Interferente.ro Cultura Poezii Sfantul Stefan primul martir al bisericii crestine

Duminică, 27 Decembrie 2015 00:37

Sfantul Stefan - primul martir al bisericii crestine

In ziua de 27 decembrie se serbeaza amintirea Sfantului Stefan, cel dintai martir al bisericii crestine. Cine a fost Sf. Stefan si cauza pentru care a fost omorat putem aflam din Faptele Apostolilor, capitolele 6-7. Se spune acolo ca numarul crestinilor se marea neincetat si ca cei 12 apostoli nu se ocupau cu altceva decat cu predicarea invataturilor lui Hristos, conform poruncii date lor. Din aceasta cauza s-au ridicat plangeri din partea crestinilor evrei, nascut afara din palestina, cum ca vaduvele lor sunt trecute cu vederea la slujrea in fiecare zi. Cu alte cuvinte, s-au ridicat plangeri ca se face deosebire intre crestinii saraci in ceea ce priveste impartirea ajutoarelor.

Apostolii au chemat atunci pe numerosii crestini si le-au spus: “Nu este potrivit ca noi parasind cuvantul lui Dumnezeu sa servim la mese. Cautati, deci, fratilor, dintre voi sapte barbati dovediti cu buna purtare, plini de duh sfant si de intelepciune pe care ii vom pune la aceasta indatorire.” Acest cuvant a placut multimii si au ales pe Stefan, barbat plin de credinta si de duh sfant si pe alti sase, cu a caror legere s-au invoit si apostolii.

Stefan, ales si sfintit arhidiacon, nu se ocupa numai cu ingrijirea saracilor, ci si cu propovaduirea cuvantului lui Dumnezeu. Multi veneau la crestinism in Ierusalim, atrasi fiind prin puterea si minunile facute de el. Pentru aceasta, s-a nascut mare ura in sufletul evreilor contra lui Stefan si mai marii sinagogilor cautau sa-l bata cu cuvantul, dar nimeni nu putea sa se impotriveasca intelepciunii si spiritului cu care vorbea. Atunci, vazand fariseii si carturarii ca nu-l pot birui, au pus inadins barbati care sa marturiseasca ca l-au auzit vorbind cuvinte defaimatoare impotriva lui Moise si a lui Dumnezeu. In chipul acesta au intaratat poporul contra lui Stefan si venind fara veste l-au tarat cu sila la judecata. Aici s-au prezentat mai multi martori mincinosi, zicand ca el a rostit cuvinte defaimatoare impotriva legii. Mai marele tribunalului l-a intrebat atunci daca aceste marturii sunt adevarate. Stefan, intr-o vorba foarte frumoasa, a aratat care e credinta lui si cat de rataciti sunt acuzatorii sai. La auzul cuvantarior sale, toti au scrasnit cu dintii impotriva lui si au strigat cu glas tara sa fie osandit. Si, intr-adevar, ei l-au scos afara din oras si l-au omorat cu pietre. Iar el, dandu-si ultima suflare, s-a rugat lui Dumnezeu cu glas tare: “Doamne, nu le socoti lor pacatul acesta!”.

Astfel si-a sfarsit viata cel dintai martir al bisericii lui Hristos. Trupul sau a stat neingropat o zi si o noapte si numai dupa aceea a fost luat de catre crestini si inmormantat cu multa cinste si plangere intr-un sat din vecinatatea Ierusalimului.

Dupa insemnarile ce ni le-a lasat biserica, Sfantul Stefan n-ar fi avut decat 30 de ani si ceva la moartea sa.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: