Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Tulburari de personalitate

Miercuri, 07 Martie 2012 04:00

Tulburari de personalitate

 

Tulburarile de personalitate reprezinta o serie de comportamente anormale si distinctive manifestate de o persoana in relatie cu alte persoane sau ca reactie la anumite evenimente. Aceste tulburari de personalitate pot cunoaste o multitudine de forme, care pot fi mai mult sau mai putin grave, si afecteaza atat viata persoanei respective cat si pe a celor din jurul lui. Aceste tulburari afectiv-volitionale si instinctive se manifesta la nivel comportamental si afecteaza o integrare armonioasa la conditiile mediului social.

 

Tulburarile de personalitate sunt schitate inca din copilarie, au tendinta de a se manifesta inca din adolescenta si persista pe tot parcursul vietii. Prin definitie, o tulburare de personalitate este un model durabil de gandire, simtire si comparativ relativ stabil in decursul timpului. Unele tipuri de tulburari de personalitate (precum cea antisociala si borderline) tind a deveni mai putin evidente ori se pot remite odata cu inaintarea in varsta, pe cand altele se accentueaza odata cu varsta. Evolutia bolii nu este una liniara, exista perioade de variatii de intensitate, si persoana poate oscila uneori intre limita dintre sanatate si boala.

 

Diagnosticul este de obicei dificil de pus si necesita investigatii ample si de specialitate, modificarile de personalitate putand fi primul semn al unei boli neurologice grave, endocrine sau al altei afectiuni medicale.

 

Principalele modalitati de manifestare a acestor tulburari de personalitate sunt reprezentate de:

-         relatii interpersonale oscilatorii, instabile si tulburi (blamarea constata a altor persoane, frecvente dezamagiri, lipsa empatiei, lipsa remuscarilor, etc);

-         perioade de anxietate si depresie;

-         trecerea de la perioade de subevaluare la perioade de supraevaluare;

-         dependenta sau independenta excesiva;

-         lipsa logicii in actiunile pe care le intreprinde, uneori iresponsabili si impulsivi in luarea deciziilor.

 

Principalele forme de tulburari de personalitate se clasifica in 3 categorii:

-         categoria I cuprinde personalitatile paranoida, schizoida si shizotipica, caracterizate printr-un comportament neprevazut si excentric.

-         categoria II cuprinde personalitatea antisociala, borderline, histrionica si narcisista si caracterizeaza indivizii cu un caracter dramatic, impulsiv, excesiv emotional si dezordonat.

-         categoria III cuprinde personalitatea evitanta, dependenta si obsesiv-compulsiva, caracterizate de anxietate, inhibitie si teama.

 

Granitele intre diferite categorii sunt stabilite artificial, multi pacienti ce indeplinesc criteriile pentru un anume tip de tulburare de personalitate prezinta si aspecte caracteristice altui tip de personalitate. In plus, riscul asocierii unei tulburari psihice majore este crescut la pacientii diagnosticati cu tulburare de personalitate.

 

Cele mai frecvente tulburarile de personalitate sunt reprezentate de:

1.      Tulburarea paranoida a personalitatii este caracterizata, in primul rand, prin neincrederea fata de ceilalti si prin suspiciunea permanenta ca oamenii din jur au ganduri sinistre, de cele mai multe ori fara nicio baza reala, ci doar imaginara. Sunt in permanenta in cautarea unor intelesuri ascunse, manifesta un comportament ostil si se supraapreciaza.

2.      Tulburarea schizoida a personalitatii este aceea in care persoana este introvertita, distanta si nesociabila. Pur si simplu isi doresc sa fie singuri.

3.      Tulburarea schizotipala a personalitatii este caracterizata de rezonanta afectiva redusa, gandire dezorganizata si comportament bizar. Manifesta dorinta de a se izola si prezinta o forma usoara de schizofrenie.

4.      Tulburarea antisociala de personalitate este caracterizata prin lipsa de respect a legilor si a drepturilor celor din jur, prin impulsivitate, agresivitate, incapacitatea de a invata din experientele negative. Persoanele cu aceasta afectiune sunt predispuse la comportamente infractionale, manifesta tendinta de a minti si fura, si nu se gandesc la consecintele actiunilor sale.

5.      Tulburarea borderline a personalitatii este caracterizata prin instabilitate, existenta unor relatiilor sociale fluctuante, imagine si stare de spirit oscilatorii datorate faptului ca prezinta dificultati in controlarea emotiilor. Sunt predispuse unor frecvente schimbari de dispozitie, acceselor de manie si furie, instinctelor suicidare.

6.      Tulburarea histrionica a personalitatii caracterizeaza persoana care are o dorinta excesiva de a se plasa in centrul atentiei si manifesta un comportament manipulator.

7.     Tulburarea narcisica a personalitatii caracterizeaza persoana egocentrica, cu un sentiment exagerat al importantei propriei persoane, dorind sa fie permanent in centrul atentiei.

8.     Tulburarea evitanta a personalitatii este caracterizata de teama permanenta de ridicol si respingere, anxietate si dificultati de socializare, sufera de depresie si nu incredere in sine.

9.      Tulburarea dependenta a personalitatii este caracterizata de neincredere in propriile capacitati, dorinta de a fi protejat de ceilalti si teama de a fi abandonat. Manifesta tendinte suicidare cand despartirea este iminenta.

10.  Tulburarea obsesiv-compulsiva a personalitatii caracterizeaza persoanele perfectioniste, care au nevoie de o permanenta ordine exagerata, pun accent pe detalii si pierd imaginea de ansamblu si au standarde nejustificat de ridicate pentru ei si ceilalti.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: