Interferente.ro Turism Statiuni balneare Statiunea si plaja Costinesti litoralul romanesc

Marţi, 21 Iunie 2011 22:37

Staţiunea şi plaja Costineşti - litoralul românesc

 

 

Informaţii generale, descriere, situare geografică şi acces

Costineşti, “capitala vacanţelor estivale” ale tineretului din România, se află în perimetrul satului cu acelaşi nume, la 31 km sud de oraşul Constanţa, pe malul Mării Negre.

Cunoscut şi sub denumirea de “Staţiunea Tineretului”, Costineştiul este aşezat la o altitudine de 10 metri faţă de nivelul mării, la adăpostul capului Tuzla, pe direcţia unui curent marin de coastă.

După ieşirea din comuna Tuzla, în dreptul km 27, se desprinde o ramificaţie spre stânga ce conduce 4 km spre sat, şi respectiv, spre staţiune.

La nord se învecinează cu comuna Tuzla, la sud cu comuna 23 August, în partea vestică se află DN 39, iar la est Marea Neagră.

 

 

Plaja Costineşti

Plaja este orientată spre est,  beneficiind de soare pe toată durata zilei. Staţiunea este situată la adăpostul capului Tuzla, pe direcţia unui curent marin de coastă, favorabil depunerilor de nisip pe plaja lungă de aproape 1 km.

Plaja staţiunii Costineşti are două caracteristici:

·        plaja din partea de sud este lată şi încăpătoare, dar şi foarte aglomerată, cu intrarea în apă puţin pietroasă (zonă Obelisc, BTT);

·        partea din partea de nord (spre Epavă) este îngustă, mărginită de o faleză nu foarte înaltă, dar având un nisip fin şi apa curată.

Plaja din Costineşti este ideală pentru talasoterapie, aerosoli, helioterapie, antrenamente sportive şi yoga. 

 

 

Staţiunea Costineşti. Hartă.

 

Scurt istoric

Teritoriul localităţii Costineşti se suprapune pe vechea vatră a unei mici colonii greceşti (emporion) numită Parthenopolis. În evul mediu localitatea era cunoscută sub denumirea de Mangeapunar. În perioda 1840-1940 satul a fost populat de aşa numiţii germani dobrogeni şi a purtat denumirea de Büffelbrunnen (Fântâna bivolului). Satul Costineşti şi satul Schitu au fost întemeiate în ultimul deceniu al secolului XIX de către colonişti germani care, în mijlocul unei regiuni lipsite de surse de apă, construiesc şi încep cultivarea ogoarelor, proprietatea fiind a lui Emil Costinescu care o cumpărase de la Vasile Kogălniceanu, fiul lui Mihail Kogălniceanu. În iunie 1949 începe amenajarea primei tabere de pionieri la Costineşti, apoi în 1956 se inaugurează tabăra internaţională a studenţilor, „Tabăra Albastră”.

În anii 1960 apare pe hartă sub denumirea de Libertatea. Numele de Costineşti l-a luat de la Emil Costinescu (latifundiar şi om politic la sfârşitul secolului al XIX-lea). Din anii 60 ai secolului trecut datează începerea primelor clădiri propriu-zise. La această dată staţiunea Costineşti este un fenomen estival unic în Europa, loc de desfăşurare a numeroase manifestări cultural-artistice şi sportive.

 

 

Atracţii şi obiective turistice. Prezentare.

Staţiunea Costineşti este situată în zonă limanului fluvio-maritim, format la capătul unei văi lărgi şi puţin adânci (20-30 m). Cordonul de nisip care a barat valea are o lungime de 1,5 km, respectiv o lăţime de 50-200 metri. În timpurile moderne, limanul şi-a restrâns progresiv suprafaţa, fiind astăzi cel mai mic dintre lacurile situate la sud de Capul Midia cu o formă ovală, alungită spre coadă, având o suprafaţă de numai 7 ha şi o adâncime de până la 1 metru.  

Lacul Costineşti este singurul de pe litoralul Mării Negre nealimentat din subteran, cu un grad de salinitate foarte ridicat, datorită căreia s-a format un strat consistent de nămol folosit în tratamentul bolilor reumatismale.

Marea a realizat, în zonă ţărmului concav, o plajă cu nisip, lungă de circa 2 km şi lată în unele locuri de 100-200 de metri cu o orientare spre răsărit, având o lăţime cuprinsă între 10 şi 50 metri. După delimitarea nordică a plajei amenajate se continuă nisipul, la adăpostul malului înalt, până în dreptul Capului Tuzla, în zonă căruia stă de veghe, solitar, de prin 1970, vaporul eşuat “Evanghelia”. Practic, plajă este delimitată de promotoriile unui golf larg. În sud, dincolo de hotelul “Forum”, se desfăşoară arcul unui alt golf, ce are şi el o plajă naturală de circa 300 m.

 

Principalele atracţii sunt:

·        discotecile în aer liber “Ring”, “Tineretului”, “Vox Maris”;

·        terasa “White Horse” cu muzică Rock'n roll, din anii 60 până astăzi;

·        epava Evangelia;

·        Obeliscul;

·        microformele săpate în calcar;

·        lacul Costineşti;

·        taberele de studenţi şi yoga.

 

Viaţa de noapte este dezvoltată în mare parte în jurul a trei discoteci în aer liber. După cum se menţiona mai sus, este vorba despre discotecile Ring, Tineretului şi Vox Maris. Staţiunea este frecventată în mare parte de tineri. Plaja, aleile, terasele sau discotecile sunt populate la orice oră din zi şi din noapte, într-o atmosferă veselă şi informală.

 

În partea de nord a plajei, aproape de ţărm se află epava Evangelia, fost vas grecesc eşuat în anii 1960, datorită condiţiilor atmosferice nevaforabile şi a vizibilităţii reduse, această epavă fiind una din principalele atracţii ale staţiunii Costineşti.

Evanghelia a fost o navă comercială greacă aparţinând vestitului om de afaceri Aristotel Onassis. Noaptea târziu, pe timp de furtună, vasul s-a apropiat foarte mult de mal, căpitanul având convingerea că se află în vecinătatea portului Constanţa. Carena vasului a rămas blocată între două stânci în formă de V.

Datorită costurilor mult prea mari de recuperare, ea a fost abandonată, intrând ulterior în patrimoniul statului român şi devenind simbolul Costineştiului.

 

 

 

În anii 70, pe plajă centrală din Costineşti, a fost amplasat un monument, cunoscut astăzi de toată lumea sub numele de Obelisc. În scurt timp, Obeliscul a devenit simbolul staţiunii, transformându-se într-un punct de întâlnire pentru ţinerii veniţi în vacanţă la Costineşti.

Acesta a fost dărâmat de viitura care a avut loc în toamna anului 2005, construindu-se unul nou în locul acestuia. Noul Obelisc a fost inaugurat în iunie 2006. Are o înălţime de 18,5 metri, cântăreşte 200 de tone şi este format din 6 piese care sugerează catargul unei nave cu pânzele în vânt. Pe timpul nopţii este luminat de reflectoare cu halogen albastru.

 

 

 

În Costineşti, turismul a debutat în 1949, odată cu inaugurarea primei tabere destinate pionierilor. Zece ani mai târziu a fost deschisă tabăra internaţională a studenţilor. Printre cei care au tăiat panglica s-a aflat şi Ion Iliescu, lider al studentilor comunişti, care avea să devină în 1990 preşedinte al României. Era vorba de câteva sute de corturi albastre aşezate de-a lungul falezei. După 1966, la Costineşti s-a construit masiv, Nicu Ceauşescu având un rol important în dezvoltarea staţiunii.

 

Pentru cei ce doresc sporturi pe apă, există Lacul Costineşti întins pe 7 hectare, pe care va puteţi plimba cu barca sau hidrobicicleta. Acest lac este unul special, fiind singurul care nu se alimentează din subteran. Aşadar, Lacul Costineşti este folosit şi pentru agrement, iar nămolul a fost utilizat cu succes în tratamentul reumatismal. Factorii naturali de cură sunt climatul maritim, excitant-solicitant, bogat în aerosoli salini şi apa Mării Negre clorurată, sulfatată, sodică, magneziană. Plaje întinse, cu nisip fin, sunt amenajate pentru helioterapie şi talazoterapie.

 

În staţiune există un mare complex turistic pentru tineret construit într-o concepţie modernă, în care funcţionează o tabără studenţească de vară, fapt ce i-a conferit un binemeritat renume de staţiune pentru tineret şi studenţi. Anual, în perioadă mai-septembrie are loc la Costineşti “Salonul naţional de grafica satirică pentru tineret”, în iulie se desfăşoară “Gala tinerilor actori”, iar în august “Festivalul naţional de jazz” şi “Serbările Mării”.

 

Staţiunea Costineşti oferă o gamă largă de facilităţi:

- terenuri de sport (tenis, fotbal, volei, baschet, handbal, ping-pong), cinema, teatru de vară, bază nautică pe lacul Costineşti (plimbări cu barcă, hidrobiciclete, schi nautic).

 

 

Turism, Cazare, Hoteluri, Vile, Pensiuni, Apartamente

Costineşti, staţiunea tineretului, a cunoscut în ultimii ani o transformare foarte rapidă în ceea ce priveşte baza de cazare.

Astăzi capacitatea de cazare a staţiunii Costineşti este de peste 60.000 locuri dispuse în hoteluri, vile, bungalow-uri şi camping, amenajate cu spaţii verzi care dau un farmec aparte acestei staţiuni.

Tarifele practicate la cazare sunt destul de mici în comparaţie cu alte staţiuni, aici există câteva hoteluri de două şi trei stele, unele dintre ele renovate, dintre care foarte cele mai renumite sunt Hotelul Forum, situat pe malul mării şi având o arhitectură impresionantă sau Complexul Vox Maris, un complex de lux.

În ultimii ani s-au contruit foarte multe vile şi pensiuni care oferă spaţii de cazare moderne şi servicii de calitate. Unele vile au camere special amenajate pentru tineri, cu mai multe paturi şi foarte ieftine. În plus, pe lângă acestea, mai există şi posibilitatea cazării la particulari.

 

Hoteluri si Vile 3 stele: 

Vile Vox  Amiral***, Hotel Stefania***, Vila Junona ***, Vila Viky***, Hotel Pierre***, Vila Cris***, Vila Briza***, Vila Andreea***

 

Hoteluri si Vile 2 stele:

Vila Victoria**, Hotel Forum**, Vila Iunia**, Vila Gemenii**, Vila Tiberius**, Hotel White Inn**, Vila Marin**, Vile Alfa, Beta, Gamma**, Vila Adriana**, Alex**, Babilon**, Briza Marii**, Pensiunea Comandor**, Hotel Costinesti**, Vila Delta**, Hanul Ielelor**, La Rascruce**, Pensiunea Lagos**, Vila Pop Dan**, Vila Tomis**, Vila Triumf**, Vila Zaharia**, Hotel Perla Marii**, Casa Soremar**

 

Hoteluri si Vile 1 stea:

Vile Amiral Nord * ,Vila Coral*, Casute De Lemn*, Hotel Azur*, Vila Delfin*, Vile Belvedere*, Vila Bibi*, Casute Meduza, Vila Ademona*, Vila Amario*, Hotel Costineşti*, Vile Albatros*, Vila Ademona*, Vila Harris*, Vila Bianca*, Hotel Felix*, Vila Galaxy*, Vila Mistral*, Vila Panselutelor**, Vila Pescarus*, Vila Raluca*, Vila Selena*, Vila Sofia*, Vila Tana*, Vila Vacanta*, Vila Maxim*

 

Imobiliare în regim hotelier:

Cazările particulare sunt înfloritoare şi reprezintă sursa principală de câştig a marii majorităţi a localnicilor din Costineşti. Celebritatea şi preţurile cele mai reduse de pe litoral determină, în perioadele de vârf ale sezonului, supraaglomerarea staţiunii.

 

 

Tratament

·        Afecţiuni ale aparatului locomotor: stări alergice după reumatismul Bouillaud-Sokolki, spondilite cronice, infecţioase şi neinfecţioase, stări după operaţii ortopedice (artrodeze, artoplastii după accidente, etc.) susceptibile de ameliorări cu tratament balnear, reumatismul metabolic, reumatismul endocrin, osteoporoze endocrine, fracturi cu consolidare întârziată, osteite postinfecţioase (reumatismale sau traumatice, nefistulizate, cu tulburări ale funcţiei de susţinere şi locomoţie, ostomielitele cronice hematogene (netuberculoase) sau posttraumatice, nefistulizate, fără temperatură care nu necesită intervenţie chirurgicală sau după intervenţie, apofizite, epifizite de creştere, rahitism în perioadă recuperabilă şi altele;

·        Afecţiuni ale sistemului nervos periferic: radiculite poliradiculonevrite, plexite, nevrite, polinevrite şi nevralgii de etiologie reumatică, infecţioasă, traumatică sau toxică, precum şi cele secundare ale coloanei vertebrale (spondiloză, sindrom de disc vertebral, tulburări de dezvoltare) sau ale unor afecţiuni ginecologice;

·        Afecţiuni ale sistemului nervos central: sechele după infecţii ale sistemului nervos central, sechele după poliomielită la adulţi, stări subcronice şi cronice în cazul unde se poate conta încă pe o noua ameliorare în cazurile în care repetarea tratementelor este necesară din cauza pericolului de agravare;

·        Afecţiuni ginecologice: colpite şi cervicite cronice, metrite cronice de etiologii diverse, Sechele postinflamatoare sau postoperatorii, retrodeviatiile fixe (retroversie-flexie) postinflamatoare sau prin hipoplazie genitală, pre şi postoperator, tuberculoză genitală cronică stabilizată, afebrilă şi cu V.S.H. normal, hipoplazia genitală de grad moderat, unele cazuri de amenoree, hipoamenoree, oligomenoree, polimenoree şi dismenoreee de diferite etiologii.

·        Afecţiuni dermatologice: psoriasis, formele cronice, rezistente la tratamentul medicamentos fără fenomene de eritrodermie, eczemă cronică, afecţiuni cutanate (alergice, neurodermite).

 

Cu toate că există nenumărate afecţiuni care îşi au începutul vindecării aici, există însă şi contraindicaţii:

·        toate afecţiunile acute şi toate afecţiunile cronice în perioadă de exacerbare acută;

·        boli infecţioase în perioada de contagiozitate;

·        purtătorii de germeni patogeni, bolile venerice în stadiu acut;

·        hemoragiile repetate şi abundente (cu excepţia hemoragiilor hemoroidale);

·        sarcină patologică în orice luna şi sarcină normală începând cu luna a V-a;

·        epilepsia.

 

 Există şi contraindicaţii pentru copii (excludere cu desăvârşire):

·        tuberculoză pulmonară şi extrapulmonară evolutivă, toate afecţiunile acute;

·        bolile cronice care necesită spitalizare;

·        anemia pernicioasă şi leucemiile;

·        afecţiunile cardeovasculare în stadii de decompensare şi afecţiunile cronice ale tubului digestiv care au nevoie de spitalizare.

 

 

Concluzii

 “Ne vedem la Costineşti” a devenit un salut consacrat între tineri. Din momentul în care vara dă primele semne, ei se îndreaptă spre Costineşti, pentru că acesta este locul lor, o staţiune de „tinereţe fără bătrâneţe”, unde distracţia este la ea acasă.

 

 

Surse şi adrese web utile

http://ro.wikipedia.org/wiki/Litoralul_rom%C3%A2nesc

http://www.infoghidromania.com/harti_litoral.html

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: