Duminică, 27 Februarie 2011 18:18

Sistemul nervos

Definirea sistemului nervos

Sistemul nervos este cea mai complexa si cea mai importanta retea de control si de distributie a informatiilor si ne controleaza absolut toate activitatile de la o miscare la alta. Sistemul nervos receptioneaza, transmite si integreaza informatiile din mediul extern si intern, pe baza carora elaboreaza raspunsuri adecvate, motorii si secretorii. Deci, sistemul nervos coordoneaza activitatea muschilor, monitorizeaza organele, primeste si prelucreaza informatiile primite prin organele de simt si initiaza actiuni. Prin functia reflexa, care sta la baza activitatii sale, sistemul nervos contribuie la realizarea unitatii functionale a organismului si a echilibrului dinamic dintre organism si mediul inconjurator.

Fara sistemul nervos, auzul, vazul, durerea si toate senzatiile pe care le are organismul uman ar fi de neconceput. Fara sistem nervos nu exista durere si bucurie si de asemenea nici miscari coordonate. Nici functiile fiziologice care ne tin in viata, respiratia sau digestia, nu ar fi posibile daca sistemul nervos nu ar exista. De asemenea, fara sistemul nervos nu putem vorbi despre memorie si luarea de decizii, despre sentimente, afectivitate, gandire si vorbire. Sistemul nervos se afla la locul sau in embrionul uman incepand cu a cincea saptamana de sarcina.

Elementele principale al sistemului nervos sunt tesutul nervos, format din neuroni interconectati prin axoni si dendrite, precum si celulele gliale cu rol de sustinere si de protectie a activitatii neuronilor fara a participa direct in prelucrarea de informatii.

Unitarea de baza a sistemului nervos este neuronul sau celula nervoasa. Miliarde de astfel de celule ne impanzesc organismul. Receptionarea mesajelor se realizeaza prin intermediul receptorilor, specializati in transformarea stimulilor (care au diferite forme de energie) in impuls nervos. Neuronul este sensibil la un stimul care vine din exterior sau interior, precum modificarile de temperatura, lovituri, infectii, etc. Sub influenta acestor stimuli, neuronul declanseaza un impuls nervos. Capacitatea celulei nervoase de a transforma un stimul in impuls nervos se numeste in termeni medicali excitabilitate. Mai departe, celula nervoasa transmite impulsul nervos la sistemul nervos central. Neuronii din creier prelucreaza aceste informatii, emit raspunsuri la stimuli si le trimit altor neuroni, care vor declansa o reactie, precum contractia unei grupe de muschi sau secretia unei glande. Proprietatea de a transmite impulsurile de la un neuron la altul se numeste conductibilitate.

Structura sistemului nervos

Sistemul nervos este impartit in:

A. Sistemul nervos al vietii de relatie sau somatic ce stabileste legatura intre organism si mediul extern;

B. Sistemul nervos al vietii vegetative ce coordoneaza activitatea organelor interne, in stransa legatura cu sistemul nervos somatic si cu sistemul endocrin (hormonii amplifica, generalizeaza si prelungesc in timp, reactiile initiate de sistemul nervos vegetativ).

A. Sistemul nervos somatic este format din:

§ Sistemul nervos central (S.N.C.) sau axul cerebro-spinal sau nevrax, reprezentat de encefal si maduva spinarii;

§ Sistemul nervos periferic (S.N.P.) ce cuprinde ganglionii nervosi, nervii spinali si nervii cranieni.

B. Sistemul nervos vegetativ este format din:

§ Sistemul nervos simpatic cu centrii nervosi vegetativi situati in axul cerebrospinal;

§ Sistemul nervos parasimpatic cu ganglionii nervosi vegetativi si fibrele nervoase vegetative preganglionare si postganglionare care intra in componenta nervilor spinali si cranieni.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: