cuvinte: “Cu un an in urma, v-am dat la toti cate o samanta. V-am spus sa luati samanta acasa, sa o plantati, sa o udati si sa reveniti cu ce va rasari din ea in aceasta zi. Ce nu stia nici unul dintre voi este ca v-am dat niste seminte fierte in apa, care nu aveau cum sa rodeasca. Cu totii, in afara de Ling, mi-ati adus flori, arbori si diferite alte plante. Cand ati vazut ca semintele voastre nu dau nastere la nimic, ati inlocuit samanta data de mine cu o alta. Ling a fost singurul care a avut curajul si cinstea de a aduce in fata mea un ghiveci cu o samanta stearpa. Din aceasta cauza, el va fi urmatorul imparat!”


Morala

Daca sadesti cinste, vei culege incredere. Daca insamantezi bunatate, vei culege prietenie. Daca plantezi modestie, vei culege maretie. Daca sadesti perseverenta, vei culege armonie. Daca insamantezi munca, vei culege succes. Daca plantezi iertare, vei culege impacare. Daca sadesti sinceritate, vei culege afectiune. Daca insamantezi rabdare, vei culege evolutie. Daca plantezi credinta, vei culege miracole.


Newer news items:
Older news items: