Luni, 20 Mai 2013 14:54

Turbarea sau rabia

Timp de secole, strigatul “caine turbat!” a semanat groaza in randul locuitorilor Terrei. Muscatura unui caine turbat provoaca invariabil imbolnavirea de rabie a oamenilor care, dupa o scurta si atroce suferinta, sfarsesc prin a muri. In 1883, chimistul francez Louis Pasteur a pus la punct vaccinul antirabic, adevarata binefacere pentru umanitate. Se cunosc de asemenea contributiile savantului roman Victor Babes in acest domeniu.

 

Desi masurile luate sunt dintre cele mai severe, practicandu-se vaccinarile preventive la caini, mai sunt inca tari apartinand lumii a treia, in care turbarea evolueaza la animalele salbatice (exemplu: vulpea) si cele domestice. Cainii reprezinta cel mai periculos rezervor de virus rabic, provocand 99% din cazurile de turbare la oameni si peste 95% din cazurile infectate, care necesita un tratament destul de dureros. In medie, doua persoane dintr-o mie sunt supuse administrarii injectiilor antirabice.

OMS a sublimiat in nenumarate randuri importanta luptei impotriva rabiei, a vaccinarii tuturor cainilor si a unei stranse colaborari intre medicii umani si cei veterinari. O problema greu de solutionat o ridica existenta cainilor hoinari, parasiti odata cu sistematizarea urbana si rurala, care se inmultesc si traiesc cu ce pot gasi. Centrele de studiu si coordonare a luptei impotriva acestei grave zoonoze (boala care se transmite de la animale la oameni) incearca punerea la punct a unor metode inedite de imunizare prin administrarea de momeli vaccinale.

Organismele de finantare internationala acorda tot sprijinul luptei impotriva rabiei. Oamenii muscati sunt vaccinati si salvati in marea majoritate a cazurilor, iar animalele infestate sunt suprimate. Vaccinarea in masa a cainilor a dus in timp la reducerea numarului cazurilor de turbare.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: