Interferente.ro Parinti si copii Noi si copiii Vacanta bolnavilor cronici

Duminică, 04 Iunie 2017 00:14

Vacanta bolnavilor cronici

Vacanta bolnavilor croniciIn general, persoanele cu anumite suferinte oscileaza intre doua exteme: unii fac din boala lor o preocupare permanenta, isi aplica tratamente la intamplare, par a fi continuu preocupati si deprimati, se izoleaza de cotidian. Altii, din contra, luandu-si masurile de rigoare, incearca sa duca o viata normala si in vacanta, sa profite cat mai mult, “acumuland” sanatate. Asadar, dvs. care aveti o afectiune diagnosticata, pe care ati tratat-o la vremea respectiva, dar care poate recidiva, ce masuri va luati pentru a beneficia cat mai mult de zilele de vacanta?

Daca suferiti de varice: profitati de o statiune cu climat cald si umed, cu ploi repezi, dupa care soarele se arata numaidecat. Dupa perioada de acomodare, nu ramaneti peste zi in pat sub pretext ca ati venit la odihna. Faceti plimbari, mergeti inclusiv la serile de dans, daca va atrag. Daca sunteti in zona cu climat marin veniti pe plaja dimineata devreme, cand soarele inca nu “arde”. Intrati in apa si inaintati pasind contra valurilor pana cand acestea va trec peste genunchi, dar numai cand apa este la o temperatura de peste 20°C. Ramanand pe plaja, acoperiti-va picioarele sau tineti-le neaparat la umbra. Sangele care se incalzeste in partea superioara a corpului le va transmite temperatura rapid si circulatia sanguina nu va avea de suferit. Daca ce ati stat la soare nu intrati insa in apa timp de 30 de minute, fragilitatea vaselor dvs. si constrictia lor in mediul rece si brusc se va resimti. Daca mergeti la munte, in excursii, feriti-va de intepaturile de insecte, de muscaturile de reptile in special, care va pot, din nefericire, ataca o zona in care varicele sunt evidente si tocmai acolo se poate declansa o flebita.

Daca preferati sa mergeti in vacanta sa lucrati pe langa casa ori in gradina, alternati statul in picioare cu pozitia de odihna pe o banca si, daca se poate, puneti-va picioarele usor sprijinite pe un suport mai inalt.

Daca va doare coloana, ori sunteti predispus la lumbago, la dureri sciatice, pe cat posibil, in zilele de vacanta, nu purtati rucsacuri in spate, preferati valizele. Cand abia ati sosit la locul vacantei si ati condus pe multi kilometri automobilul, nu va grabiti sa scoateti bagajele mai grele cand abia ati ajuns. Dvs. ati stat oarecum intr-o pozitie anchilozanta si ati fost mult timp concentrat. Dupa ce va luati in primire camera, eventual dupa ce faceti chiar si un dus, procedati la aducerea bagajelor, fara graba, si mai ales fara sa le purtati in spate.

Ati preferat desigur o statiune cu climat marin, cu soare fierbinte. In zilee de odihna, evitati sa va asezati pe iarba sau sau pe nisipul umed, chiar daca in ziua respectiva nu va incearca durerile de coloana. Jucati baschet, volei, tenis, coloana dvs. are nevoie de miscarea asigurata de astfel de jocuri, dar feriti-va sa stati in curent dupa o baie de soare si mai ales sa intrati sub un dus rece sub pretext ca ati transpirat prea mult. Dusul rece face ca trecerea brusca la temperatura scazuta sa influenteze nefavorabil nervul sciatic, sa declanseze dureri si anchiloze chiar.

Si nu uitati: numai sub supravegherea medicului luati-va baile de aer, de soare si de apa si mai ales pe cele de namol.

Daca suferiti de urechi nu intrati in apa fara sa va acoperiti urechile cu casca speciala, multe scaderi de auz sunt cauzate de aceste neglijente. Daca ati acuzat un emfizem pulmonar, otita, sinuzita, astm, ulcer de duoden si chiar carii dentare inainte de venirea in statiune, nu va hazardati sa inotati sub apa si nici sa ramaneti prea mult inotand.

Daca sunteti cardiac, hipertensiv sau aveti ateroscleroza, mergeti intr-o statiune unde climatul sa fie lin, fara ploi multe sau vanturi repezi, fara variatii mari de presiune barometrica. Urcati in statiuni pana la cel mult 800-1000 de metri altitudine, nu umblati in soare fara sa aveti capul acoperit, de preferinta cu o basca sau o palarie alba, nu va incumetati sa urcati cu telefericul sub pretextul ca nu va obositi direct. Presiunea atmosferica va poate fi uneori fatala. Renuntati la baile de soare in zilele cand acesta este fierbinte, dar nu ramaneti permanent in casa.

Si mai ales nu uitati: nu va neglijati medicatia luata in doza prescrisa de medic, consultati-va cel putin saptamanal si de fiecare data cand, dupa procedurile prescrise, constatati unele simptome.

La munte, la deal sau la mare, in statiuni de tratament sau pur si simplu la odihna recreativa, organismul trebuie ajutat sa se reinvigoreze, sa invinga, pentru un timp cel putin, afectiunea de care suferiti. Oriunde insa aveti un medicament ideal: miscarea si buna dispozitie, aceste stravechi si permanente remedii.


Related news items:
Older news items: