Interferente.ro Lifestyle Frumusete Tratamente cosmetice la domiciliu si remedii naturiste pentru ten

Duminică, 16 Februarie 2014 13:32

Tratamente cosmetice la domiciliu si remedii naturiste pentru ten

Tratamente cosmetice la domiciliu si remedii naturiste pentru tenPlantele inlocuiesc cu succes tratamentele cosmetice costisitoare. In plus, acestea pot fi facute cu usurinta chiar acasa. In acest sens, exista numeroase remedii naturiste pentru fiecare tip de ten in parte, iar metodele si modurile de utilizare sunt extrem de variate. Plantele utilizate ca remedii naturiste pentru ten au proprietati diferite in functie de tipul de ten pentru care sunt recomandate.

Pentru a veni in sprijinul dvs., va prezentam 4 moduri de utilizare a acestora in tratamentele cosmetice la domiciliu:

·        Baia de abur – o cantitate generoasa de apa se incalzeste pana la punctul de fierbere. Se opreste focul si se pun in lichid diferite plante, dupa care vasul se acopera si se lasa la infuzat.

·        Decoct – solutie obtinuta din plante puse in contact, o perioada de timp, cu apa incalzita la temperaturi ridicate.

·        Infuzia – solutie extrasa dn plante, prin oparire cu apa fiarta. Planta se introduce in apa clocotita, fara sa fiarba. Vasul se ia de pe foc si se acopera 15-30 de minute.

·        Masca – solutie cremoasa ce contine, in afara de plante, un suport/masa (cel mai adesea miere sau amidon) si care se obtine prin amestecare.

In functie de tipul de ten, sa vedem insa ce remedii si tratamente naturiste se pot adopta pentru o eficienta cosmetica la domiciliu:

Ten uscat. Cele mai la indemana si eficiente plante pentru tenul uscat sunt galbenelele, musetelul, sunatoarea, nalba mare, florile de crin, laptuca, s.a.m.d. De obicei, sunt folosite plantele care stimuleaza circulatia periferica si care au proprietati emoliante si de catifelare a tenului.

·        Flori de galbenele – lotionari sau comprese cu infuzie preparata din 4 linguri de flori la o cana de apa. Activeaza circulatia periferica.

·        Flori de musetel – comprese cu infuzie preparata din 3 linguri de flori la o cana de apa.

·        Sunatoare – comprese cu infuzie preparata din 2-3 linguri de planta la o cana de apa. Stimuleaza mai ales tenurile uscate si ridate.

·        Radacina de nalba mare – aplicatii cu decoct preparat din 3 linguri de radacina la o cana de apa in care se adauga si o lingura cu miere. Are proprietati emoliante.

·        Flori de crin – comprese calde cu infuzie la care se adauga miere.

·        Laptuca – comprese cu decoct preparat dintr-o capatana de salata la o jumatate de litru de apa.

Ten iritat, inrosit, patat. Cele mai la indemana si eficiente plante pentru tenul iritat, inrosit, patat sunt coada soricelului, papadia, pinul, nufarul alb, patrunjelul, s.a.m.d. De obicei, sunt folosite plantele care au proprietati calmante.

·        Flori de coada soricelului – comprese cu infuzie dintr-o lingura de flori la 100 ml de apa.

·        Papadie – comprese sau lotiuni prelungite, aproximativ jumatate de ora, cu decoct din 2 linguri de plante la o cana de apa.

·        Muguri de pin – lotiune cu infuzie preparata din 2-3 linguri de muguri la o cana cu apa. Daa aveti un ten iritat se folosesc lotiuni cu decoct din 60 g de muguri la un litru de apa.

·        Flori de nufar alb – lotiuni cu decoct din 4 flori la 4 pahare de apa. Mentionam utilitatea acestui tratament cosmetic facial pentru tenul cu petele rosii.

·        Frunze de patrunjel lotiuni cu macerat la rece dintr-o lotiune de patrunjel la jumatate de litru de apa, pentru un timp de 8-1- ore. Acest tip de tratament facial este benefic mai ales pentru tenurile inrosite.

Ten pistruiat. Cele mai la indemana si eficiente plante pentru tenul pistruiat sunt ceapa, deditelul, patrunjelul, s.a.m.d. Cu siguranta, toti stim ca acumularile de pigment devin mai evidente primavara si vara, datorita expunerii la soare.

·        Bulbi de ceapa – frictionari energice, de 2 ori pe zi, cu ceapa zdrobita in otet.

·        Deditel – lotionari cu infuzie preparata dintr-o lingura de planta la o cana de apa.

·        Frunze de patrunjel – lotionari cu decoct preparat din 50 g de frunze proaspete de patrunjel la un litru de apa, de 2 ori pe zi.

Ten gras, seboreic. Cele mai la indemana si eficiente plante pentru tenul gras, seboreic sunt musetelul, podbalul, nucul, menta, cimbrisorul, brusturele, hameiul, salvia, mararul, zarna, s.a.m.d. De obicei, sunt folosite plante care contin tanin sau uleiuri volatile si care au proprietati aniseboreice, astringente, antiseptice, calmante.

·        Flori de musetel – bai de aburi, cu infuzie din 2 lingurite de flori la o cana de apa. Retineti ca au actiune antiseptica, protectoare pentru ten.

·        Flori de podbal – comprese calde cu infuzii preparate dintr-o lingura de flori la 100 ml de apa.

·        Frunze de nuc – comprese cu infuzie preparata din 4 linguri de frunze la o cana de apa. Mentionam ca sunt puternic astringente.

·        Frunze de menta – lotionari cu infuzie preparata din 50 g de frunze la un litru de apa.

·        Cimbrisor – comprese cu infuzie preparata dintr-o lingura de planta la 100 ml de apa.

·        Radacina de brusture – comprese cu decoct dintr-o lingura de radacini la o cana de apa.

·        Conuri de hamei – comprese cu infuzie dintr-o lingura de conuri la o cana de apa.

·        Frunze de salvie – comprese cu infuzie preparata dintr-o lingura de frunze la 100 ml de apa. Retineti ca au propretati astringente.

·        Marar – lotionari cu un decocot preparat din 20-30 g de frunze proaspete la o cana de apa, la care se adaug 20 g de glicerina, 50 g de alcool si zeama unei lamai. Mentionam ca este bun pentru ten gras, care are porii dilatati.

·        Frunze de zarna – lotiuni sau comprese calde cu decoct din 50 g de frunze proaspete sau 10-20 g de frunze uscate.