Interferente.ro Cultura Religie Sfantul Vlasie sarbatorit pe 11 februarie

Miercuri, 11 Februarie 2015 10:32

Sfantul Vlasie sarbatorit pe 11 februarie

Sfantul Vlasie sarbatorit pe 11 februarieSf. Vlasie cade intotdeauna in data de 11 februarie. Romanii si mai ales romanecele din unele parti ale Bucovinei cred si spun ca in ziua acestui sfant se intorca copiii la paine, iar pasarile ce petrec peste iarna la noi se intorc la cuiburile lor.

Romanii din Moldova sunt de parere insa ca in aceasta zi se deschide gura pasarilor.

Deci, romancele din Bucovina nu lasa pe copii lor sa umble in aceasta zi mancand prin casa, caci daca umbla in aceasta zi mancand prin casa, atunci, cred ele, pasarilor le mananca semanaturile.

Tot pentru ca pasarile sa nu strice semanaturile si holdele, multi insi nu lucreaza in aceqasta zi nimic.

Cine lucreaza in aceasta zi, acela, nu numai ca pasarile ii strica semanaturile si holdele, ci poate inca sa cada in mare primejdie, pentru ca ziua aceasta este foarte primejdioasa.

De mare primejdie este ziua aceasta si dupa credinta romanilor din Moldova. De aceea femeile insarcinate din aceasta tara serbeaza ziua aceasta pentru ca nu cumva, fereasca Dumnezeu, sa faca copiii schimonositi, urati, schilozi ori cu alte probleme. Chiar si femeile care nu fac copii si acelea pe care Dumnezeu le-a iertat de a mai face tot trebuie sa praznuiasca aceasta zi, pentru nepoti, frati, nurori, ca nu cumva sa li se intample lor ceva. Chiar pe cand omul e singur singurel pe lume, inca se cuvine sa sarbatoreasca pe Sf. Vasile, pentru vite, caci, duca-se pe pustii, vitelul se poate naste cu mai multe picioare, pasarea cu un ochi ori doua capete, ori cine stie ce fel de minunatie.

In fine, trebuie sa mai amintim inca si aceea ca tot dupa credinta si spusa romanilor din Moldova, cine se roaga la Sf. Vlasie, acela niciodata nu ramane fara para in punga. 11 februarie, ziua Sfanului Vlasie, pare sa fie o zi de comemorare si rugaciune. Pentru crestini, Sfantul Vlasie e producatorul pasarilor si al femeilor insarcinate.

In aceasta zi e timpul pentru rugaciune, in acest sens va prezentam o scurta rugaciune a Sf. Vlasie:

“Nu imi este nadejde, Sfinte, de nu-mi vei ajuta tu, nu aflu mila de nu-L vei face milostiv mie pe Cel ce te-a sfintit pe tine. Nu am lucru bun, ci numai nadejde ca tu te rogi pentru mine si pentru aceea, Sfinte, nadajduindu-ma spre ruga ta si milostivirea lui Dumnezeu, nu ma voi teme de cei ce cauta sa-mi faca rau; spre Tine, Doamne Dumnezeule, sa vin mereu imi da. Amin.”