Interferente.ro Descopera Natura Specii de orhidee salbatice din Romania

Miercuri, 23 Noiembrie 2011 16:04

Specii de orhidee salbatice din Romania

 

Printre cele mai frumoase minuni ale naturii se numara orhideele, splendori ale lumii plantelor, ce cresc in zonele calde ale planetei noastre, cu forme si culori foarte variate si puternic parfumate. Exista aproximativ 30.000 de specii de Orhidee salbatice si 120.000 de specii de hibrizi, cu cele mai variate forme si culori (in afara de negru). Cea mai faimoasa orhidee este Vanilla Planifolia, care da aroma de vanilie.

 

De obicei ele cresc in zonele tropicale insa ele pot fi intalnite si in medii ca Siberia, Alaska, deserturile Mexicului sau Anzii Columbiei. Chiar si in Europa cresc orhidee. Exista chiar si doua specii Australiene care cresc sub pamant, si se spune ca sunt atat de rare incat nu exista fotografii color cu ele. De fapt orhideele cresc in orice mediu de la cald la rece, de la uscat la foarte umed. Fiecare continent are o flora de orhidee proprie.

 

Orhidee cu flori mai modeste, totusi frumoase si foarte rare se gasesc insa si pe plaiurile noastre. Romania are, conform literaturii de specialitate, nu mai putin de 58 de specii native de orhidee. Orhideele salbatice din tara noastra sunt specii terestre, care cresc pe unde te astepti mai putin: pe pajisti, in mlastini, liziere de paduri si luminisuri. De cele mai multe ori nu sunt remarcate in vegetatia bogata a biotopurilor din care fac parte, din cauza faptului ca, in general, sunt plante mici ca inaltime si cu flori de cativa milimetri. Ele sunt insa cu totul speciale din punct de vedere botanic.

 

Daca spui Papucul Doamnei sau Sangele Voinicului, este posibil ca o parte din interlocuitori sa stie ca ele sunt orhidee. Daca spui poroinic, untul vacii, gemanarita, albina, pribonic, ouale popii, ura, buhai, trinji, garbita, mosisoare, burzisor, capsunica si adaugi ca ele sunt orhidee, s-ar putea sa fii privit ca cineva care inventeaza nume pentru a impresiona audienta. Toate aceste plante exista insa, fiind consemnate in Flora Romaniei ca fiind orhidee. Sunt orhideele autohtone din Romania! Sunt orhideele autohtone din Europa! In aproape toate tarile europene ele sunt protejate prin lege. La noi doar Papucul Doamnei si Sangele Voinicului au acest privilegiu datorita unor legi emise in anii 1938-1939.  Din cauza lipsei de educatie in ceea ce priveste protectia mediului multe locatii cu orhidee autohtone au fost distruse. Orhideele reprezinta una dintre cele mai periclitate grupe de plante la nivel mondial.

 

 

Orhideea ajunge la inflorire dupa cativa ani de maturizare. La unele specii, florile pot fi polenizate doar de o anumita insecta, pe care planta o imita ca forma, sintetizand si feromonul de imperechere al partenerului gazei. Rizomul este simetric, avand forma a doua formatiuni globulare. Semintele au dimensiuni atat de mici (aproximativ 0,1mm) incat pot fi percepute ca un graunte de praf. In schimb, o capsula poate sa contina sute de mii de seminte, care sunt imprastiate de vant pe hectare intregi de pasune. Ele nu contin substante nutritive, ca urmare, embrionul incoltit va supravietui doar daca gaseste in pamant o ciuperca cu care specia se asociaza intr-o simbioza care va dura toata viata.

 

Plantele ajung la inflorire dupa multi ani de maturizare, timp in care orice perturbare a conditiilor de mediu le poate distruge. Fiind intr-o relatie foarte stransa cu mediul in care traiesc, orhideele sunt printre primele plante afectate de deteriorarea habitatului si de presiunile antropogenice zilnice. Din aceste cauze, masurile de protectie sunt absolut necesare si sunt foarte urgente, daca dorim sa pastram patrimoniul national existent.

 

Intre cele 58 de specii de orhidee salbatice de pe teritoriul Romaniei se numara: Anacamptis pyramidalis, Cephalanthera damasonium, Cephalanthera longifolia, Cephalanthera rubra, Cypripedium calceolus, Dactylorhiza fuchsii, Dactylorhiza incarnata, Dactylorhiza incarnata f. Alba, Dactylorhiza maculata, Dactylorhiza majalis, Dactylorhiza sambuccina, Epipogium aphyllum, Epipactis atrorubens, Epipactis helleborine, Epipactis microphylla, Epipcatis palustris, Gymnadenia conopsea, Himantoglossum hircinum, Limodorum abortivum, Listera ovata, Neottia nidus-avis, Nigritella rubra, Nigritella nigra, Ophrys apifera, Ophrys scolopax ssp. cornuta var. Banatica, Ophrys sphaegodes, Orchis coriophora, Orchis laxiflora ssp. Elegans, Orchis laxiflora ssp. Palustris, Orchis mascula, Orchis militaris, Orchis morio ssp. Morio, Orchis morio ssp. Alba, Orchis morio ssp. Picta, Orchis pallens, Orchis papilionacea, Orchis purpurea, Orchis simia, Orchis tridentata, Orchis ustulata, Orchis x gennarii, Platanthera bifolia, Platanthera chlorantha, Spiranthes spiralis, Traunsteinera globosa.


Parcul National Piatra Craiului adaposteste un numar impresionat de specii de orhidee de munte - 41 specii din 58 de specii existente pe teritoriul Romaniei. Nu va asteptati insa sa descoperiti exoticele orhidee din tarile calde. Orhideele din zonele temperate sunt mici si nu au o infatisare atat de spectaculoasa. Lista speciilor de Orhidacee din Piatra Craiului include: Anacamptis pyramidalis; Cephalanthera damasonium; Cephalantera longifolia; Cephalantera rubra; Chamorchis alpina; Coeloglosum viride; Corallorhiza trifida; Dactylorhiza cordigera; Dactylorhiza incarnata; Dactylorhiza maculata; Dactylorhiza majalis (Orchis latifolia); Dactylorhiza saccifera; Dactylorhiza sambucina - Bozior; Dactyloriza fuchsii; Epipactis atrorubens; Epipactis helleborine; Epipactis microphilla; Epipogium aphyllum; Goodyera repens; Gymnadenia conopsea - palma pamantului; Gymandenia odoratissima; Gymnoleucorchis x strampfii (hibrid); Herminium monorchis; Leuchorchis albida; Liparis loeselli - Mosisoare; Listera cordata; Listera ovata - Buhai; Neotia nidus-avis - Mosnegei, Tranji; Nigritella nigra - Sangele voinicului; Nigritella rubra - Sangele voinicului; Orchis coriophora - Plosnitoasa; Orchis mascula - Poroinic; Orchis militaris - Poroinic; Orchis morio - Poroinic, Untul vacii; Orchis purpurea; Orchis tridentata; Orchis ustulata; Platanthera bifolia - Stupinita; Platanthera clorantha; Pseudorchis albida; Traunsteinera globosa.

 

De asemenea, in Banat pot fi intalnite aproximativ 54 de specii de orhidee. Specii de orhidee salbatice mai pot fi gasite in Parcul Natural Portile de Fier, dar si in Parcul National Domogled – Valea Cernei,  pe pajisti cu sol calcaros sau alcalin, tufisuri, liziere de paduri, in mlastini sau luminisuri.

 

Ca semn de pretuire pentru aceste adevarate nestemate ale naturi, in anul 2007,  Romfilatelia a introdus in circulatie emisiunea de timbre Orhidee salbatice din Romania. Colectia include sase specii de orhidee: Cephalanthera rubra, Epipactis palustris, Dactylorhiza maculata, Anacamptis pyramidalis, Limodorum abortivum, Ophrys scolopax.

 

 

 

Fiecare dintre noi trebuie sa invatam sa tratam si sa protejam frumusetile naturii care ne inconjoara. Daca in drumetiile voastre intalniti flori si plante rare, nu le rupeti, pentru a se bucura de ele si generatiile viitoare. Faceti fotografii si militati pentru protejarea acestora!

 

Adrese web utile si galerii foto cu orhideele salbatice din Romania:

http://fotogrossomodo.blogspot.com/2011/06/orhidee-salbatice-wild-orchids.html

http://www.orchidclub.ro/

http://mybiosis.info/blogs/index.php?blogid=2&itemid=87&itemtype=article

http://www.romania-natura.ro/node/89

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: