Interferente.ro Descopera Curiozitati Semnificatia culorilor

Duminică, 31 Octombrie 2010 02:00

Semnificatia culorilor

 

semnificatia culorilorTot ce ne inconjoara are o culoare, un parfum sau un sunet.

Culorile sunt magice. Ele ne imbogatesc viata si ne incanta ochiul. Fiecare culoare a curcubeului are o semnificatie pentru suflet si contribuie intr-un fel sau altul la descatusarea emotionala, spirituala si chiar la vindecarea unor afectiuni.

Fiecarei persoane i se potrivesc doar anumite culori, deoarece fiecare culoare potenteaza cate un tip de personalitate. Care ar fi aceste semnificatii?

 

Semnificatia culorii rosu

Culoarea ROSU este o culoare foarte puternica si sugereaza viata insasi. Rosu are un efect stimulator general, provoaca, incita la actiune, indeosebi in plan psihomotor, stimulator intelectual, fiind o culoare specifica tipului activ, autonom, locomotor, competitiv, operativ.

Culoarea rosie ar trebui folosita doar pentru a sublinia ceva si nu ca o culoare principala. Utilizata prea putin poate semnifica teama, folosita prea mult poate conduce catre agresivitate. Hainele si accesoriile de culoare rosie ajuta la depasirea sentimentelor de vinovatie si a temerilor legate de inceperea noilor proiecte. Este indicat ca atunci cand aveti de dus la capat un proiect amanat sa purtati haine de culoare rosie. Energia acestei culori influenteaza si capacitatea de eliminare a toxinelor emotionale, reducand nevoia de a opune rezistenta la schimbare.

Rosu simbolizeaza caldura, foc, pasiune, entuziasm si agresiune. El poate mari presiunea sangelui si ritmul respiratiei. Are efectul de a stimula oamenii sa ia decizii in mod rapid si creste sperantele.

Incaperile in care predomina culoarea rosie creeaza nervozitate. In incaperile in care se foloseste doar sporadic rosu oamenii pierd sirul timpului, motiv pentru care se intalneste des in cazul casinourilor si barurilor. Si restaurantele utilizeaza adesea rosu pentru a-si atrage clientii si pentru a le stimula apetitul.

 

Semnificatia culorii portocaliu/orange

Culoarea ORANGE/PORTOCALIU este culoarea fericirii. Rezoneaza cu dorinta de a aduce visele intr-o forma reala. Cand exista un blocaj creativ, aceasta culoare ajuta ca proiectele sa fie aduse la lumina. Folosirea ei contribuie si la eliberarea toxinelor blocate in colon si la sporirea sentimentelor de bucurie si placere. Aceasta culoare este foarte benefica atunci cand nu vrem, nu putem sau nu stim sa eliberam emotiile negative sau traumele. Totodata, aceasta culoare are un efect stimulator emotiv, da senzatie de apropiere. Este o culoare sociabila, mai activa decat galbenul, care lasa impresia de optimism, veselie, insa pe suprafete intinse poate fi iritant.

 

Semnificatia culorii galben

Culoarea GALBEN este o culoare benefica, iar in combinatie cu albul pur se obtine galben pal. Este totodata si culoarea geloziei. In multe religii acesta este simbolul supranaturalului. Galbenul ajuta la sporirea abilitatii de a lua decizii pe baza informatiilor primite din exterior, contribuie la calmarea sistemului nervos, la eliberarea temerilor, a senzatiei de confuzie mentala, aduce sentimentul ca poti face fata oricarei situatii noi si vindeca tendinta spre perfectionism.

Se stie ca aceasta culoare stimuleaza si intretine starea de vigilenta, sporeste capacitatea de mobilizare si concentrare a atentiei, predispune la comunicativitate, da senzatia de caldura si de intimitate.

Galbenul este culoarea  caracteristica tipului activ, expansiv, investigativ si cu un nivel ridicat de aspiratie. Privita mult timp, da senzatia de oboseala, dar in tonuri palide este suportabila. Galbenul poate avea multe nuante. Galbenul simplu este culoarea care te inveseleste cel mai tare. Oricum, cu cat este mai palid cu atat este mai placut de privit. Galbenul murdar este simbolul prudentei, decaderii, bolii, geloziei, duplicitatii. Alegerea nuantei este esentiala atunci cand vrei sa folosesti galbenul.  Galbenul deschis este culoarea care iti atrage cel mai mult atentia.

 

Semnificatia culorii verde

Culoarea VERDE este culoarea sperantei si a echilibrului. Verdele caracterizeaza tipul pasiv, defensiv, autonom, retinut, exprima concentrare, siguranta, introspectie, fiind o culoare excelenta pentru realizari financiare, deci culoarea castigului financiar. Este un balsam pentru suflet si corp, iar cei care au probleme de acceptare a unor situatii sau persoane in viata lor au nevoie de aceasta culoare. Utilizarea acestei culori aduce capacitatea de a fi mandru de unicitatea ta. Folosita des, ea ofera senzatia de libertate si sentimentul ca poti depasi orice obstacol, ca nimic nu-ti mai poate sta in cale. Pentru cei care au probleme in a se elibera de perceptiile negative, verdele reprezinta o culoare benefica. Se spune ca persoana care-l poarta e inclinata sa ia initiative, avand un efect de liniste, buna dispozitie, relaxare, meditatie, echilibru, siguranta. El faciliteaza deconectarea nervoasa.

Important de stiut este faptul ca verdele este culoarea potrivita hainelor ce trebuie imbracate atunci cand mergeti sa dati un interviu pentru angajare.

Verdele este totodata si culoarea sperantei, fiind o culoare foarte potrivita spre a fi utilizata la zugravirea dormitoarelor.

Nuantele de verde au semnificatii diferite:

- verde inchis - deosebit, masculin, conservativ, bogatie;

- verde smarald - imortalitate;

- verde maslina - culoarea pacii;

- verde galbui - cea mai putin atragatoare culoare pentru consumatori.

 

Semnificatia culorii albastru

Culoarea ALBASTRU este o culoare linistitoare, culoarea intelectualului, dar si simbolul unei iubiri ascunse. Albastrul ajuta la fluidizarea energiei si a emotiilor in organism, fiind un calmant pentru sistemul nervos. Contribuie la o mai buna comunicare verbala si creste capacitatile paranormale (telepatia, clarviziunea, etc.). Aceasta culoare favorizeaza dezvoltarea proceselor de inhibitie si de incetinire a ritmului activitatii, indeamna la calm si reverie, concentrare si liniste interioara, seriozitate si meditatie. Se caracterizeaza prin profunzimea trairilor si sentimentelor si este caracteristica pentru tipul pasiv, senzitiv, perceptiv.

Aceasta culoare este foarte buna pentru oratori caci atrage publicul. Este totodata si o culoare potrivita pentru un om disponibil intotdeauna si mai ales atunci cand este nevoie. Albastrul obisnuit marcheaza inceputul contactului spiritual. Albastrul deschis sugereaza setea de cunoastere, dar si nevoia de odihna si relaxare. Albastrul inchis se potriveste mai mult persoanelor care nu sunt satisfacute de actiunile altora. Albastrul electric este culoarea care se potriveste unei persoane care e multumita cu nivelul sau existent de cunoastere sau doreste realizari intelectuale mai inalte. Albastrul pulverizat este culoarea potrivita pentru un visator, pentru artistul creator, arareori preocupat de lucruri materiale. In exces, conduce la depresie.

 

Semnificatia culorii mov/violet

Culoarea VIOLET/MOV este culoarea regilor, culoarea pasiunii, romantismului si emotiilor. Semnificatia psihologica este de tristete, melancolie, indiferenta. Are un efect stimulator, nelinistitor si descurajator, dand senzatia de gravitate. Culoarea violet este puternic vindecatoare, echilibreaza si armonizeaza cele doua emisfere ale creierului (ratiunea si intuitia), vindeca lipsa de incredere, induce empatie si abilitatea de a intelege si punctele de vedere ale celorlalti, diminueaza tendintele egoiste si aduce intelepciune spirituala. Purtarea acestei culori ajuta la conectarea cu sinele divin, fiind culoarea legata de paranormal, dar si o culoare a suferintei. De asemenea, sugereaza luxul, bogatia si sofisticarea.

Violetul este o culoare care se gaseste rar in natura. Unii oameni prefera violetul in design intrucat pare elegant si creaza o atmosfera artistica, pentru altii pare insa artificial.

 

Semnificatia culorii roz

Culoarea ROZ este culoarea dragostei si totodata cea mai romantica si afectiva culoare. Totodata, rozul este si culoarea iubirii neconditionate si a sexualitatii. Folosita des, ea imbunatateste relatiile cu ceilalti si intareste energia personala, sporeste motivatia si aduce credinta ca orice este posibil. De asemenea, aduce increderea in sine, toleranta, iertare si pretuire de sine.

Studiile efectuate in mai multe inchisori au aratata ca atunci cand celulele prizonierilor sunt vopsite in roz, atitudinea agresiva se diminueaza vizibil, dar efectul nu este insa durabil. O expunere mai indelungata la aceasta culoare poate duce in final la o explozie de violenta.

Rozul decolorat este culoarea care marcheaza cel mai bine inceputul marii dezvoltari intelectuale, fiind totodata si cea mai potrivita culoare in domeniul investitiilor.

 

Semnificatia culorii ciclamen

Culoarea CICLAMEN (magenta) calmeaza agresivitatea daca este folosita pentru perioade scurte.

 

Semnificatia culorii turcoaz

Culoarea TURCOAZeste vindecatoare. Alaturi de nuanta violet, aceste doua culori sunt cele mai puternice in vindecarea organismului. Aduce relaxarea emotionala, contribuie, ca si verdele, la acceptarea originalitatii, influenteaza deschiderea catre spiritualitate, ajuta la adaptarea la mediul inconjurator si da celui care o foloseste mandria de a spune ceea ce simte.

 

Semnificatia culorii auriu

Culoarea auriueste culoarea perfectiunii spirituale, culoarea sfinteniei. Nuantele aurii au corespondenta cu confortul, relaxarea, fericirea si seninatatea. Un decor in aceste nuante poate da sentimentul de caldura sufleteasca.

 

Semnificatia culorii maro

Culorile de pamant (nuantele de MARO) este culoarea care comunica sinceritate, putere, maturitate, culoarea care infrange extravaganta.

Maro ofera siguranta si sporeste capacitatea noastra de adaptare la stimulii exteriori, inducand sentimentul de multumire si satisfactie. Este solid, de incredere si ajuta la crearea unei atmosfere neutre, confortabile si primitoare.

 

Semnificatia culorii alb

Culoarea ALB reprezinta de fapt o nonculoare si exprima puritate, pace, impacare, liniste, inocenta, curatenie, sobrietate. Daca purtam aceasta culoare, albul reflecta emotiile celui cu care stam de vorba, iar utilizata mult timp, poate conduce insa catre o racire a relatiilor cu cei din jur. Totodata, albul sugereaza si sinceritatea, avand efecte de expansivitate, usurinta, suavitate, robustete, raceala.

 

Semnficatia culorii negre

Culoarea NEGRU reprezinta de fapt o nonculoare, absenta oricarei nuante si semnifica partea intunecata din noi insine, subconstientul nostru extrem.

Aceasta culoare are o vibratie negativa, avand efecte psihologice de neliniste, retinere, depresie, introversie, impresie de adancime, greutate. De asemenea, are o semnificatie psiho-afectiva de tristete, sfarsit, singuratate, despartire, doliu si poate fi utilizata ca element de delimitare, contrast sau fond pentru celelalte culori.

Purtarea negrului ne poate pune astfel in legatura cu cele mai adanci secrete dinauntrul mintii noastre si ne poate ajuta sa evoluam.

 

Semnificatia culorii gri

Culoarea gri este culoarea specifica bancherilor, finantistilor si a celor din domeniul asigurarilor, fiind culoarea care sugereaza sprijin financiar si putere. Atunci cand mergeti la banca pentru a contracta un credit (imprumut bancar) este indicat sa imbracati haine de culoare gri, maro, albastru si albastru inchis.

 

 

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: