Interferente.ro Sanatate Terapii alternative Terapia si cura cu apa a lui Kneipp cura reusitelor

Miercuri, 24 Iunie 2015 01:15

Terapia si cura cu apa a lui Kneipp - cura reusitelor

Stiinta de a vindeca suferintele omenesti se serveste in opera sa de diferite forte sau agenti terapeutici care, printr-o clasificare mai mult sau mai putin artificiala, se impart in trei categorii:

· Agenti medicamentosi;

· Agenti chirurgicali;

· Agenti fizico-naturali.

Fiecare din acest agenti terapeutici isi are menirea lui si pe fiecare trebuie sa-l respectam, sa dam Cezarului ce este al Cezarului. Tocmai de aceea, trebuie sa o recunostem cu totii ca sunt unele boli unde cutitul chirurgului este nefolositor - ba poate e chiar periculos, altele unde medicamentele nu mai sunt tolerate de stomacul pacientului, altele – in sfarsit – unde suntem complet dezorientati si trebuie sa declaram insuficienta noastra daca nu recurgem la agenti fizici.

In aceasta din urma privinta, marea majoritate a oamenilor, atat a celor de stiinta, cat si a celor de nestiinta, considera agentii fizici mai mult in zeflemea, caci putini sunt aceea cuminti care au credinta in sus numitii factori de vindecare.

Pe ici, pe colo, insa, se intampla cate o exceptie. Asa ca, nu rareori aude cineva, ca o cutare persoana, parasita de toti ca incurabila, s-a vindecat de boala ce suferea, fie prin cura lui Kneipp, fie prin cura de soare, fie prin alta metoda neadmisa inca de stiinta oficiala. Atunci, cei naivi raman cu gura cascata, cei cu tupeu zic “eh, mofturi, nu se poate”, iar oamenii de isprava se mira si ei, dar se pun pe cercetari. Si, din cercetari rezulta ca trebuie ne mai intoarcem ochii si in alta parte, sa mai iesim nitel din dogma ce am invatat-o pana acum, caci mai putem vindeca bolnavi si prin alte metode deca prin cutitul chirurgului sau specialitatile medicamentoase.

Una din aceste metode, bazata pe agentii fizici, este cura de apa a lui Kneipp.

Cura de apa cand e sistematic administrata, poate produce minun de vindecare si nu trebuie sa fim surprinsi de puterea apei in tratarea bolilor, deoarece mai sunt si alti agenti terapeutici naturali, intre care aerul, care da roade bune intr-o boala teribila, anume tuberculoza, ce se vindeca la mari altitudini (aer la inaltimi de 4-800 metri deasupra nivelului marii). Ei bine, dupa cura de aer, azi vine randul curei de apa, pe care trebuie sa o scoatem din nesiguranta intunecata si sa o ridicam la gradul de metoda stiintifica luminata.

Sa vedem acum in ce consta cura de apa de la Vorishofen, orasel in Bavaria, unde Kneipp a obtinut nenunarate succese.

Trei erau procedurile favorite ale nemuritorului Sebastian Kneipp:

· Plimbarea cu picioarele goale in iarba uda;

· Udatea genunchilor;

· Jumatate cearceaful.

Kneipp intrebuinta comprese, bai reci generale si baile calde. Sa examinam pe fiecare in parte si apoi sa vedem explicatia lor stiintifica.

Plimbarea cu picioarele goale la Vorishofen dureaza de la cateva minute pana la cateva ore, cu sau fara sandale. O persoana care s-a vindecat de congestiuni ale capului, prin cura de apa a lui Kneipp, spunea intr-o convorbire intima ca, de la sosirea si pana la plecarea din Vorishofen nu s-a mai incaltat deloc cu ghetele. La inceput se pastreaza ciorapii, mai tarziu picioarele sunt cu totul goale, in fine si mai tarziu se maoie picioarelel cateva clipe, numai in apa rece. Mersul prin iarba usa, de o durata de 15-45 de minute, este practicata in fiecare dimineata, de catre toti bolnavii care se tratau la Vorishofen. Iarba poate sa fie udata artificial sau de roua.

Dupa aceasta plimbare matinala, picioarele sunt curatatede pietricele si pamantul care a intrat printre degete, apoi se pun ciorapii si ghetele, fara a se sterge de apa. In aceeasi ordine de idee curativa, intra mersul cu picioarele in zapada recent cazuta sau cand se topeste. Se recomanda, in acest caz, ca miscarea sa fie nitel mai repede, pentru a se activa reactia si circulatia sangelui. In fine, dimineata si dupa-amiaza, aproape de asfintitul soarelui, fiecare trebuia sa ia o baie in rauletul care strabatea Vorishofen.

Plimbarea cu picioarele goale prin iarba uda are efecte binefacatoare asupra congestiunilor capului, figurii, stomacului, in reumatismul cronic, etc.

Udarea genunchilor este procedeul cel mai energic pe care-l intrebuinta abatele Kneipp. Aceasta udare se executa prin varsarea apei cu o stropitoare, deasupra ambilor genunchi deodata, timp de un minut cu itnreruperi. Trebuie sa fie cineva prea putin impresionabil, pentru a suporta cu usurinta apa rece pe genunchi, caci de obicei procedeul acestei imbaieri produce o senzatie puternica, de o eficacitate fara gres la neurastenici, in nevralgiile reumatismale ale picioarelor, etc. Se citeaza unele cazuri de vindecari de bolnavi prin acest tratament. Intre altii, unul care era asa de greu atins de dureri si suferinte la membrele inferioare (nevlalgiile nevritice) incat ii cazuse si unghiile de la picioare, si-a vazut revenind fortele numai dupa o cura de 3 saptamani.

Jumatatea cearceafului consta intr-o panza de sac obisnuit, muiata in apa rece in care se infasoara bolnavul de la subtiori pana in dreptul coapselor, apoi se inveleste cu o patura de flanela sau de lana si bolnavul sta culcat in pat.

Aceasta este tratamentul de predilectiune a lui Sebastian Kneipp.

Jumatate cerceaful tonic admirabil, zicea inteleptul abate, are aplicatunile cele mai variate: in congestiunea si iritatia ficatului, a stomacului, in bolile de inima si de plamani, in diferite ale capului si ale sangelui.