Interferente.ro Descopera Anatomie Sistemul muscular

Miercuri, 01 Aprilie 2015 01:12

Sistemul muscular

Sistemul muscularDatorita aceleiasi proprietati, muschii netezi asigura activitatea motoare a organelor interne.

Deosebim doua categorii de muschi:

·         muschi scheletici (fixati pe oase), care servesc pentru miscarile corpului (ale capului, trunchiului si membrelor); sunt muschi striati ce au contractii repezi si voluntare;

·         muschii viscerali (ale organelor interne: vase sanguine, stomac, intestin etc.); sunt muschi netezi (cu exceptia inimii) ce au contractii lente si involuntare.

Principalele grupe de muschi scheletici pe regiuni ale corpului sunt:

·         muschii capului. Acestia cuprind: muschii mimicei (prin contractie dau expresia fetei) si mushii masticatori, cu rol in miscarile mandibulei (miscari de ridicare si laterale);

·         muschii gatului, cu rol in inclinarea, rotirea si aplecarea capului;

·         muschii trunghiului. Acestia pot fi grupati in: muschii spatelui si ai cefei, muschii toracelui (unii cu rol in respiratie) si ai abdomenului. Trebuie sa amintim si muschiul diafragma, cre imparte cavitatea corpului in cavitatea toracica si cavitatea abdominala, cu rol important si in respiratie;

·         muschii membrelor superioare. Aici trebuie sa amintim: muschii centurii scapurale (umarului), bratului, antebratului si mainii;

·         muschii membrelor inferioare. Aici amintim muschii centurii pelviene (bazinului), coapsei, gambei si piciorului.

Avand in vedere aceste aspecte, se cuvine sa deosebim urmatoarele aspecte: muschi lungi (in general au aspect de fus), scurti, lati (forma triunghiulara, dreptunghiulara, de evantai etc.), circulari (in jurul orificiilor).

In alcatuirea unor muschi deosebim: corpul (masa carnoasa), de culoare rosie si capetele (tendoane), albe-sidefii, cu care muschiul se prinde de oase.

Muschii scheletici, al caror corp este invelit intr-o membrana conjunctiva, sunt formati dintr-un tesut muscular striat (vezi tesutul muscular), ale carui fibre musculare sunt grupate in manunchiuri (fascicule).

Sa vorbim putin si despre structura muschilor. In muschi patrund vase de sange, care ii aprovizoneaza cu hrana si oxigen si care indeparteaza substantele nefolositoare ce rezulta din activitatea muschilor. La fiecare fibra musculara ajung fibre nervoase motoare, prin care impulsurile se propaga de la sistemul nervos spre muschi si fibre nervoase senzitive, care receptioneaza excitatii de la nivelul muschilor si le transmit la sistemul neros, instiintandu-l de starea muschiului, despre pozitia corpului etc.

Nu in ultimul rand, trebuie sa facem cateva referiri si la compozitia chimica a muschilor. Muschii contin 75% apa, iar restul substante organice (proteine, glucide si lipide) si saruri minerale.

Dintre proprietatile muschilor amintim:

·         excitabilitatea – proprietatea muschilor de a raspunde la actiunea unui excitant (excitantul natural este influxul neros care ajunge la muschi prin fibrele nervoase motoare);

·         extensibilitatea – proprietatea muschilor de a se intinde (alungi) sub actiunea unei forte de intindere;

·         elasticitatea – proprietatea muschiului de a reveni la lungimea initiala, dupa ce forta care l-a intins a incetat;

·         contactibilitatea – proprietatea specifica a muschiului de a dezvolta o tensiune asupra punctelor sale de fixare pe oase. In general, prin contractie, se scurteaza si poate pune in miscare parghiile osoase, realizand o miscare care este, de fapt, raspunsul muschiului la actiunea unui ecitant din exterior sau la o comanda venita pe cale nervilor.

Activitatea de contractie a muschilor este insotita de fenomene chimice din care rezulta energie. Din aceasta energie, abia 20-25% este transformata in lucru mecanic. Cea mai mare parte este utilizata pentru mentinerea temperaturii constante a corpului, iar surplusul este eliminat in exterior. Energia musculara rezulta din arderea substantelor energetice din muschi (glucide si lipide). O activitate sustinuta si intensa duce la oboseala. Oboseala scade capacitatea de lucru a muschilor.

In organism, muschii se gasesc intr-o stare de usoara contractie numita tonus muscular, care asigura pozitia verticala a corpului.

Miscarea, insusirea de baza a organismelor vii este legata de insusirea muschilor de a se contracta. Intr-adevar muschii, prin scurtare actioneaza asupra parghiilor osoase pe care sunt fixati si produc miscarea lor, asigurand astfel locomotia si efectuarea unei munci fizice. Muschii reprezinta deci elementele active ale miscarii. In afara de aceasta, muschii striati inserati pe schelet dau forma corpului si contribuie la mentinerea pozitiei verticale, bipede.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: