Interferente.ro Descopera Lumea animalelor Sos animale pe cale de disparitie

Vineri, 02 Noiembrie 2012 21:57

SOS - Animale pe cale de disparitie

Legendele stramosilor nostri pomenesc de vanatorile pe care voievozii le porneau prin paduri, in cautarea zimbrilor. Aceste animele uriase, fioroase, asemenatoare bizonilor din campiile Americii, populau codrii Europei pe vremea cand Cezar purta ostile in Galia. Mai tarziu au inceput sa fie vanate pentru hrana. In Germania feudala una dintre marile distractii o constituiau luptele din arene intre zimbri, lupi si ursi. Astazi despre zimbru – cel mai mare mamifer european – mai vorbesc doar cartile de zoologie. In Polonia si la noi in tara se mai gasesc cateva zeci de exemplare, al caror numar scade pe an ce trece.

Leul asiatic, care cu 25 - 30 de secole in urma teroriza Asia, Persia, deserturile Arabiei si junglele Indiei si a carui imagine inaripata s-a descoperit pe zidurile vechilor cetati ale lui Darius si Xerxes, mai are azi doar vreo suta de urmasi in padurea Gir din India, unde pier in luptele cu leoparzii.

Si anumite specii de tigri sunt disparute sau pe cale de disparitie. Mai multe detalii despre tigrii gasiti aici.

Vanat de oameni si de cainii salbatici, lupul tasmanian a disparut din Australia, locul sau de bastina, traind in numar extrem de mic in muntii Tasmaniei.

Intr-o rezervatie din Angola mai traiesc ultimele cateva sute de antilope uriase – frecvente inainte in Africa de sud-vest. Fricoase si prudente, ele ies doar noaptea la pascut, ziua si-o petrec in desisul padurilor, din care cauza foarte rar au putut fi fotografiate. Ele au fost masacrate de triburile bastinase datorita coarnelor foarte bogate, aflate la un mare pret.

Un animal asemanator ca infatisare si ca raritate, mai mic insa, este cerbul de Burma centrala.

In ultimii ani a disparut complet (sau n-a mai fost vazut) mica antilopa din Africa de nord, care in secolul V i.Hr., cand Herodot a descris-o in “Istoria” sa, era raspandita in Maroc, Egipt si Arabia.

In Java mai traiesc doar cateva exemplare de rinoceri cu un singur corn, inalti de 1,80 metri si avand pielea de la spate in trei platose suprapuse. Disparitia acestor animale se datoreaza, intre altele si superstitiilor populatiei bastinase, care credeau ca din pielea si coarnele lor pisate se poate prepara un leac bun pentru orice boala.

Semnale de alarma pentru salvarea animalelor aflate pe cale de disparitie au mai fost trase privind cateva zeci de specii aflate in insulele Madagascar.

In ultima vreme, diverse asociatii ale ecologistilor dau o lupta inversunata pentru sensibilizarea omenirii cu privire la toate cazurile de animale si plante aflate pe cale de disparitie in lume.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: