Interferente.ro Sanatate Ghid de prim ajutor Traumatismele partilor moi Contuzii Plagi Hemoragii

Miercuri, 15 Septembrie 2010 11:32

Traumatismele partilor moi

In functie de starea tegumentului traumatismele pot fi inchise - contuzii - sau deschise - plagi.


Contuziile

Sunt traumatisme ce rezulta din actiunea unui agent vulnerant mecanic, care produce leziuni tisulare, pastrand insa integritatea tegumentelor. In functie de forta de actiune al agentului vulnerant, contuziile pot fi superficiale, profunde sau mixte.

Echimoza este forma cea mai simpla de contuzie, ce apare datorita ruperii vaselor sangvine din tesutul subcutanat (apare ca o zona rosie albastruie, care in cateva zile isi modifica culoarea, devenind vanata, apoi galben-verzuie).

Hematomul este o tumefiere dureroasa, de volum variabil, ce apare din cauza acumularii intre tesuturi sau organe, a unei cantitati variabile de sange, prin ruperea accidentala a unor vase sangvine mai mari.

 

Plagile

Plagile sunt leziuni produse de agenti mecanici, fizici, chimici. In cazul plagilor, o mare importanta prezinta intervalul dintre producerea lor si momentul aplicarii primului tratament. Astfel, se considera o plaga recenta aceea careia i se aplica tratament intr-un interval de 6-8 ore de la producere (plaga neinfectata), peste acest interval majoritatea plagilor fiind infectate.

Subiectiv plagile sunt marcate prin durere, obiectiv remarcam alaturi de prezenta plagii si hemoragie de intensitate variabila, care o insoteste.

Tratamentul plagilor urmareste prevenirea complicatiilor si obtinerea unei vindecari cat mai rapide si de buna calitate. Consta din toaleta locala a plagii si pansarea lor.


Hemoragii

Hemoragia reprezinta scurgerea sangelui in afara sistemului vascular printr-una sau mai multe solutii de continuitate.

Dupa tipul vasului lezat poate fi:

§                      arteriala: in care sangele este de culoare rosu deschis, bine oxigenat si tasneste ritmic, sincron cu bataile inimii;

§                      venoasa: sangele de culoare rosu inchis (mai putin oxigen, mai mult CO2), se exteriorizeaza cu presiune constanta, relativ modesta;

§                      capilara: este o hemoragie difuza, fara a se identifica un vas de calibru mai mare ca sursa principala a hemoragiei.

 

In functie de sediul sangerarii:

§                      externa: sangele se scurge in afara, printr-o solutie de continuitate tegumentara (plaga);

§                      interna: sangele se acumuleaza intr-una din cavitatile normale ale organismului;

§                      exteriorizata: caracterizata prin hemoragie interna intr-un organ cavitar, urmata de eliminarea sangelui la exterior pe cai naturale;

 

Epistaxis: hemoragia mucoasei nazale.

Hematemeza: eliminarea pe gura, prin varsatura, de sange amestecat cu cheaguri si eventual resturi alimentare.

In hemoragii puternice poate fi sange rosu, proaspat, nealterat, iar in sangerari reduse poate fi varsatura cu aspect de zat de cafea (cand sangele stagneaza in stomac).

Melena: exteriorizarea sangelui acumulat in tubul digestiv, prin defecatie. Scaunul este lucios, negru, moale, de aspectul si culoarea pacurei.

Hematuria: reprezinta hemoragia la nivelul aparatului urinar, exteriorizat prin mictiune.

Dupa cantitatea de sange pierdut, hemoaragia poate fi:

§                      mica: se pierde o cantitate de sange pana la 500 ml;

§                      medie: se pierde 500-1000 ml de sange si apar urmatoarele semne: agitatie, ameteli in ortostatism;

§                      mari: cantitea de sange pierduta 1000-1500 ml iar semnele clinice sunt urmatoarele: paloare, tahicardie, transpiratii reci, hipotensiune arteriala, tahipnee;

§                      cataclismice: pierderi de sange de peste 1500-2000 ml, TA nemasurabila, pacient inconstient.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: