Vineri, 02 Septembrie 2016 00:27

Terapie prin caldura

Caldura este benefica. In plus, cei care veti merge regulat la sauna veti fi rasplatiti cu un sistem imunitar puternic, o piele fina si multa relaxare.

Merita sa va rasfatati, din cand in cand, la caldurica, la sauna sau la baia cu aburi – o adevarata binefacere pentru trup si suflet. In principal, in arsita saunei se antreneaza inima si circulatia, se relaxeaza muschii, iar corpul elimina apa in exces. De asemenea, baia de aburi de 40 pana la 50 de grade Celsius si umiditatea de 100% relaxeaza si curata foarte bine caile respiratorii.

Antrenament pentru inima

In sauna vasele se dilata, iar frecventa batailor inimii creste. Oxigenarea celulelor se imbunatateste si inima lucreaza mai eficient. Racorirea de la final contracta vasele, iar bataile inimii se normalizeaza. Aceasta alternanta este excelent pentru circulatie: in timp diametrul vaselor se mareste si tensiunea arteriala scade.

Caldura relaxeaza muschii si inmoaie ligamentele, de aceea merg multi sportivi la sauna dupa antrenament. Lumina colorata este la moda. Rosul, de exemplu, stimuleaza circulatia, respiratia, glandele si simturile.

Intarirea imunitatii

In arsita saunei, temperatura corpului creste cu unul sau doua grade. Acest lucru este ca o febra usoara ce ataca bacteriile si virusurile din corp – gripele si racelile nu mai au nicio sansa. Aerul din baia de aburi umeda, cu 40-50ºC, este binefacator pentru caile respiratorii, pentru ca toxinele sunt eliminate mai bine prin mucoasele umezite.

Adio, senzatie de frig

Curele de transpiratie ne antreneaza sistemul de reglare a temperaturii corpului si nu ne va mai fi frig atat de repede. Daca suferi iarna din cauza mainilor si picioarelor reci, vei avea numai de profitat. Cand corpul se descurca mai bine la temperaturi extreme, si circulatia din maini si picioare se imbunatateste.

Mai rezistenti la stres

Dupa ultima vizita la sauna corpul trebuie lasat in pace, timp de 20 de minute ce putin, pentru a echilibra diferentele de temepratura. Sauna reordoneaza reglajele automate ale corpului care au fost date peste cap. Acest lucru destreseaza pe termen lung.

Relaxarea muschilor

Caldura relaxeaza muschii si inmoaie ligamentele, de aceea merg multi sportivi la sauna dupa antrenament. In plus, oxigenarea sporita stimuleaza eliminarea acidului lactic si nu mai apare febra musculara. Sauna amelioreaza si junghiurile, durerile de cap, reumatismul si artroza.

Pentru acasa, e nevoie de cateva sfaturi …

Baia de aburi

Tusiti si ti se usuca gatul? Se umple un castron cu apa fierbinte, se adauga 2-3 picaturi de ulei eteric, va aplecati deasupra si puneti un prosop peste cap. Apoi inhalati cateva minute. In cazul stranutului ajuta infuzia cu menta, musetel sau ulei de arbore de ceai. Tusea este ameliorata cu chimen negru.

Impachetari calde

Va doare burta sau gatul? Caldura umeda relaxeaza si face minuni: inmuiati un prosop in apa fierbinte, il stoarceti bine, il puneti pe locul dureros si infasurati totul cu un sal sau o patura. Stati asa pana cand prosopul nu mai este cald.