Interferente.ro Sanatate Terapii alternative Terapia si rolul terapiei balneare

Miercuri, 31 Iulie 2013 22:17

Terapia si rolul terapiei balneare

 

Medicina balneara este integrata cu medicina fizica si reprezinta o specialitate metodica terapeutica ce studiaza si aplica in practica medicala mijloacele fizicale terapeutice (caldura, lumina, energia electrica, electromagnetica, mecanica, etc.) si factorii terapeutici naturali (climat, ape minerale, namoluri, etc,) medicina fizica si balneologia au astazi o fundamentare stiintifica moderna si se incadreaza in gandirea medicala despre boala, stare de sanatate, terapie.

 

In biologie, in general, si in medicina ca ramura a biologiei, in particular, nu este intotdeauna posibil sa se stabilieasca legaturi cauzale directe intre unele fenomene si efectele lor. Astfel, daca ne referim la domeniul terapiei, o metoda terapeutica (farmacologica, fizicala, dietetica, etc.) nu actioneaza in sensul unei simple cauzalitati asupra fenomenului “boala” sau asupra unui organism bolnav, intrucat, in fiecare caz in parte se interpune intre mijlocul terapeutic utilizat si procesul patologic cu manifestarile lor simptomatice, anatomo-patologice, etc., organismul in totalitate, cu sistemele sale de reglare, proprii si multiple (sistemul nervos, sistemul endocrin, sistem imunologic, sistem metabolic-enzimatic, etc.) si cu reactivitatea sa individuala.

 

Terapia fizicala si balneara opereaza cu sisteme cu excitanti aplicati ritmic si repetat asupra organismului, de obicei prin intermediul pielii, organ de importanta exceptionala datorita bogatiei sale in receptori-senzori si multiplelor sale functii de bariera atat fata de mediul fizic, cat si de cel biologic.

Prin aplicarea acestor sisteme de excitanti, uneori cu caracter stresant, sunt declansate multiple reactii ale sistemelor de reglare ale organismului, care complexeaza foarte mult reactia cauzala intre mijlocul terapeutic aplicat si fenomenele fiziopatologice vizate in cadrul unei boli.

Cu atat mai dificila este fundamentarea stiintifica a efectelor si mecanismelor de actiune ale curelor balneare, unde nu este vorba de utilizarea unui agent terapeutic, ci de un complex de metode aplicate ritmic, pe o durata de 18-20 de zile, intr-un cadru ambiental cu totul diferit de cel habitual al individului, in conditii climatice de asemenea, deosebite de cele obisnuite.

 

Romania beneficiaza de o bogata retea balneo-climaterica. Daca pentru multi oameni vacantele in statiunile balneoclimaterice constituie un prilej de relaxare si un sejur placut, pentru unii insa, acestea reprezinata prilej de urmare a unor tratamente complexe pentru diverse afectiuni, folosind cure de ape minerale, mofete (surse naturale de dioxid de carbon), bai de namol, etc.

Va amintim ca serviciile statiunilor balneare din Romania sunt foarte variate si pot include: hidroterapie, kinetoterapie, termoterapie, bai carbogazoase, bai galvanice, impachetari cu namol, gimnastica medicala, gimnastica de intretinere, aerosoli, etc.

In statiunile balneo-climaterice se pot trata o gama larga de afectiuni: reumatismale, articulare, neurologice, cardiovasculare, respiratorii, digestive, hepato-biliare, renale, ginecologice, dermatologice, post-traumatice si post-operatorii, boli endocrine, metabolice si de nutritie, pareze si paralizii, varice, anemie, astenie, alergii, depresii, nevroze, surmenaj fizic si intelectual sau boli profesionale, etc.

Va prezentam o mica enciclopedie de balneologie medicala, cu efecte benefice pentru:

·        Afectiunile reumatismale;

·        Sechelele post-traumatice;

·        Afectiunile neurologice;

·        Afectiunile cardio-vasculare;

·        Afectiunile respiratorii si otorino-laringologice;

·        Bolile tubului digestiv si cee hepatobiliare;

·        Afectiuni ale rinichiului si cailor urinare;

·        Afectiuni metabolice si de nutritie;

·        Afectiuni ginecologice.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: