Sâmbătă, 12 Iunie 2010 02:29

Stadioanele CM 2010 

 

10 stadioane vor gazdui meciuri la aceasta editie a Campionatului Mondial din Africa de Sud. Iata care sunt acestea:

1. Soccer City Stadium – Johannesburg

2. Green Point Stadium – Cape Town

3. Moses Mabhida Stadium – Durban

4. Ellis Park Stadium – Johannesburg

5. Free State Stadium - Bloemfontein

6. Nelson Mandela Bay Stadium - Port Elizabeth

7. Mbombela Stadium – Nelspruit

8. Peter Mokaba Stadium – Polokwane

9. Royal Bafokeng Stadium – Rustenburg

10. Loftus Versfeld Stadium - Pretoria

 

 

 

Soccer City Stadium – Johannesburg

Soccer City Stadium este unul dintre cele mai artistice si unul dintre cele mai frumoase stadioane din Africa. Acest stadion este considerat inima fotbalului din Africa de Sud, deoarece are o istorie veche si pentru ca a gazduit foarte multe meciuri importante de-a lungul timpului. In imediata sa apropiere se afla sediul federatiei sud-africane de fotbal, dar si sediul comitetului de organizare al Campionatului Mondial 2010. Arena va gazdui primul meci si ultimul meci de la Campionatul Mondial.

Arena, care mai este cunoscuta si sub numele FNB Stadium (First National Bank Stadium), este cea pe care isi disputa meciurile de acasa echipa Kaizer Chiefs, una dintre cele mai populare din Africa de Sud. In afara de meciurile acesteia, Soccer City a gazduit si finala Cupei Africii pe Natiuni din 1996, castigata de nationala tarii gazda. Mai mult, aceasta arena a gazduit si prima baie de multime a lui Nelson Mandela dupa eliberarea din inchisoare in 1990.

Din punct de vedere arhitectural, Soccer City a fost realizat dupa ceramica traditionala sud-africana calabash, iar exteriorul este un mozaic in culorilor pamantului si focului. Un punct de atractie este intrarea principala, care are o inaltime de 16 metri, in stilul domurilor europene. Incinta stadionului cuprinde si un muzeu al istoriei fotbalului sud-african.

Stadionul a fost finalizat in 1987 si a suferit un upgrade major pentru Cupa Mondiala din 2010, fiind practic reconstruit din temelii. Capacitatea a fost crescuta cu 14.700 de locuri, pentru un total de 94.700 scaune. In plus, stadionul are 99 de loje VIP, restaurante si 6.000 de locuri "business".

Va gazdui 8 partide de la Campionatul Mondial, inclusiv finala competitiei.

 

Green Point Stadium – Cape Town

Intr-un peisaj feeric, avand intr-o parte muntii si in cealalta oceanul, Green Point Stadium este unul dintre cele mai artistice stadioane din Africa de Sud si una din cele trei arene construite special pentru a organiza meciuri la Campionatul Mondial 2010, urmand a fi gazda uneia din semifinale.

Constructia acestuia a fost inceputa in martie 2007, stadionul fiind terminat in 2009 si are o capacitate de 60.005 locuri.

La Turneul Final al Campionatului Mondial 2010, Green Point Stadium va gazdui 5 meciuri din faza grupelor (vor juca aici Franta, Italia, Anglia, Portugalia si Olanda), un meci din optimile de finala, unul din sferturi si o semifinala. 

 

 

 Loftus Versfeld Stadium - Pretoria

 

 

Loftus Versfeld Stadium este unul dintre cele mai vechi stadioane din Africa de Sud, stadion care a fost utilizat pentru evenimente sportive majore. Arena care a fost construita de Consiliul Local din Pretoria si putea gazdui in trecut doar 2.000 de spectatori dar incepand cu 1948 a fost supus mai multor modernizari. Arena a gazduit multe meciuri importante, inclusiv de la Cupa Mondiala de Rugby din 1995 si meciuri de la Cupa Natiunilor din Africa din 1996. Pe acest stadion, Africa de Sud a reusit prima ei victorie impotriva unei echipe din Europa, reusind sa invinga Suedia cu scorul de 1-0 in 1999.

Stadionul a fost finalizat in 1906 si a suferit upgrade-uri destul de importante de-a lungul timpului. Arena are o capacitate de 49.365 locuri si la Campionatul Mondial 2010, Loftus Versfeld Stadium va gazdui cinci meciuri din faza grupelor (vor juca aici Africa de Sud si Spania) si un meci din optimile de finala ale competitiei.

 

 

Moses Mabhida Stadium – Durban

Moses Mabhida Stadium, din Durban, este un stadion nou, finalizat in 2009 si este unul din cele doua stadioane care vor gazdui semifinalele la Cupa Mondiala.

Moses Mabhida a fost ridicat pe locul fostului stadion Kings Park Soccer Stadium, in districtul sportiv al orasului Durban. Gandit ca o arena polisportiva, Moses Mabhida Stadium va avea la Campionatul Mondial o capacitate de 70.000 de locuri, dupa care va 16.000 de scaune vor fi scoase. Planurile de constructie prevad insa o majorare a capacitarii arenei pana la 80.000 de locuri pentru organizarea unor evenimente majore precum Jocurile Olimpice.

Lucrarile au inceput pe 8 iulie 2006 prin daramarea pavionului sudic al fostului stadion si au fost incheiate pe 24 noiembrie 2009.

Arhitectura stadionului, desenata de cunoscuta firma germana Gerkan, Marg and Partner, se remarca printr-un arc impresionant ce aminteste de Wembley, cu o lungime de 350 de metri si o inaltime maxima de 106 metri de la nivelul gazonului si cu o forma inspirata dupa drapelul national al Africii de Sud. Arcul, cu o greutate totala de 2.600 de tone, sustine acoperisul cu o suprafata de 46.000 de metri patrati, ce acopera 88% din cele 70.000 de locuri ale arenei. Un funicular special va transporta vizitatorii pana in cel mai inalt punct al arcului, de unde se pot admira siluetele orasului si Oceanul Indian.

Stadionul este o arena multifunctionala de clasa mondiala situata in inima Parcului Regilor. Intreaga zona va cuprinde si alte arene sportive si facilitati suplimentare, precum restaurante, magazine, zone de joaca pentru copii si alte zone atractive pentru vizitatori.

Stadionul are o capacitate de 69.957 locuri si va gazdui va gazdui 5 partide din faza grupelor (vor juca aici Germania, Spania, Olanda si Brazilia), un meci din optimile de finala si una din semifinale.

  

 

Ellis Park Stadium – Johannesburg

Ellis Park (sau Coca-Cola Stadium dupa contractul de sponsorizare de 58 de milioane de dolari semnat cu gigantul de bauturi carbogazoase in 2008) este localizat in centrul Johannesburgului si a gazduit in timp mai multe evenimente sportive, inclusiv finala Cupei Confederatiilor din 2009, meci jucat intre Brazilia si SUA., fiind complet modernizata inainte de acest eveniment, ocazie cu care capacitatea tribunelor a fost crescuta de la 57.000 la 62.000 de locuri.

Stadionul a fost finalizat in 1982 si a suferit un upgrade pentru Cupa Mondiala din 2010. La turneul final 2010, arena din Johannesburg va gazdui cinci meciuri din faza grupelor (vor juca aici Argentina, Brazilia, Spania si Italia), un meci din optimile de finala si unul din sferturi.

 

Free State Stadium - Bloemfontein

Free State Stadium, situat in zona cu cei mai fanatici suporteri din tara, a suferit o modernizare medie pentru Cupa Confederatiilor din 2009, inclusiv marirea capacitatii prin adaugarea unui etaj la tribuna principala, capacitatea arenei crescand astfel de la 38.000 locuri la 45.000 mii locuri. Construit in 1952, Free State Stadium din Bloemfontein a fost renovat in anul 2008 pentru Cupa Mondiala si a fost unul din stadioanele gazda ale Cupei Confederatiilor din 2009, gazduind printre altele semifinala dintre Spania si Statele Unite.

La Campionatul Mondial 2010, Free State Stadium va gazdui cinci meciuri din faza grupelor (Franta este asteptata sa joace aici in fata tarii gazda) si un meci din optimile de finala.

 

Nelson Mandela Bay Stadium - Port Elizabeth

Nelson Mandela Bay Stadium este situat pe malul lacului North End Lake si a fost primul stadion dedicat pentru fotbal din aceasta zona a tarii. Arena a fost construita special pentru Cupa Mondiala si reprezinta un reper major pentru oras.

Stadionul are un design modern, acoperisul fiind sub forma de petale albe, de unde si porecla primita de arena: "Floarea soarelui". Stadionul este asimetric, fiind inaltat pe 6 niveluri in sectorul vestic si 5 in celelalte sectoare.

Stadionul a fost finalizat in 2009, are o capacitate de 46.082 locuri si va gazdui 5 meciuri din faza grupelor (vor juca aici Germania, Portugalia si Anglia), un meci din optimile de finala, unul din sferturi si finala mica a competitiei.

 

  Mbombela Stadium – Nelspruit

Mbombela Stadium a fost construit pentru Campionatul Mondial si este situat in orasul Nelspruit din provincia Mpumalanga. Numele stadionului vine de la municipalitatea ce incorporeaza orasul Nelspruit, Mbombela insemnand in dialectul local "multi oameni ce locuiesc impreuna intr-un spatiu restrans". Arena este plasata la 7 km de centrul orasului si la 12 km de Aeroportul Kruger Mpumalanga. Inainte de constructia acestui stadion, in zona nu se gasea niciun stadion care putea sa gazduiasca meciuri internationale.

Arena se afla in apropierea parcului national Kruger si are o arhitectura inspirata din natura, structura stadionului fiind sustinuta de 18 piloni ce intruchipeaza girafe. Acoperisul, cu o greutate totala de 1.450 de tone, se afla la o inaltime de 35 de metri de la nivelul gazonului si la sase metri deasupra partii superioare a tribunei, pentru a permite o buna ventilatie in climatul arid al zonei.

Pentru Turneul Final 2010, FIFA a luat in considerare folosirea unei suprafete de joc sintetice, dar in cele din urma s-a renuntat la idee in favoarea suprafetei clasice de iarba.

Stadionul a fost finalizat in 2009, are o capacitate de 43.589 locuri si va gazdui 4 partide din faza grupelor la Campionatul Mondial.

 

 

Peter Mokaba Stadium – Polokwane

 

Peter Mokaba Stadium a fost construit langa vechea arena care avea acelasi nume din provincia Limpopo si este situat la circa 5 km de centrul orasului Polokwane. Stadionul are o semnificatie istorica si a fost numit dupa unul dintre renumitii fii ai luptei de emancipare impotriva regimului apartheid. Petru Mokaba s-a nascut si a crescut in Polokwane si a fost renumit pentru spiritul sau de luptator.

Designul stadionului este inspirat de figura iconica a baobabului, cei patru stalpi de otel ce sustin structura de beton a arenei avand forma copacului ce creste din abundenta in zona.
Stadionul a fost finalizat in 2010, are o capacitate de 45.264 locuri si va gazdui 4 partide de la Campionatul Mondial, fiind asteptate sa joace aici Franta si Argentina.

 

Royal Bafokeng Stadium – Rustenburg

Royal Bafokeng Stadium - numele arenei vine de la populatia locala, "bafokeng", intr-o zona cunoscuta pentru extragerea platinei. Arena care gazduieste meciuri din prima liga din Africa de Sud, chiar daca echipa echipa locala nu se afla in aceasta liga, se gaseste la doar 25 de minute de Sun City si la doar 30 de minute de Pilansberg.

Stadionul a fost finalizat in 1999 si a fost renovat pentru Campionatul Mondial de Fotbal, cea mai importanta noutate fiind adaugarea acoperisului ce a costat 45 de milioane de dolari. De asemenea, capacitatea tribunelor a fost crescuta de la 38.000 la 42.000 de locuri, lucrarile fiind terminate in martie 2009, la timp pentru ca arena sa fie una din cele patru din Africa de Sud ce au gazduit Cupa Confederatiilor 2009.

Royal Bafokeng Stadium va gazdui cinci meciuri din faza grupelor (intre care Anglia - Statele Unite) si un meci din optimile de finala.

 

 

 


Related news items:
Newer news items: