Interferente.ro Turism Statiuni balneare Statiunea si plaja Eforie Sud litoralul romanesc

Joi, 19 Aprilie 2012 04:00

Statiunea si plaja Eforie Sud - litoralul romanesc

 

 

Informatii generale, descriere, situare geografica si acces

Eforie Sud este o statiune estivala integrata orasului Eforie, fiind situata intre Eforie Nord la nord si Tuzla la sud, intre Marea Neagra la est si Lacul Techirghiol la vest. Eforie Sud se afla la o distanta de 18-20 km fara de Constanta.

In statiunea Eforie Sud se poate ajunge prin urmatoarele cai de acces:

§         feroviare: 18 km sud de Constanta pe DN39 (E 87) si 25 km Nord de Mangalia,

§         rutiere: 18 km sud de Constanta pe linia Constanta-Mangalia, gara Eforie Sud,

§         aeriene: aeroportul international din Constanta.

 

Plaja Eforie Sud

Plaja Eforie Sud are o lungime de aproximativ 2 km, cu latimi variind intre 50 si 150 m. Plaja statiunii Eforie Sud este cea mai ingusta dintre toate plajele statiunilor litoralului romanesc, ingustime datorata eroziunii accentuate care a avut loc de-a lungul timpului si a lipsei de investitii pentru protectie.

Faleza este foarte inalta, iar accesul pe plaja se face pe scari. In partea de nord a statiunii, pe o distanta de circa 2 km, exista o zona foarte buna pentru plaja. Exista si portiuni foarte mari de plaja cu nisip fin. Eforie Sud este o statiune foarte frumoasa, liniste, cu panorama superba, multa verdeata si preturi accesibile.

 

 

Statiunea Eforie Sud. Harta.

 

 

Scurt istoric

Eforie Sud este situata pe un promontoriu inalt de 5-30 m, un pinten calcaros care constituie legatura malului drept al vaii Techirghiol cu faleza Marii Negre si a luat fiinta in urma aceluiasi proces de valorificare balneara a lacului Techirghiol, la inceputul secolului XX.

Pana la sfarsitul secolului XIX nu se aflau aici decat pasuni si culturi agricole. Pe terenul actualei Poste se afla o stana si un grajd. Primele constructii au fost ridicate in anul 1892, marcand vatra asezarii localitatii.
In 1898 iau fiinta Baile Movila (asa cum se va numi localitatea pana in 1920). Initial, statiunea a purtat numele de Baile Techirghiol-Movila, Baile Movila sau Techirghiol-Movila. Inainte de al doilea razboi mondial, localitatea s-a numit Carmen Sylva, (pseudonimul literar al reginei Elisabeta, 1843-1916), iar intre anii 1950-1962, localitatea a purtat numele eroului ceferist Vasile Roaita. Abia in 1962, localitatea a primit numele Eforie Sud.

La initiativa proprietarului Movila sunt construite 2 mari hoteluri, Parc si Bai. In perioada 1903-1913 se construiesc aproximativ 50 de vile si stabilimente hoteliere si balneare. In perioada interbelica, Eforie Sud parea sa fie cea mai cautata statiune de catre turisti si cea mai luxoasa statiune a litoralului. In 1927 Eforie Sud devine independenta de comuna Tuzla, fiind recunoscuta statiune balneara in 1928 si devenind oras in 1929.

In 1930 Eforie Sud dispunea de 23 hoteluri si 318 vile. Dupa amenintarea cu disparitia, din perioada 1930-1938, cand s-au surpat suprafete insemnate din statiune (pavilionul de muzica), lucrarile de consolidare a falezei  din perioada 1957-1960 au pus bazele noii statiuni. Printre acestea se numara si Pavilionul taberei internationale pentru elevi, ”Cosmos”, Teatrul de vara, se construiesc 5 hoteluri noi: Ancora, Riviera, Capitol, Excelsior si Gloria.
Hoteluri moderne se construiesc pe faleza de Nord, la Vest de Cazinoul Flamingo, Crisana, Magura, iar in 1971 si se construiesc restaurantele Splendid si Cosmos, Complex 6, Vraja Marii, Apollo, Orizont, Central, etc.

 

 

Atractii si obiective turistice. Prezentare. Tratamente.

Atractii turistice:

§         plaja - adapostita de 2 diguri de larg,

§         faleza amenajata pentru promenada,

§         „Baile Reci”,

§         parcul de distractii,

§         terenurile de tenis si de minigolf,

§         discotecile (Cazino, Orizont, Grota Nimfelor, Piccolo).

Statiunea Eforie Sud se distinge prin promontoriul de calcar si prin faleza de la a carei inaltime se deschide o splendida panorama. De asemenea, teatrul in aer liber, bazele de agrement si posibilitatile de practicare a sporturilor nautice sunt caracteristicele acestei statiuni.

Din statiune se pot organiza excursii precum turul municipiului Constanta, turul Dobrogei, excursii in Delta Dunarii, degustari de vinuri la Murfatlar, vizitarea manastirilor din nordul Dobrogei, etc.

Atractia principala a statiunii o reprezinta „Baile Reci”, cu namol, complet modernizate.

Indicaţii terapeutice:

Eforie Sud este recomandata pentru tratamentul urmatoarelot tipuri de afectiuni:

§         afectiuni reumatologice cu regim permanent,

§         slabiciune fizica si rahitism,

§         debilitate,

§         afectiuni dermatologice,

§         afectiuni ale sistemului osos.

In Eforie Sud exista un sanatoriu pentru copii cu afectiuni reumatologice, cu regim permanent, care trateaza indeosebi slabiciunea fizica si rahitismul.

Factorii de cura naturala sunt clima marina excitanta, apa marii clorata, sulfatata, sodica, magnesiana, hipotonica (mineralizare medie de 15,5 gr).

Printre tipurile de proceduri aplicate amintim:

§         cura heliomarina,

§         baile calde cu apa din lac,

§         impachetarile cu namol,

§         tratamentul cu Gerovital.

 

 

Turism, Cazare, Hoteluri, Vile, Pensiuni, Apartamente

 

Hoteluri si vile  de 4 stele:

Hotel Cocorul****, Vila Bradul****, Vila Salcia****, Vila Mesteacan****, Vila Pinul****, Vila Stejarul****, Vila  Fagul****, Vila Plopul****, Vila Lotus****, Vila Trandafirul****, Vile Ciresul****, Vila Ghiocelul****, Vila Bujorul****, Vila Crinul****, Vila Violeta****

 

Hoteluri si vile 3 stele:

Hotel Majestic Olimp***, Vila Ciresica***, Vila Nr. 7***

 

Hoteluri 2 stele:

Hotel Amfiteatru**, Hotel Belvedere**, Hotel Panoramic**, Hotel Muntenia**,  Hotel  Banat **, Hotel  Moldova**,  Hotel Arad**, Hotel Craiova**,  Hotel Oltenia**, Hotel Slatina **, Hotel Sibiu**

 

Exista vile care fie sunt privatizate, fie inca apartin guvernului sau regiilor de protocol ale statului. Acestea nu sunt redate circuitului turistic general.

 

 

Concluzii

Dezvoltarea turismului in zona Eforie a avut ca mobil amplasamentul geografic in apropierea lacului Techirghiol, cunoscut pentru calitatile curative ale namolului. Statiunea Eforie Sud dispune de spatii medicale de prim ajutor, spatii de alimentatie publica si puncte de agrement nautic.

 

 

Surse si adrese web utile

http://ro.wikipedia.org/wiki/Litoralul_rom%C3%A2nesc

http://www.infoghidromania.com/harti_litoral.html

  


Related news items:
Newer news items:
Older news items: