Interferente.ro Cultura Religie Taina sfantului botez si a ungerii cu sfantul si marele mir

Joi, 03 Septembrie 2015 23:44

Taina sfantului botez si a ungerii cu sfantul si marele mir

Taina sfantului botez si a ungerii cu sfantul si marele mirPentru curatirea oamenilor de pacate, Domnul nostru Iisus Hristos a oranduit anumite lucruri sfinte. Aceste lucruri sunt rugaciunile si sfintele taine.

Tainele sunt niste lucruri sfinte, prin care, sub forme si semne vazute, Dumnezeu da celui ce le primeste darul sau cel nevazut. Ele sunt in numar de sapte si anume: Botezul, Ungerea cu Sfantul si Marele Mir, Cuminecatura sau Impartasirea, Pocaita sau Spovedania, Preotia, Nunta si Maslul.

Cea dintai taina, pe care o putem primi, este botezul, pentru ca prin botez omul se face crestin, adica membru al Sfintei Biserici si fiu al lui Dumnezeu si numai el se face vrednic sa primeasca si pe celelalte pacate.

Botezul se savarseste de preot, afundand de trei ori in apa curata si sfintita pe cel care se boteaza, si rostind cuvintele: “Boteze-se robul lui Dumnezeu … in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.”

La mare nevoie cand copilul este in primejdie de moarte, aceasta taina se poate savarsi de orice crestin. Acesta afunda copilul de trei ori in apa si rosteste cuvintele: “Boteze-se robul lui Dumnezeu”, etc. Daca nu se gaseste apa curata la indemana, se poate intrebuinta tarana sau nisip, care se presara peste copil. Daca copilul traieste atunci preotul savarseste celelalte lucrari.

De obicei, se boteaza copiii mici, dar se pot boteza si oamenii mari, care vor sa se faca crestini. Prin botez, omul dobandeste iertarea pacatului stramosesc si a tuturor pacatelor ce a facut pana atunci.

La fiecare botez trebuie sa fie si un nas. Nasul este parintele sufletesc a fiuui sau. El isi ia insarcinarea sa povatuiasca pe fin, ca sa-si petreca viata dupa invataturile bisericii noastre, adica sa traiasca ca un bun si adevarat crestin ortodox.

Indata dupa primirea sfantului botez, cel botezat primeste si cea de a doua taina, care este Ungerea cu sfantul si marele mir. Aceasta taina se savarseste de preot, care unge cu mir fruntea, ochii, nasul, buzele, pieptul, mainile si picioarele celui botezat. Cand unge partile acestea, preotul spune tot mereu cuvintele: “Pecetea darului Sfantului Duh”, iar nasul zice: “Amin.”

Prin ungerea cu sfantul si marele mir, noul crestin se pecetluieste, adica se intareste in credinta cea noua, in care a intrat.

Taina sfantului botez nu se repeta. De aceea, cand se boteaza vreun copil si de care nu se stie daca a fost sau nu botezat, preotul zice: “Boteze-se robul lui Dumnezeu … daca nu a fost botezat”. Ungerea cu Sfantul si marele mir insa se repeta, dar numai cu cei care s-au lepadat de biserica noastra crestina si apoi se reintorc iarasi in sanul ei.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: