Interferente.ro Descopera Natura Tundra si vegetatia acesteia

Marţi, 27 Ianuarie 2015 01:32

Tundra si vegetatia acesteia

Tundra si vegetatia acesteiaTundra este formata din numeroase specii arbustive scunde, de pana la 60 cm inaltime, reprezentate de mestecenii pitici (Betula nana, Betula tortuosa, B. glandulosa), arinii pitici (Alnus crispa, A. fruticosa) si salcii pitice (Salix arctica, S. glauca, S. lapponum, S. richardsoni), insotite de specii de ciperacee ierboase (Carex aquatulis), poacee (Artagrostis latifolia), asociate cu specii scunde, care formeaza numeroase pernite mici, de ochii soricelului (Sacifraga hirculus), argintica (Dryas integrifolia) si numeroase specii de muschi si licheni.

In aceasta zona se intalnesc frecvente mlastini oligotrofe, populate de muschiul de turba (Sphagnum), insotit de murul arctic (Rubus chamaemorus), ruginarea (Andromeda polifolia) s.a.

Pe roci, cat si pe nisipul umed se dezvolta covoare dense cu muschiul argintiu (Rhacomitrium lanuginosum).

In anumite zone tundrele sunt constituite din subarbusti de pana la 30 cm inaltime, reprezentate de unele ericacee: afinul (Vaccinium uliginosum), merisorul (Vaccinium vitis-idaea), ledum (Ledum palustre), la care se mai alatura salciile pitice (Salix herbacea), vuietoarea (Empetrum hermaphroditum) s.a., specii insotite de numeroase plante ierbacee, cum sunt germineele, ciperaceele, muschii si lichenii.

In regiunile cele mai nordice, unde climatul este vitreg, speciile lemnoase si ierboase nu supravietuiesc, vegetatia fiind reprezentata numai de covorul muschilor si lichenilor, printer care mai rezista si unele specii de ciperacee si graminee.

Covoarele de muschi sunt formate din Aulacomnium turgidum, Comptothecium trichoides, Hylocomium porliferum, Polytrichum hyperbereum, insotite de lichenii Cladonia rangiferina, Cladonia alpestris, Cladonia gracilis, lichenul renilor (Cetraria islandica, Cetraria cucullata, Cetraria nivalis), Alectroia ochroleuca etc.

Foarte interesante din punct de vedere floristic sunt tundrele tinuturilor subarctice si arctice, a caror vegetatie ierboasa este dominata de plante pitice ce formeaza pernite compacte. Dintre acestea amintim: sanziana antarctica (Galium antarcticum), piciorul cocosului (Ranunculus biternatus), rugina brunie (Rostkovia magellanica), insotite de unele specii de paiusuri (Festuca erecta, Poa flabellate, Deschampsia antarctica), ultima descoperita de marele nostru naturalist E. Racovita in expeditie la Polul Sud.

Din aceste pernite compacte si rigide nu lipsesc speciile de muschi rhacomitrium, grimmia, blindia, neuropogon melaxanthus si de licheni specifici acestor regiuni sterpe, unde natura ofera omului doar posibilitatea de a creste renul, animal de tractiune si de hrana.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: