Interferente.ro Descopera Curiozitati Stolnicul Constantin Cantacuzino calator si primul autor al unei harti romanesti

Joi, 27 Iunie 2013 15:36

Stolnicul Constantin Cantacuzino

calator si primul autor al unei harti romanesti

 

Invatatul Constantin Cantacuzino s-a nascut in anul 1650, in familia Cantacuzinilor, una din cele mai puternice si mai influente din Tara Romaneasca a secolului al XVII-lea.

La varsta de 15 ani incepe sa calatoreasca. Mai intai la Constantinopol, unde isi incepe studiile pe care, apoi, le continua stralucit la Padova. Invata mai multe limbi straine, geografia, matematica, istoria ce i-au permis sa-si insuseasca nu numai cunostinte vaste, dar si sa se formeze ca un om cu idei inaintate pentru acele vremuri.

Reintors in tara, Stolnicul Constantin Cantacuzino aduna si studiaza vechi documente si cronici din tara si din strainatate, reusind sa scrie una din primele carti privitoare la istoria Tarii Romanesti.

Calatoreste mult prin tara, isi noteaza date cu privire la localitati, distanta dintre ele, numar de locuitori, deseneaza aspectul raurilor, dealurilor si padurilor cu o meticulozitate demne de admirat.

Pe baza acestor date si a altor informatii primate de la contemporani si inaintasi, intocmeste prima harta a Tarii Romanesti executata integral de un roman.

 

Indemnul de a intocmi harta se pare ca i-a fost transmisa de prietenii sai Ioan Comnen si Hrisant Notara, unii din cei mai invatati carturari ai timpului. Numele acestor invatati figureaza in legenda hartii.

De altfel, unul dintre acesti doi invatati, Hrisant Notara a dus harta Stolnicului la Padova si a inlesnit tiparirea ei in anul 1700. Dupa aparitia sa, harta a fost repede raspandita in Europa, incepand sa fie folosita de marii cartografi ai timpului.

 

Istoricul englez Edmond Chishalt a folosit harta in calatoria facuta in Valahia in anul 1702. Harta a fost folosita si de Meletie, profesorul lui Dimtrie Cantemir pentru intocmirea unei geografii generale tiparita la Venetia.

 

Peste aproape alte doua decenii de la aparitei, fostul secretar Constantin Brancoveanu, Del Chiaro, reproduce si el in lucrarea “Istoria della rivoluzioni della Valachia”, harta Stolnicului Constantin Cantacuzino, pe care insa o reduce ca dimensiuni, transcriind denumirile geografice in limba italiana, ocazie cu care s-au produs si unele greseli de transcriere.

 

Harta Stolnicului Constantin Cantcuzino prezinta Muntenia din punct de vedere fizic, economic, politic si arheologic.

Prin calatoriile, prin cunostintele sale geografice si cartografice, Stolnicul Constantin Cantacuzino ne apare ca o personalitate complexa, de mare eruditie, care intruchieaza in mod fericit calitatile de istoric si geograf.