Interferente.ro Lifestyle Casa ta Sfaturi utile la indemana oricui

Duminică, 03 Februarie 2013 20:30

Sfaturi utile la îndemâna oricui

 

Obiectele de porţelan pot fi lipite şi în gospodărie. Soluţia necesară se obţine dintr-o jumătate de linguriţă de făină, tot atâta clei de pom (vişin sau cireş pisat) şi albuşul proaspăt de la un ou. Acestea se amestecă bine şi se obţine o soluţie vâscoasă cu care se ung zonele ce trebuie lipte. Se lasă la uscat două zile.

 

Moliile dispar din şifonierul cu articole de îmbrăcăminte dacă în dulapurile respective se împrăştie coji uscate de lămâie.

 

Rădăcinoasele (morcov, pătrunjel, păstrânac) pot fi păstrate în bune condiţii peste iarnă, în grădina de lângă casă. În acest scop, se sapă un şanţ de 40 cm, se dezinfectează cu lapte de var (20%) şi sulfat de cupru (2%), se aşază rădăcinoasele şi se acoperă cu un strat de pământ în grosime de 50-60 cm. Se scot numai după ce a început să se încălzească vremea.

 

Pata de cerneală de pe lenjerie dispare prin frecare cu zeamă de lămâie, apoi cu lapte dulce cald, iar limpezirea se face cu apă.

 

Petele de cafea de pe haine se scot prin frecare cu o soluţie alcătuită din 10 g glicerină şi un gălbenuş de ou proaspăt, bine amestecate. Limpezirea se face în apă rece.

 

Mâinile se menţin albe dacă sunt frecate cu piure de cartofi amestecat cu lapte dulce.

 

Carnea de vită bătrână se frăgezeşte astfel: se pune la fiert când apa clocoteşte, se ia spuma şi se toarnă în oală puţin alcool alb (o linguriţă la 1 kg de carne de vită). Acelaşi rezultat obţinem şi dacă în apa clocotită, în loc de alcool, introducem câteva frunze de urzici.

 

Merele şi perele îngheţate nu se aruncă, fiindcă pot fi readuse în starea iniţială. Se pun într-un vas, peste ele se toarnă apă rece şi se acoperă. Când apa a prins o pojghiţă de gheaţă, fructele se scot şi se usucă. Vor avea acelaşi aspect şi gust ca şi cele ce nu au fost îngheţate.

 

Castraveţii acri care s-au înmuiat nu se aruncă, pentru că pot fi readuşi în starea optimă de conservare. Zeama se strecoară printr-o sită, se fierbe şi aşa fierbinte se toarnă peste castraveţii înmuiaţi. În timpul fierberii, spuma se adună şi se aruncă.

 

Periile noi pentru haine, înainte de prima întrebuinţare, se introduc într-un vas cu apă sărată (2 linguri de sare la 1⁄2 litri apă) timp de 10 minute.

 

Salam. O bucată de salam începută nu se mai înnegreşte dacă suprafaţa tăiată se acoperă cu o felie de lămâie.

 

Petele de păcură de pe orice fel de ţesătură se curăţă bine şi uşor prin frecare cu gălbenuş de ou crud, apoi prin spălare cu apă caldă.

 

Geam mat se poate realiza şi în gospodărie. Se ia un dop de plută, se umezeşte în apă, apoi se tăvăleşte în praf de şmirghel. Cu dopul se freacă suprafaţa sticlei prin mişcări circulare, până ce geamul devine mat.

 

Medicină populară. Pentru răceli, dureri sau junghiuri se recomandă băi cu rădăcină de boz (Sambuscus Ebulus) sau cetină de brad, coajă de stejar, frunze de mesteacăn, vrej de roşii, frunze de nuc, fierte separat sau împreună. Pentru lovituri şi umflături se fac băi într-o fiertură din frunze de carpen sau dreţă.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: