Interferente.ro Sanatate Alimentatie sanatoasa Sfaturi alimentare pentru masa de Paste

Sâmbătă, 19 Aprilie 2014 11:05

Sfaturi alimentare pentru masa de Paste

Sfaturi alimentare pentru masa de PastePastele o o sarbatoare cu mare incarcatura religioasa, prilej cu care familia se reuneste. E bine sa pastram traditiile pe care le stim inca de cand eram la mama acasa, dar nu trebuie sa exageram, mai ales in privinta mancarii. Sa nu uitam ca revenim la normalitate dupa o perioada in care am tinut post ori am incercat sa renuntam la anumite alimente. Indiferent de situatie, a fost o perioada in care am incercat sa consumam alimente cat mai usoare si reduse cantitativ. Asadar, masa de Paste este bogata, dar ar fi bine sa incepem festinul pascal intr-o maniera cat mai echilibrata si sanatoasa. In acest articol incercam sa venim in ajutorul dvs., oferindu-va sfaturile noastre alimentare pentru masa de Paste, fara sa exagati cu portiile si gustarile de mancare.

Masa de Paste e plina de bunatati din cele mai diverse sortimente. Cum sa te poti abtine de la bucatele traditionale de Paste (oua rosii, ciorba si friptura de miel, cozonac, pasca, etc.)?

Consumati oua moderat, caci acestea au cantitati mari de colesterol. Daca aveti probleme cu colesterolul, nu consumati mai mult de 2 oua pe zi. Cel mai bine ar fi sa le consumati alaturi de salata verde ori legume proaspete de sezon (salata verde, urzici, leurda, papadie, etc.), caci ele au puternic efect detoxifiant.

In privinta painii, cel mai indicat e sa consumati paine, chifle, baghete din faina integrala.

Dar, cum sa sari peste drobul de miel, ciorba de miel, friptura de miel? Chiar daca mielul este o carne slaba, adaugarea a cat mai multe ingrediente, sosuri, uleiuri, nu fac alceva decat sa creasca valoarea calorica.

Friptura de miel e apetisanta, dar e prajeala ... Consumati friptura in combinatie cu o garnitura de legume, precum: fasole verde, conopida, brocolli, ciuperci ori o salata de cruditati. Ar fi de evitat sa o combinati cu garnitura de orez, paste ori cartofi. De fapt, ar fi bine sa evitati prajelile de orice fel, mai ales cele in ulei mult. De aceea, cea mai buna solutie ar fi sa gatiti carnea la cuptor ori pe grill. Daca nu va place carnea de miel, puteti recurge la cotlet de porc la gratar, la fel de apetisant.

Nu in ultimul rand, consumati dulciurile si alcoolul in cantitati cat mai mici. Evident, simtiti nevoia de dulce dupa o masa copioasa, dar nu e sanatos. Si, daca mai punem si ornamentatia, frumosii iepurasi de ciocolata, ouale multicolore de ciocolata, deliciosa pasca ori cozonacul rumen si proaspat nu e de bine ... Mai bine recurgeti la un mic truc si, dupa masa, consumati o salata de fructe proaspete. In acest fel veti estompa dorinta pentru dulce si veti consuma mai putin din acestea.

Sa aveti o masa de Paste armonioasa, fara probleme digestive, calma si cat mai calda.