Interferente.ro Sanatate Tratamente Tecile de fasole un medicament la indemana oricui

Vineri, 25 Ianuarie 2013 13:24

Tecile de fasole - un medicament la indemana oricui

Fasolea, adusa in Europa din America, are proprietati medicale recunoscute inca din secolul XVI.

In primul rand, vom sublinia efectele curative pe care le are decoctul de teci de fasole in cazuri de litiaza si afectiuni vezicale. De altfel, fitoterapia moderna evidentiaza calitatile tecilor de fasole in mai multe directii, datorita mai ales compozitiei lor chimice complexe (glukokinina si unii aminoacizi esentiali, in special arginina), fapt ce le indica drept important adjuvant antidiabetic, micsorand mult glicemia in cure de lunga durata.

Tecile de fasole sunt si diuretice, datorita flavonelor, sarurilor de potasiu, utile in hidropizii legate de o afectiune cardiorenala, cronica si in cistite. Apoi, ca urmare a faptului ca elimina si toxine, tecile de fasole sunt recomandate in guta si reumatism. Avand si recunoscute virtuti depurative, tecile de fasole sunt indicate si in tratarea acneelor si altor inflamatii cutanate ale copiilor si adolescentilor.

Cum ne tratam cu tecile de fasole?

La aceasta intrebare am primit, din partea specialistilor, urmatorul raspuns: Extragerea principiilor active ale acestei plante are loc prin fierbere, revenind o lingura de teci de fasole la o cana cu apa. Din acest decoct se bea, cate o cana, de 2-3 ori pe zi. O extractie dubla se obtine din 4 linguri de teci de fasole maruntite, macerate 6-8 ore intr-un litru de apa, dupa care se fierb pana ce lichidul scade la jumatate. Cantitatea rezultata se bea in cursul unei zile. Exista si o a treia modalitate, respectiv obtinerea tincturii, care se prepara in felul urmator: intr-un pahar cu teci de fasole se adauga un volum egal de alcool si se lasa la macerat 15 zile. Se strecoara si se bea, cate 30 de picaturi in putina apa. Aceasta forma se recomanda in diabet si chiar ca tonic cardiac.