Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori Traditii credinte obiceiuri si superstitii de Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul

Marţi, 27 August 2013 19:06

Traditii, credinte, obiceiuri si superstitii

de Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul

 

Pe 29 august credinciosii ortodocsi, catolici si greco-catolici sarbatoresc Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Iata cateva traditii, credinte, obiceiuri si superstitii de Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul.

 

In amintirea taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul, Biserica Ortodoxa a randuit ca ziua de 29 august sa fie zi de post aspru. Ni se cere sa ajunam, sa postim ca sa nu ne asemanam cu Irod, care din cauza ospatului fara masura, a cerut ca Salomeea sa-i danseze si drept rasplata i-a oferit capul Sfantului Ioan Botezatorul.

 

Din ajunul sarbatorii si in ziua de Praznicului Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul nu se mananca preparate din varza si rosii, deoarece Sfantului Ioan i s-a taiat capul pe varza de sapte ori si iar a inviat.

In aceasta zi, pentru mentinerea sanatatii, este bine sa nu se manance fructe si legume care au forma rotunda, asemanatoare capului sau forma de cruce. De exemplu, pepeni, mere, pere, prune, usturoi, etc.

De asemenea, nu se mananca legume si fructe de culoare rosie, nu se bea vin rosu. De ce? Amintesc de sangele varsat in timpul decapitarii Proorocului Ioan.

 

Unele persoane pastreaza anumite credinte, ajuneaza si mananca numai struguri, pentru a scapa de boli mostenite din familie.

 

Un alt obicei patrat din vremuri stravechi spune ca in aceasta zi, cei care postesc consuma doar turta preparata din grau sau din malai.

 

Nu e bine sa fie puse alimentele pe tipsie sau blid.

 

In aceasta zi de sarbatoare oamenii merg la biserica si duc cu ei mere, pere, struguri, castraveti pe care le impart oamenilor saraci, ca pomana, in amintirea rudelor care au murit. De asemenea, se pastreaza momente de reculegere si se da de pomana pachete cu struguri, paine si apa pentru sporul casei si pentru alungarea bolilor, dar si in amintirea persoanelor decedate in conditii suspecte sau disparute intr-un mod napraznic.

 

In aceasta zi nu este bine sa fie folosit cutitul pentru taierea painii. Painea si produsele alimentare, de patiserie se rup cu mana.