Interferente.ro Sanatate Tratamente Tinerete si viata lunga

Marţi, 28 Martie 2017 00:27

Tinerete si viata lunga

Tinerete si viata lunga“Tinerete, tinerete” – zice cantecul – “a ta este viata”. Dar aceasta minunata epoca a vietii noastre este din nenorocire atat de scurta! Aparitia primelor semne ale batranetii constituie pentru omul inteligent o mare si explicita durere. Iata de ce in toate epocile oamenii au suspinat dupa “vesnica tinerete”. Dar fantana tineretii, faimoasa “fontaine de jouvence”, cantata de poetii francezi din veacul al XVI-ea, era un mit. Se pare insa ca stiinta moderna a reusit sa descopere cauzele degradarii organismului si mijloacele de a o preveni. Ilustrul savant francez, d-rul Leopold Levy, mort de curand, care a consacrat lungi cercetari acestei problem, a ajuns la concluzia ca glandele endocrine (niste glande care arunca in sange secretiile lor) joaca rolul cel mai insemnat in ce priveste atributele si aparenta tineretii. Glanda tiroida, mai ales, joaca un rol foarte important in aparitia semnelor batranetii. La persoanele batrane, aceasta glanda nu mai functioneaza in mod normal, devine insuficienta.

In cazurile exceptionale, in care, in ciuda varstei inaintate, glanda tiroida continua a functiona normal, individual isi conserva vigoarea fizica si aspectul juvenil. Ca exemplu, este citat d-rul Bucquoy, mort, in varsta de 91 de ani, in urma unui accident. Acest venerabil discipol al lui Esculap, si-a pastrat pana in ultimele clipe ale vietii sale, privirea vie, cu adevarat tinereasca, o fata nicio sbarcitura, un ten alb-rezat,un par aproape negru, un trup zvelt, suplu si un mers degajat. D-rul Bucquoy era un pasionat fumator. Pentru a mentine juvenalitatea, glanda tiroida tine sub stapanirea sa functiunea oxidarilor si pune in joc circulatia foarte activa la copil, incetinita la mosneag, de und edecurge o serie de consecinte in ce priveste functionarea nsamblului organismului. Dar glanda tiroida nu este singura care intervine in mentinerea juvenilitatii. Glandele sexuale joaca si ele un rol destul de insemnat. Aceste glande nu sunt insa, asa cum zice Voronoff, singurele capabile sa redea vigoarea tineretii.  In orice caz insa functiunile testiculare desi participa la integritatea ansamblului organelor, sunt ele insele subordonate starii generale a individului.

Functionarii viguroase a glandelor suprarenale li se atribuie energia, forta memoriei, scaderea nevoii de somn si juvenilitatea persistenta. De altfel, dupa cum ne arata Levy, atat sensibilitatea cer pentru a fi realizate, o stare particulara a coloizilor, a celulelor intregului organism, a totalitatii glandelor endocrine. Longevitatea depinde in buna parte de factori externi. O. Laurent atribuie marea frecventa a centenarilor in California, conditiilor locale: puritatea aerului, constanta si gradul, in general, moderat al temperaturii si fertilitatea exceptionala a solului. Razele ultraviolete joaca si ele un rol insemnat in ce priveste longevitatea. Factorii interni joaca insa un rol cu mult mai important in materie de longevitate. De altfel, experientele marelui savant francez Carrel, au aratat chiar ca nu exista moarte a celulelor. Culturile de fragmente din inima embrionara de pui se inmultesc la infinit, daca reinoim neincetat mediul de cultura. Ori, factorul longevitatii este facultatea de a creste, inmultirea celulara. Este drept ca aceste date se refera doar protozoarelor si culturilor artificiale de tesuturi, nu insa fiintelor organizate, la care viata are o durata limitata.

 

In general, s-a observat ca printr-un fel de epuizare, indivizii prea mari, cum ar fi uriasii, nu imbatranesc. Tot astfel si indivizii cu musculatura prea dezvoltata (atletii) si indivizii prea grasi (obezi). Copiii precoce, cei ce prezinta o activitate cerebrala exagerata, pentru varsta lor, sucomba foarte des din cauza tuberculozei sau a unei meningite. Cand insa gasim intr-o familie un echilibru perfect, logevitatea este de regula. Dar acest echilibru perfect este si el sub stapanirea glandelor endocrine despre care am mentionat. Dupa cum se vede, totul este sa veghem la buna functiune a glandelor endocrine, ceea ce stiinta medicala moderna ne permite s-o realizam cu cel mai desavarsit succes.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: