Interferente.ro Sanatate Alimentatie sanatoasa Uleiul alimentar bogat in acid linoleic

Luni, 10 Decembrie 2012 03:09

Uleiul alimentar bogat in acid linoleic

 

Uleiul comestibil este o combinatie formata din glicerina si acizi grasi. Varietatile si continutul de acizi grasi difera mult de la un gen de ulei la altul. Unul din acestia este acidul linoleic (vitamina F), care reduce colesterolul ce se depune pe peretii vaselor sanguine. Deoarece corpul omenesc este incapabil sa produca acid linoleic, omul trebuie sa-l primeasca prin hrana pe care o consuma. Uleiul vegetal este bogat in acid linoleic. Continutul de acid linoleic din uleiul de sofranas este de 78% din cel de floarea soarelui – de 70%, iar cel din soia si seminte de bumbac – de 55%.

 

Ca o expresie a actualei preocupari pentru ingrijirea sanatatii, uleiul de salata bogat in acid linoleic a devenit extrem de popular.

Sofranasul, cea mai bogata planta in acid linoleic, este cunoscut in Japonia sub denumirea de beni-bena. Tara de origine a sofranasului este Egiptul. In antichitate, el a urmat Drumul Matasii spre India si China, de unde a traversat in Japonia, in regiunea Yamagata. Aici se folosea ca materie prima in producerea rujului de buze, fardurilor, vopselelor si medicamentelor.

In timpurile stravechi, beni-bana se transporta cu barca pe raul Magomi spre vechea capitala japoneza Kyoto, unde se folosea la fabricarea vopselelor utilizate in vopsitul brocartului de Nishigin si a produselor cosmetice necesare doamnelor de la curte. Beni-bana este in prezent o floare preferata a gradinarilor din prefectura Yamagata, fiind rebotezata “Mogami beni-bana”.

 

Probabil la fel de renumit ca si beni-bana din Yamagata, sofranasul care serveste ca materie prima la fabricarea uleiului de salata folosit de japonezi este importat in Statele Unite. In prezent a inceput sa fie valorificat pe piata japoneza un ulei de salata superior, obtinut exclusiv din seminte de sofranas, precum si un ulei vegetal bogat in acid linoleic.

 

In ultimii ani, datorita procesului de constientizare a oamenilor privind ingrijirea sanatatii, s-a inregistrat o explozie a consumului de ulei de salata cu acid linoleic.