Interferente.ro Cultura Diversitate Sfantul Trifon si legende bucovinene

Vineri, 30 Ianuarie 2015 01:38

Sfantul Trifon si legende bucovinene

Sfantul Trifon si legende bucovineneAtat despre Sfantul Trifon, cat si despre ziua acestuia, exista la romanii din Bucovina o serie de legende. Va prezentam doua dintre acestea.

I

Zice ca, mergand Maica Domnului cu pruncul sau Iisus, cand avea acesta 40 de zile, la biserica ca sa i se citeasca rugaciunile de dezlegare, s-au adunat o multime de jidovi din toate partile la un loc, in frunte cu Trif, unul dintre diregatorii cei mai mari ai Ierusalimului, anume ca sa tina Maicii Preacurate calea, sa-i ia pruncul si sa-l piarda.

Vazand ingerul Domnului ca jidovii voiesc numaidecat sa puna pe Iisus Hristos cu scop ca sa-l piarda si ca nu este alt chip de scapare, dete lui Trif, conducatorul lor, un cuget ca de om nebun, anume ca sa uite de Maica Domnului si de fiul ei si sa se apere de alte lucruri.

Si intru adevar ca Trif, cum a fost cuprind de acest cuget, indata a si uitat ca pamantul de Iisus si a inceput a alerga incolo si incoace prin oras si a face fel de fel de nebunii si comedii, care numai un nebun e in stare sa le faca.

Jidovii, vazandu-l ca e nebun, caci ei credeau ca el intru adevar si-a sarit din minte, s-au bagat in toate racorile si, trecandu-le toata pofta de a mai tine calea Maicii Domnului si a-i lua iul, incepura a fugi care incotro il duceau ochii si picioarelel ca nu cumva sa pateasca una nemaipatita.

Si asa a scapat Maica Domnului si fiul sau Domnul nostru Iisus Hristos de jidovii ce-i urmareau si ajunsera amandoi nevatamati si neconturbati de nimeni la biserica.

Iar Trif, trecandu-i mai pe urma nebuneala, de care a fost cuprins, sfant. Insa fiindca el nebunise, cand a mers Maica Domnului la Ierusalim, de aceea s-a numit mai pe urma Sfantul Trif cel nebun.

II

Zice ca mergand Maica Domnului cu fiul sau Iisus, cand era acesta mititel, la biserica ca sa-si ia molifta, a trecut din intamplare pe langa o oarie, in care un om anume Trif imblatea pane alba.

Trif, cum a vazut-o ca trece pe langa dansul, a incetat de imblatit si a tusit-o.

Maica Domnului, vazand ca o tuseste in batjocura, s-a suparat si introcandu-se cu fata spre dansul, i-a zis:

- Trif nebun, fie ziua de astazi, ca a mea va fi maine!

Si rostind cuvintele acestea, nu s-a dus mai departe, ci s-a intors inapoi de la molitfa.

Iar Trif, cum l-a numit Maica Domnului nebun, indata a si innebunit, si de aceea ii zic oamenii Trif cel nebun. Si tot de atunci a ramas ca Intampinarea Domnului se serbeaza totdeauna a doua zi dupa Sfantul Trif.