Interferente.ro News Stiri Sforaitul nocturn distruge creierul

Duminică, 26 Decembrie 2010 18:43

Sforăitul nocturn distruge creierul

 

Oamenii de ştiinţă italieni susţin că sforăitul cronic în timpul nopţii generează modificări distructive la nivel cerebral, prin reducerea cantităţii de materie cenuşie şi diminuarea considerabilă a facultăţilor mintale, potrivit unui studiu publicat în ultimul număr al revistei American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. 

Descoperirea a fost facută de o echipă de cercetători de la Institutul San Raffaele din Milano. Cercetătorii au comparat un grup de persoane care suferă de sforăit cronic cu unele care nu suferă de o asemenea disfuncţie.

În cursul studiului, oamenii de ştiinţă italieni au examinat atât anatomia creierului subiecţilor, cât şi abilităţile mintale, inclusiv memoria, atenţia, perspicacitatea, gândirea abstractă.

În cazul persoanelor care sforăie în somn s-a descoperit o lipsă semnificativă de materie cenuşie, în special în acele zone ale creierului responsabile de gândire abstractă şi rezolvarea diferitelor probleme.

În plus, testele de inteligenţă au relevat în cazul celor care sforăie abilităţi mintale mai reduse în comparaţie cu persoanele care nu se confruntă cu o astfel de problemă, relatează AGERPRES.

Totodată, savanţii italieni au descoperit şi modalitatea prin care pot fi ajutate persoanele cu acest gen de probleme. Materia cenuşie poate fi restabilită prin terapii respiratorii adecvate, ceea ce s-a demonstrat în cadrul experimentelor. 

Cercetătorii promit să continue să aprofundeze studiile în problema recuperării creierului celor care suferă de sforăit cronic.

 

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: