Interferente.ro Sanatate Plante medicinale Sunatoarea sau pojarnita remedii naturiste

Marţi, 04 Februarie 2014 14:14

Sunatoarea sau pojarnita - remedii naturiste

Sunatoarea sau pojarnita remedii naturisteSunatoarea sau pojarnita este o importanta planta medicinala cu actiune antiinflamatoare, astringenta, cicatrizanta, vasodilatatoare si hipotensiva. Principalii constituenti ai sunatoarei: sunt uleiurile volatile, flavonele, hiperacina, taninul, carotenul si vitaminele (mai ales C si PP), sarurile minerale, saponinele, etc., un remediu naturist excelent pentru sanatate.

Sunatoarea este folosita frecvent in medicina populara, insa sa vedem insa ce afectiuni putem trata prin intermediul acestei plante miraculoase:

·        Afectiuni hepatice – tratamentul cu sunatoare stimuleaza functiile hepatice.

·        Colite – se beau 2-3 cani de infuzie de sunatoare pe zi, in cure de 6 saptamani sau pulbere de sunatoare, 4 lingurite pe zi, pentru cei carora le este contraindicat aportul de lichide. In acest fel, se reduc bacteriile de fermentatie din intestin, se regleaza flora intestinala, se refac epiteliile si se elimina inflamatia.

·        Dereglari ale ciclului menstrual - tratamentul cu infuzie de sunatoare ajuta la buna functionare a organelor genitale. De asemenea, se poate administra pulberea de sunatoare.

·        Dismonoree – se beau zilnic cate 2 cani cu macerat de sunatoare.

·        Gastrita, ulcer gastro-duodenal, colecistita, dischinezie biliara – se ia cate o lingura cu ulei de sunatoare dimineata si seara. Veti constata ca se diminueaza procesele inflamatorii hepatice cronice si tulburarile motilitatii cailor biliare.

·        Gingivite, abcese dentare – cu infuzie de sunatoare de clateste gura.

·        Hipotensiune – sunatoarea se recomanda ata pentru hipotensiune, cat si pentru alte afectiuni cardiovasculare, precum insuficienta cardiaca si circulatorie, arterita obliteranta, varice, ulcere varicoase.

·        Insomnie, depresie, stres, anxietate – se recomanda datorita actiunii antidepresive. Uleiurile au efect tranchilizant, iar flavonoidele influenteaza ciclul nivelelor de serotonina. Sunatoarea creste activitatea creierului si prelungeste efectele serotoninei (substanta care asigura buna dispozitie), creste cantitatea de dopamina si noradrelina (neurotransmitatori responsabili pentru o stare psihica pozitiva) si scade nivelul de cortizon, cu efecte pentru scaderea nivelului de stres.

·        Obezitate si ingrasare pe fondul unor dezechilibre emotionale – e benefica infuzia, fiind consumata in mai multe reprize pe parcursul unei zile, inainte cu circa jumatate de ora inainte de mesele principale

·        Probleme de sistem nervos, nevroza, astenie – se iau cate 10-15 picaturi de tinctura in fiecare zi.

·        Rani, arsuri solare – se maseaza zona afectata cu ulei de sunatoare. Prin aceasta procedura se regenereaza rapid tesutul ranit, se reduce durerea, se previne infectia si se accelereaza procesul de vindecare si cicatrizare.

Sa nu uitati ca, atunci cand faceti tratament cu sunatoare, trebuie sa evitati expunerea la soare, deoarece pot sa apara reactii nedorite (poate provoca fotodermia, manifestandu-se prin roseata pielii, prurit, umflarea buzelor si a pleoapelor, tumefieri cutanate). De asemenea, sunatoarea poate interactiona cu pastile si anestezice. Se recomanda intreruperea administrarii de sunatoare cu o saptamana inainte de orice itnerventie chirurgicala. Nu uitati ca sunatoarea reduce efectele contraceptivelor orale si creste riscul de sarcina. Asadar, atentie marita.

Dintre formele de administrare cele mai des folosite ale sunatoarei amintim:

·        Infuzie de sunatoare – se infuzeaza o lingura cu planta intr-o cana clocotita. Se bea cat s-a racit, indulcita cu miere. In primul rand, vom aminti beneficiul adus mai ales pentru cei care sufera de fiere lenesa.

·        Ulei de sunatoare – se pun in 200 ml de ulei 2-3 linguri cu sunatoare. Se lasa la macerat circa 10 zile intr-un loc mai caldut, dupa care se filtreaza si se pune in sticle mai mici. Se foloseste atat pentru masaj, cat si pentru tratament intern.

·        Tinctura de sunatoare – se lasa la macerat 10 zile in 100 ml de rachiu doua linguri de sunatoare. La expirarea timpului, se filtreaza si se pun in sticle mai mici. Acest produs este utilizat atat pentru tratamentul intern, cat si pentru cel extern.

·        Cataplasme cu sunatoare – cataplasmele se fac cu infuzie sau tinctura.

·        Gargara cu sunatoare – gargara se face cu sunatoare - infuzie sau sunatoare - macerat la rece, de doua ori pe zi.

·        Sirop de sunatoare – se prepara din 250 ml infuzie pusa intr-un sirop de 300 g zahar si 200 ml apa.

Te-ar putea interesa sa afli mai multe informatii despre sunatoare – un adevarat izvor de sanatate.