Interferente.ro Turism Strainatate Sofia capitala Bulgariei la poalele muntelui Vitosa

Vineri, 03 Ianuarie 2014 21:54

Sofia, capitala Bulgariei la poalele muntelui Vitosa

Sofia (in bulgara София) este capitala Bulgariei, un oras impunator, unul din cele mai vechi ale Europei. Deviza orasului Sofia din Bulgaria, inscrisa pe blazonul oficial, este: “Creste, dar nu imbatraneste niciodata”.

Sofia capitala Bulgariei la poalele muntelui Vitosa

Asezarea geografica a Sofiei este una dintre cele mai fericite. Orasul se afla exact la mijlocul distantei dintre Marea Neagra si Marea Adriatica. Mai mult, unind Sofia cu Bucurestiul, Belgradul si Tirana, vom constata ca distanta acestui oras ospitalier este aproape egala fata de cele trei capitale. In linie aeriana, Sofia se afla aproximativ la distanta egala si fata de orasele Atena si Istanbul.

Desigur, aceasta pozitie avantajoasa a tranformat orasul in unul din cele mai mari noduri feroviare si de trafic aerian. Totodata, aflandu-se la o altitudine de 550 metri, capitala Bulgariei beneficiaza de o clima placuta, datorita muntilor care o inconjoara, precum si a multimii de parcuri si spatii verzi care se insira de-a lungul strazilor si bulevardelor.

emblema sigla orasul sofia bulgariaEmblema (sigla) Sofiei este cat se poate de sugestiva in acest sens. Impartitia in patru parti, ea reuneste elemente simbolice ale istoriei bulgare profund asociate cu cele ale Sofiei. Zeita protectoare a orasului, apoi biserica Sfanta Sofia, 532-537, un remarcabil monument istoric din epoca dominatiei Bizantului, construita de catre imparatul Justinian, ea a dat numele de azi al Sofiei. Al treilea element il constituie culmile Vitosei, acesti munti usor accesibili care impreuna cu Lyulin inconjura orasul la sud si la vest. Nu exista in Sofia o strada de unde sa nu fie zarita imensa cupola de granit a acestor munti. Aici, la numai o distanta de 20 kilometri de Sofia s-a organizat, in ultimii ani, unul dintre cele mai frumoase complexe de agrement sportiv din Europa. Complexul Aleko reuneste o serie de hoteluri printre care se numara Shtastlivetsa, Prostor, Kopitoto, Moreni, toate dominate de varful inzapezit al Vitosei de la 2.290 de metri. Accesibil in toate cele patru anotimpuri, Muntele Vitosa este realmente asediat mai ales in sezonul alb, aici putandu-se practica schiul, un frumos si agreat sport de iarna. De asemenea, aici activeaza scoli de schi si tot aici se antreneaza in fiecare an schiori faimosi din intreaga lume.

Asadar, orasul se afla situat la poalele muntelui Vitosa. Multi scriitori s-au intrecut in a scrie cele mai frumoase fraze despre acest munte, dar si despre panorama oferita de aceasta asupra orasului Sofia. De exemplu, un cunoscut om de stiinta francez, mare amator de calatorii, a exprimat: «Romantic este inaltul Olimp, fermecator muntele Voden din Macedonia, dar unde in lume se deschid in fata privirilor calatorului privelisti atat de minunate, ca pe un munte atat de usor accesibil!? Turul de orizont de pe varful Cerni-Vrah depaseste tot ce am vazut vreodata!»