Joi, 24 Martie 2011 01:13

Tuberculoza

 

Ce este tuberculoza?

Tuberculoza este o boala infectioasa grava cauzata de bacilul tuberculozei (bacilul Koch). Se poate localiza in multe parti ale corpului (sistem osos, ganglioni limfatici, rinichi) - TBC extrapulmonar, dar cea mai frecventa localizare este la nivelul plamanilor - TBC pulmonar.

Boala are o larga raspandire in lume, avand caracter endemic si, netratata sau incorect tratata, duce chiar si la moarte.

 

Cauze

Tuberculoza este cauzata de Mycobacterium Tuberculosis (bacilul Koch), o bacterie care se dezvolta lent in medii ale organismului care sunt bogate in sange si oxigen, cum ar fi plamanii.

 

Simptome, factori agravanti, riscuri

Daca in organism este prezenta forma latenta a tuberculozei, nu exista simptome si aceasta nu poate fi raspandita altor persoane.

Daca exista forma activa a tuberculozei, exista simptome si infectia poate fi raspandita.

Tipul simptomelor sunt in concordanta cu tipul de tuberculoza, fie pulmonara (cel mai comun), fie in alta parte a corpului (tuberculoza extrapulmonara). De asemenea, pot exista alte afectiuni cu simptome asemanatoare cu cele ale tuberculozei cum ar fi pneumonia si cancerul pulmonar.

TBC-ul pulmonar primar apare frecvent fara simptome si eventual se manifesta ca si stare gripala. In stare grava pacientul prezinta febra, transpiratii nocturne, tuse persistenta cu durata de 2-4 saptamani, uneori expectoratie sangvinolenta, lipsa poftei de mancare, dureri toracice, paloare.

Simptomul cel mai caracteristic este tusea, care este persistenta (peste 3 saptamani), se accentueaza progresiv, fiind insotita sau nu de expectoratie.

Bolnavii mai pot acuza:

-         febra sau stare subfebrila,

-         inapetenta;

-         scadere ponderala;

-         expectoratie cu sange (hemoptizie);

-         dureri toracice.

De cele mai multe ori, simptomele apar insidios, motiv de intarziere in prezentarea la medic. Din pacate, pana in momentul izolarii si tratarii, pacientul reprezinta un risc pentru cei din jur, infectia transmitandu-se in principal pe cale aeriana.

Sursa de bacili este pacientul bolnav de tuberculoza pulmonara care inca nu a inceput tratamentul, care elimina in atmosfera bacili vii ce vor fi inhalati de cei din jur.

Cei mai afectati sunt cei din anturajul bolnavului: familia, mai ales copiii, care sunt expusi mult timp la aerul infectat cu bacili.

 

Factori de risc

Aparitia bolii este favorizata de urmatorii factori:

- fumatul;

- alcoolismul cronic;

- alimentatia precara;

- infectii cu HIV/SIDA sau alte virusuri;

- existenta unor boli cornice, cum ar fi: diabetul zaharat, cancerul, leucemia;

- silicoza;

- conditii igienice deficitare;

- stresul;

- odihna insuficienta;

- tratamentele cu prednison.

Toate acestea duc la scaderea rezistentei organismului, aceasta fiind factorul principal in declansarea bolii.

 

Surse de infectie

Sursele de infectie sunt reprezentate de:

- bolnavii de tuberculoza pulmonara activa (baciliferi), in special cei cu leziuni cavitare;

- bolnavii cu tuberculoze extrapulmonare active deschise sau fistulizate (urogenitale, osteoarticulare, ganglionare, etc.);

- animalele bolnave de tuberculoza (in special bovine) prin produse contaminate (lapte).

 

Categorii de risc

Tuberculoza este adesea privita ca o boala “a saraciei” si de aceea multi bolnavi se feresc sa-si recunoasca boala, din cauza stigmatizarii sociale, din teama pentru pierderea locului de munca, intarziind astfel mult timp momentul diagnosticului. Tuberculoza are incidenta mai crescuta la categoriile sociale defavorizate (persoane cu standard de viata scazut, populatia rroma, detinuti, persoane fara locuinta, institutionalizati, someri, imigranti, malnutriti cu carente proteice si vitaminice, etc.), dar uneori si la personalul medical (lucratorii sanitari din mediul tuberculos).

 

Tratament

Tuberculoza este tratabila, dar nu se vindeca fara administrarea unui tratament adecvat sub supraveghere medicala.

Orice persoana care are simptome sugestive pentru TBC (mai ales tusea), trebuie sa se prezinte de urgenta la medic (medicul de familie sau medic in specialitatea pneumoftiziologie), iar acesta stabileste diagnosticul dupa efectuarea unor analize specifice. In primul rand se face un examen clinic, apoi examen din sputa recoltata prin tuse, urmat de examen radiografic, care poate pune in evidenta modificari la nivelul plamanilor. Diagnosticul nu se pune numai pe baza radiografiei, ci este necesara evidentierea bacilului Koch in sputa. Dupa diagnosticarea completa, medicul specialist stabileste tratamentul care trebuie sa fie administrat o perioada de cel putin 6 luni.

!!! Daca tratamentul este efectuat corespunzator, tuberculoza este o boala vindecabila!

Tratamentul tuberculozei este gratuit si accesibil, iar in caz de vindecare a tuberculozei, persoana nu va pastra niciun fel de urme ale bolii.

Medicii trateaza, cel mai adesea, tuberculoza cu antibiotice pentru a distruge bacteria. Aceste medicamente sunt administrate tuturor persoanelor care au TBC, inclusiv nou-nascutii, copiii, femeile gravide si persoanele care au un sistem imun deficitar sau slabit.

Se considera ca o persoana cu tuberculoza care tuseste poate transmite boala altor 10-15 persoane cu care vine in contact. Daca este tratata corect, in 3-4 saptamani de la inceperea tratamentului se considera ca boala nu mai este contagioasa.

 

Tratamente naturiste

Ceaiuri:

- coada calului, hamei, troscot, pir, podbal, salvie, ienupar, trifoi rosu, patlagina, hrean, macese, trandafir (petale), catina alba, plop negru si fenicul, ulei de pin (20 picaturi in putina apa de 3 ori pe zi cu 20 minute inainte de masa), ceai de napraznic, macerat din radacini de valeriana (6 linguri pe zi), miere de albine in bors proaspat, consumat inainte de mese, tinctura de propolis (30 picaturi in lapte cald, de 3 ori pe zi, cu o ora inainte de masa).

 

Mod de transmitere

Boala se transmite in principal de la o persoana bolnava (care tuseste, stranuta, striga, vorbeste tare) la persoanele sanatoase, pe calea aerului. Rar, imbolnavirea se poate face pe cale digestiva, prin consum de alimente provenind de la animale bolnave (lapte nefiert). Nu toate infectiile produc boala, bacilii tuberculozei pot ramane localizati in plamani o perioada indelungata devenind virulenti, activi, cand imunitatea (capacitatea de aparare a organismului impotriva infectiilor) scade.

 

Prevenire

Prevenirea tuberculozei cuprinde urmatoarele masuri:

- vaccinarea BCG (vaccin antituberculos);

- conditii de igienice, de viata si munca adecvate;

- regim de viata sanatos;

- alimentatie echilibrata, bogata in legume, fructe, carne, lactate;

- consumarea laptelui numai dupa fierbere (sau a laptelui pasteurizat);

- optimizarea regimului de activitate si de odihna;

- evitarea fumatului si consumului exagerat de alcool;

- evitarea stresului;

-  plimbari in aer liber;

- aerisirea incaperilor;

- evitarea aglomeratiilor.

 

Rezultate obtinute prin programele de preventie

Prin aplicarea corecta si cat mai riguroasa a masurilor de preventie a raspandirii bolii in populatie si a controlului corect al contactilor sau suspectilor de tuberculoza, se obtine, cu timpul, reducerea costurilor necesare, prin prevenirea aparitiei altor cazuri noi, depistarea cat mai precoce a cazurilor (in etape cu leziuni minime), obtinandu-se astfel vindecari de calitate, cu mai putine sechele anatomice si functionale si posibilitatea reincadrarii pacientilor in activitatile cotidiene si la locul de munca.

 

Ziua mondiala impotriva tuberculozei - 24 martie - semnificatii

In fiecare an, conform Calendarului Organizatiei Mondiale a Sanatatii, data de 24 martie este considerata Ziua Mondiala Impotriva Tuberculozei. 24 martie comemoreaza ziua in care, in 1882, doctorul Robert Koch a informat oficial, la Berlin, comunitatea stiintifica internationala cu descoperirea sa: bacilul care ii poarta numele si care produce tuberculoza, bacilul tuberculozei.

Prin aceasta se doreste atragerea atentiei opiniei publice si sensibilizarea factorilor de decizie cu privire la importanta acestei probleme de sanatate publica, cu multiple implicatii de ordin medical, psihologic si social.

Tuberculoza ramane o problema majora de sanatate publica la nivel mondial si, in ciuda unor progrese inregistrate in urma introducerii chimioterapei specifice, asistam la o crestere a impactului bolii ca urmare asocierii cu infectia HIV/SIDA, existentei grupurilor populationale defavorizate economic si instalarii rezistentei bacilului tuberculozei la chimioterapia specifica, de mare succes initial.

Aceasta data de 24 martie este destinata a solicita atentia publica asupra faptului ca tuberculoza continua sa fie o problema epidemiologica aproape in lumea intreaga, producand moartea multor milioane de oameni anual, mai ales in lumea a treia.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: