Interferente.ro Turism Orasele lumii Varsovia capitala poloniei

Vineri, 27 Aprilie 2012 04:00

Varsovia - Capitala Poloniei

Varsovia - Warszawa in poloneza - este capitala si cel mai mare oras al Poloniei, situat pe raul Vistula. Cu un numar de aproximativ 1.700.000 locuitori, Varsovia este al optalea oras din zona urbana a Uniunii Europene. Este de asemenea si unul dintre cele mai atractive puncte turistice din Europa Centrala. Varsovia mai este numita si “Orasul Pheonix” datorita puterii sale de a renaste si de a o lua de la capat in urma razboaielor sangeroase din istorie. Ultimul eveniment de acest gen a avut loc in 1944 cand orasul a fost distrus aproape in intregime din ordinul lui Hitler. Dupa razboi orasul a fost reconstruit. Varsovia este si orasul lui Chopin.

Centrul istoric al Varsoviei a fost inclus in patrimoniul UNESCO in anul 1980. Nici arhitectura secolului XXI nu lipseste celui mai important oras al Poloniei, iar infrastructura lui, desi a avut de suferit din cauza comunismului, a fost adusa la nivelul celorlaltor capitale importante ale Europei.

In Orasul sau Centrul vechi turistii pot admira Palatul Regal, Coloana Regelui Sigismund si Fortareata. Coloana Regelui Sigismund este unul dintre cele mai faimoase monumente ale Varsoviei si unul dintre cele mai vechi din Europa. Coloana si statuia comemoreaza personalitatea regele Sigismund III Waza, care in 1596 a mutat capitala Poloniei din Cracovia la Varsovia.

Parcurile sunt un alt punct de atractie. Puteti sa va plimbati prin cel mai vechi parc al orasului, Ograd Saski, care se afla la 10 minute de mers de Centrul vechi.  Parcul Lazienski este unul dintre cele mai frumoase parcuri din Europa. Ocupa o suprafata de 80 de hectare din centrul orasului si cuprinde Palatul pe Apa, Vechea si Noua Orangerie, Templul Dianei, Templul Egiptean.

 

Alte puncte de atractie sunt: Palatul Presedintelui, Universitatea din VarsoviaTeatrul Sabat, Filarmonica din Varsovia, Biserica Sfanta Ana, Biserica Duhului Sfant, Catedrala Sfantului Ioan sau cele doua cimitire, Powszki si Cimitirul evreiesc. Palatul Prezindential a fost in primii 175 de ani de existenta proprietatea privata a unor familii aristrocrate. In 1791, a fost locul de redactare a Constitutiei Poloniei, prima constitutie nationala moderna a Europei si a doua din lume dupa Constitutia S.U.A. Din 1994 a devenit resedinta oficiala a presedintelui Poloniei.

Palatul Culturii si Stiintei este cea mai inalta cladire din Polonia si se situeaza pe locul 187 in Topul celor mai inalte cladiri din lume. Cladirea a fost numita initial “Palatul Culturii si Stiintei Iosif Vissarionovici Stalin” dar, odata cu destalinizarea, numele dictatorului sovietic a fost inlaturat. Palatul este, la ora actuala, centru de expozitii si complex de birouri.

Nu uitati sa treceti si pragul muzeelor: Muzeul National, Muzeul Narodowe, Muzeul Armatei poloneze, Galeria de Arta Zacheta sau Centrul de Arta Contemporana din Varsovia.

Centrul cosmopolit, dinamic si in continua expansiune este dotat cu hoteluri luxoase, restaurante elegante si magazine care satisfac toate pretentiile turistilor.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: