Interferente.ro Descopera Diverse Sfaturi pentru o vacanta de vis cu cortul

Miercuri, 15 Iulie 2015 01:09

Sfaturi pentru o vacanta de vis cu cortul

Va oferim cateva sfaturi pentru drumetii ce-si doresc o excursie, o vacanta de vis cu cortul, pentru toti iubitorii de natura ce-si instaleaza tabara intr-un loc in care vor ramane mai multe zile.

Galetile, uneltele – lopata, tarnacopul, pompa cu care umflam saltelele pneumatice – vasee si unstensilele de bucatarie, tarusii de rezerva le veti adaposti intr-un singur loc, in preajma corturilor.

o vacanta de vis cu cortul

Adapostul se poate construi rapid cu mijloace pe care ni le pune la dispozitie natura: cateva crengi, stuf sau trestie (daca ne aflam intr-o zona cu balti), fan, nuiele. Vom proceda dupa cum urmeaza:

· Implantam mai intai in pamant doua cracane paralele, dispuse pe plan orizontal, la o distanta de circa 1-1.20 m. Asezam orizontal in cracane o creanga dreapta, bine curatata de mladite. Ea va fi fixata la extremitati cu sfoara, rafie sau sarma.

· Pe acest ax orizontal, sprijinim un paravan de nuiele impletite – dispus intr-un unghi de 45º, in acea parte de ax cu cateva carlige suble (care se pot confectiona din tabla unei cutii de conserve).

· Paravanul respectiv poate fi alcatuit din frunze sau dintr-un foliu de material plastic (PVC); aceasta ultima solutie este in fapt cea mai eficienta intrucat economisim timp, protectia materialelor depozitate este perfect asigurata si folia de material plastic este recuperabila, putand fi folosit de mai multe ori in cursul deplasarilor ulterioare.

· In dreptul marginii superioare a paravanului inclinat trebuie sapat un sant de scurgere a apelor de plaoie, adanc de circa 10 cm, sant ce va inconjura intreg adapostul. In cele trei laturi descoperite, pamantul din jurul paravanului se va sapa astfel incat o usoara inclinare spre santul de colectare a apelor meteorice.

· Materialele respective vor fi asezate pe o platforma de pietre plate, asternute sub “acoperisul” adapostului.

· Chiar daca va instalati cotul pentru a petrece doar o singura zi ori numai o noapte, amenajati intr-un loc mai retras un WC-un fel de a zice; sapati o groapa de circa 50 cm adancime, avand grija ca brazdele de iarba pe care le detasati sa ramana in apropiere.

· A doua zi, inainte de a pleca, nu uitati sa umpleti groapa cu pamantul scos anterior; batatoriti si puneti apoi deasupra brazdele de iarba dezlocate.

· In cazul cand urmeaza sa ramaneti mai multe zile intr-un loc (intr-o poiana, pe munte si liziera unei paduri ori la malul unui rau) sapati o groapa suficient de adanca si imprejmuiti-o cu un gardut de nuiele si frunze.

· Pentru a depozita gunoiul, sapati – la o distanta de cel putin 10 m de corturi - groapa adanca de circa 0.50 m (daca nu ramaneti in acel oc decat 1-2 zile) sau de circa 1 m (daca intentionati sa compati o perioada de mai multe zile) si aruncati in ea resturile menajere. Acoperiti in fiecare seara gunoaiele depozitate, aruncand deasupra lor un strat de pamant, cu o grosime de 2-3 cm.

· Groapa de gunoi va fi facuta la o distanta convenabila de corturi, cel putin la 5-6 m departare; daca e cu putinta, alegeti locul respectiv in spatele unor tufisuri.

· Cand ramaneti vreme de mai multe zile intr-un loc, pregatiti, in preajma corturilor, o platforma pentru depozitarea combustibilului (uscaturi: crengi, scoarta de copac, conuri de molid, ghinda uscata etc.). Acest “pat”, inalt de aproximativ 10-15 cm, va fi alcatuit din bolovani de rau (cu fata plata) ori din alte pietre netede pe care le puteti gasi prin jur. Inainte de a le folosi pentru constructia platformei, lasati-le sa se zvante bine la soare. Taiati crengile uscate cu toporisca, astfel incat lungimea or sa nu depaseasca 40-50 cm. Dispuneti-le apoi in straturi incrucisate, pentru a preveni rasturnarea lor. Conurile uscate de brad ori molid, scoata de copac iasca, fanul uscat pe care l-ati adunat, acumulati-le intr-un singur loc, la una din extremitatie “depozitului de combustibil” pentru a le putea avea la indemana, ori de cate ori aveti nevoie sa aprindeti focul.

· Platforma va fi aparata de ploaie printr-un “acoperis”, sprijinit de patru pari, implantati la extremitatile “patului” de piatra pe care sunt adapostite lemnele de foc. Parii vor avea o inaltime de circa 1-1.20 m. acoperis poate fi este facut din nuiele impletite, fixate pe un cadran dreptunghiular, format din crengi drepte. El trebuie astfel dimensionat incat sa depaseasca pe fiecare latura cu cate 20-25 cm masa lemnelor depozitate. O protectie si mai buna asigura, evident, o falie de cort sau o preata. Prelata va fi astfel montata incat latura libera ce depaseste cadrul de lemn sa fie bine intinsa si ancorata in directia de unde bate vantul dominant.

· Apa necesara pentru “bucataria” taberei – daca bidoanele sunt insuficiente si vreti sa asigurati timp fancand un singur drum – o puteti transporta, de la izvor la corturi, cu o punga ori un saculet mai mare, din material plastic.

· In tabara (camping), folositi o galeata din panza de cort sau din panza cerata. Un astfel de recipient usor si esne de transportat se poate plia, cu o capacitate de 10-0 litri, o puteti confectiona si singuri din doc (impermeabilizat cu burow) ori din folii de material plastic. Manerele vor fi lucrate, in ambele variante, din panza de doc, intarita cu tighele paralele foarte dese, ori din piele (benzi recuperate dintr-o veche servieta). Galeata cu apa o veti atarna – acoperita – de crengile unui arbore, la umbra, urmarind sa-i schimbati locul de indata ce “suportul” ajunge in bataia soarelui.

· La nevoie, pentru o distanta de 150 m si un simplu baon de cauciuc se poate transforma intr-un simplu balon de trasportat apa. Pentru a umle balonul – evident dezumflat -, turnati apa in el incet-incet, cu paharul portabil de aluminiu. Un baon obisnuit poate sustine, fara a se rupe, 1-1.5 l de apa. Nu supradozati: pierdeti si apa si “recipentul”!

· Camera unei mingi de fotbal sau de volei indeplineste aceasi serviciu; capacitatea ei este insa mai mare: 3-4 litri. Apa transportata in aceste conditii trebuie fiarta.