Interferente.ro Descopera Civilizatii Troia in istorie si mitologie

Duminică, 13 Martie 2016 19:34

Troia in istorie si mitologie

Aruncand din culmile de la dreapta Eufratului privirea spre apus, vedem in fata noastra Asia Mica, o peninsula cam in patru colturi, care se lungeste spre Europa.

De jur imprejur sunt mult mai mult ori mai putin inalti, iar la mijloc se intind sesuri in mare parte desert si pustiu, acoperite cu sare marunta si lacuri sarate. Sesurile nu sunt foarte joase, se afla in majoritatea cazurilor la aproximativ 1000 metri deasupra marii. Astfel, raurile izvorate din munti nu curg spre mijloc, ci isi sparg drum printre stanci si se varsa in mare. Astfel, in preajma, prin vaile muntilor, locurile sunt roditoare, desi nicaieri in Asia Mica pamantul nu e atat de manos ca mai spre miazazi, prin partile roditoare ale Siriei.

La dreapta peninsulei, de-a lungul tarmurilor Marii Negre, se intinde un sir de culmi, care numai in putine puncte se ridica peste 2000 metri deasupra marii, zapada nu ramane deci decat deasupra Trapezuntului, pe culmile de la Kolar-Dagh, care se ridica la 3400 metri. Mai spre apus, cam in fata tarii noastre, e Ilkas-Dagh, abia 2200 metri deasupra marii, si inca mai spre apus Ala-Dagh, cu care se termina acest sir de culmi.

Mai inalti, mai inghesuiti si in mai multe puncte acoperiti cu vesnica zapada sunt muntii Anitaurul si Taurul, care se intind la stanga, in partea dinspre miazazi a peninsulei, de-a lungul tarmurilor Mediteranei pana deasupra marii Egee si mai de-o parte spre marea Marmara.

La marginea oientala a sesului se ridica un vulcan stins, Erdsis-Dagh, numit in vechime Argeus, peste 3800 metri, iar mai spre apus e Matdesis, aproape 3000 metri deasupra marii. Taurul, care se intinde spre apus, nu are culmi atat de inalte, dar e mai intins si in multe puncte acoperit si el cu zapada.

Departe spre stramtoarea Dardanalelor, pe o limba de pamant ce se intinde intre marea Marmara si cea Egeica, se ridica muntele Kasdagh, in vechime Ida, 1752 metri deaupra nivelului marii cea mai inalta culme pe tarmuri apusene a Asiei Mici.

Desi muntii dinspre miazazi sunt mai inalti si mai inghesuiti, raurile mai mair ale Asei Mici inzvorasc in partea dinspre miazanoapte si se varsa in Marea Neagra. Cel mai insemnat dintre ele, Halis, azi Chisil-Irmac, uda o mare parte din sesul Asiei Mici, dar apa lui e sarata si astfel nu poate sa fie intrebuintata pentru irigatie. Pe timpul cand evreii iesiti din Egipt umblau pribegi prin pustiuri, aici in Asia Mica, mai ales pe parmurile marii egeicie, erau o multime de orase mai mult ori mai putin infloritoare, care in curgerea timpurilor s-au risipit, incat azi abia pe ici, pe colo, se mai cunosc urmele lor. Cele mai multe din aceste orase erau de curand intemeiate si anume de grecii emigrant din deosebite cauze de pe continentul european si asediati aici, de unde mijloceau comertul intre Europa, Egipt si tarile din partea apuseana a Asiei.

In randul acestor coloni grecesti se afla si Troia, un oras frumos asezat la poalele muntelui Ida si aparat atat de ziduri inalte si groase, cat si de cetatea Pergamos, care se afla deasupra lui.

Vreo 100-150 ani dupa intoarcerea evreilor din Egipt orasul acesta a fost, asa ne spun poetii eleni, pustiit de greci, ceea ce dovedeste ca pe timpul acela era si in Grecia o viata mai dezvoltata.

Afla mai multe informatii privind asedierea Troiei … zeii, cetatea Troia si calul troian …